Osman Başoğlu: “Savunma Sanayiinde Türkiye’yi Avrupa’nın Öncüsü Yapmak İstiyoruz”

Samsun Üniversitesi Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ev sahipliğinde, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) Müdür Yardımcısı Osman Başoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı seminer programı düzenlendi. Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Nuri Demirağ Konferans Salonunda gerçekleşen seminere Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Prof. Dr. Ali Bilgin, Genel Sekreter Doç. Dr. Salih Kesgin, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Cihan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

TÜBİTAK SAGE Enstitüsü Müdür Yardımcısı Osman Başoğlu, akademisyenler ve öğrencilerle TÜBİTAK SAGE çalışmaları, başarı öyküleri ve gerçekleştirilen faaliyetler konusundaki deneyimlerini paylaştı. Kendisine yönelik davetlerinden dolayı Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Dr. Öğr. Üyesi Melahat Cihan’a teşekkürlerini ifade ederek sözlerine başlayan Başoğlu, seminere gösterilen ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti. 1998 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Havacılık Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra stajyer olarak başladığı TÜBİTAK SAGE’deki kariyerinden söz eden Başoğlu, ‘’24 yıl oldu çalışma hayatımda 25. yıla giriyorum. Öncelikle stajyer olarak başladım ben bu kurumda, sonra yarı zamanlı mühendis oldum. Dolayısıyla TÜBİTAK SAGE gençleri destekleme konusunda hakikaten sektörde elinden geleni yapmaya çalışıp, imkanlar dahilinde çeşitli üniversitelerle iş birliği çalışmaları yürütüyor. Sizlerden de yanımıza gelenler olsun. Bu sektörde işler nasıl yürüyor görsünler. Öğrencilerimiz mezun olmadan da bu fırsatlar verilsin diye uğraşıyoruz. Ben bu alanda stajyer başladım, yarı zamanlı olarak devam ettim, dördüncü sınıftan sonra tam zamanlı mühendis olarak çalışmaya başladım.” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK SAGE olarak çalışanlarına lisansüstü eğitim konusunda destek verdiklerini belirten Başoğlu, “Biz endüstri olduğumuz için, üniversiteden yeni mezun arkadaşlarımızın tamamına yüksek lisans yaptırıyoruz. İnsan kaynağı olarak, SAGE çalışanları 1100-1200 kişi arasında dinamik olarak değişiyor.” dedi.

Savunma Sanayiinde geliştirilen sistemlerden bahseden Başoğlu, “Bizim görevimiz kendi insanımızı korumak, insanımızın hepsi kıymetli. Birinin başına bir şey gelecekse, bizimkilerin başına gelmemesi lazım. Biz ne kadar güçlü olursak bize bir şey yapmaya o kadar çekinirler. O nedenle savunma sanayiindeki sistemleri kullanmasanız da elinizde bulundurmanız çok önemli. Gerektiğinde de bu sistemler kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Savunma sanayiinde Türkiye’yi Avrupa’nın öncülerinden biri haline getirmek istediklerini aktaran Başoğlu, Türkiye’nin savunma sanayi faaliyetlerine destek vermek üzere ilgili alanlardan mezun tüm gençleri TÜBİTAK SAGE’ye davet ederek sözlerini tamamladı.

Program, hediye takdiminin ardından söyleşiye katılan öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte anı fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.