Yükseköğretimde Bilgi Sorunu: Eleştiri ve Teklifler Çalıştayı Gerçekleştirildi

Üniversitemizin düzenleme kurulunda yer aldığı “Yükseköğretimde Bilgi Sorunu – Eleştiri ve Teklifler Çalıştayı” açılışı Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Cihannüma Başkan Vekili Ahmet Akça, Cihannüma Derneği Samsun İl Temsilcisi Abdullah Yıldırım, protokol üyeleri, çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Cihannüma Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış paneli Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ömer Türker, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer’in sunumlarıyla başladı.

“Bizler bir arada oldukça daha çok başarıya imza atarız”

Çalıştayda konuşan Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Bizler bilimsel çalışmaların önemini biliyoruz. Son 6 ay içerisinde bu tarz çalışmalarımız üniversitelerimiz ile birlikte çokça arttı. TEKNOFEST ile bu süreç daha da hızlandı. Misafirlerimizi ağırladık fuarlar gerçekleştirdik. Tesisler kurup açılışlarını yaptık.  Bizler bir arada oldukça daha çok başarıya imza atarız.” şeklinde konuştu.

“Geçmiş ile bugün arasında bağ kuracağız”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Biz insanlar okuma ve bilgi üretimi ile bunu hayata yansıtmak, benimsetmek ve geçmişle bu kuşak arasında bağ kuracak silsileyi oluşturacak temasımızla doğru orantılı inşa ediyoruz. Bu inşayı genişleteceğiz üniversitelerimize ve bilgi üretebilecek herkese büyük görevler düşüyor.”  dedi.

“Niceliksel büyüme, niteliksel olarak da desteklenmeli”

Bilginin önemine vurgu yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Yükseköğretimdeki bilginin kaynağını yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Üniversite sayısı olarak niceliksel bir büyüme var. Bu niceliksel büyümenin niteliksel olarak da desteklenmesi gerekiyor. Üniversite nedir diye baktığımız zaman aslında ben üniversiteyi; hakikati arama göreviyle meşgul olan âlimler topluluğu olarak nitelendiriyorum. Üniversitelerdeki hocalar ve öğrenciler hakikatin bilgisinin peşinde ise ve bu hakikatin bilgisini keşfetmeyi yaygınlaştırmayı, üretmeyi, dönüştürmeyi ve topluma hizmet noktasında kullanmayı hedef edinirlerse her zaman bu hedeflerini gerçekleştirebilirler.” şeklinde konuştu.

“Bir kültürün bekâsı, ürettiği ve yükselttiği değere bağlıdır”

Bir kültürün devam edebilmesi için aidiyet duygusu olması gerektiğine atıfta bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Öncelikle kültürün kendisine ait dinamik yapıları vardır. Kültürün öncelikle bir aidiyet inşa etmesi gerekiyor. Bu aidiyeti nasıl inşa eder sorusuna yanıt olarak; kültür kendisine ait değerlerini yükseltip bilgi üretim sürecini devam ettirirse ve kendi mensupları o kültürden memnun olup o kültürü önemser öne çıkarır ise bunu bir kimlik olarak kullanır bu da değeri yükselecektir.  Ancak kültürün devam edebilmesi için kültürün bir medeniyet inşa edebilmesi gerekir. Bir kültürün bekâsı ürettiği ve yükselttiği değere bağlıdır.” ifadelerini kullandı.

“Dijital devrim, İslam Dünyası için bir şans”

Dijitalleşen dünya düzenine atıfta bulunan Cihannüma Başkan Vekili Ahmet Akça, “Dijital devrimin, İslam toplumu için bir şans olduğunu düşünüyorum çünkü doğru olanı okuyabiliriz. Yeni oluşan sistem bütün toplumları eşitledi. Bilgi ve binalara harcadığımız parayı veya burs olarak verdiğimiz paralar kadar araştırma ve Ar-Ge’ye de gönüllü olabilirsek yenidünya düzeninde Müslüman düşünürler ve İslam Dünyası büyük bir fark atacaktır.” ifadesinde bulundu.

“Otuza yakın akademisyen fikir alışverişi yapacak”

Bu çalışmanın Samsun’da gerçekleşmesinden gurur duyduğunu ifade eden Cihannüma Derneği Samsun İl Temsilcisi Abdullah Yıldırım, “Çalıştay, eğitim birimimiz ve tüm paydaşlarımızın uzun süreli çalışmalarının sonrasında bugünkü haline geldi. Bu çalıştayın köklü bir eğitim geçmişi bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile henüz yakın geçmişte kurulmasına rağmen kısa zamanda başarılı işlere imza atan Samsun Üniversitesi’nin kurulduğu Samsun’umuzda gerçekleşmesi bizim için onur meselesidir. Bu çalıştay için Türkiye’nin muhtelif üniversitelerinden teşrif eden 30’a yakın akademisyen hocalarımız 2 gün boyunca belirlenen konularda fikirlerini beyan edeceklerdir. Yükseköğretim konusu enine boyuna konuşulacak. Çıkan raporlar Cihannüma’nın bu alandaki fikrini ortaya koyacaktır.” ifadelerini kullandı.

19-20 Aralık tarihlerinde 2 gün süren çalıştayda 1 panel ve 4 bilimsel oturum gerçekleştirildi.  Çalıştay, panel sunumu ve hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirilmesi ile sonlandı.