Samsun ve Hacı Bayram Üniversiteleri, Uluslararası Adaletin Dilini Türkçeye Çevirdi

7 Ekim 2023’ten beri Filistin topraklarında İsrail, uluslararası hukuk ihlallerini sürdürmektedir. Bu ihlallerin durdurulması amacıyla Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023 tarihinde İsrail Devleti’nin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni (Soykırım Sözleşmesi) ihlal ettiği ve “Gazze’deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmuştur. Söz konusu başvuruda İsrail Devleti’nin soykırım fiillerini işlediği, soykırımı önleme ve soykırıma yönelik tahriki kovuşturma yükümlülüklerini ihlal ettiği ileri sürülmekte; yeni soykırım eylemlerine karşı ciddi ve doğrudan risk altında olan Filistinlilere ivedi bir korumayı sağlamak amacıyla geçici tedbir kararı alınması talep edilmektedir.

Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi’nin ihlalini doğrular şekilde, telafisi mümkün olmayan zararların durdurulması ve soykırım fiillerinin durdurulması amacıyla 26 Ocak 2024 tarihinde aşağıdaki geçici tedbirleri belirten bir karar almıştır:

1. İsrail Devleti Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesi kapsamına giren tüm fiillerin işlenmesini önlemek için gücü dahilindeki tüm tedbirleri alacaktır (2’ye karşı 15 oyla);
  2. İsrail Devleti ordusunun soykırım fiillerini gerçekleştirmemesini derhal sağlayacaktır (2’ye karşı 15 oyla);
  3. İsrail Devleti, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik doğrudan ve aleni soykırım kışkırtıcılığını önlemek ve cezalandırmak için elinden gelen tüm tedbirleri alacaktır (1’e karşı 16 oyla);
  4. İsrail Devleti, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı olumsuz yaşam koşullarının giderilmesi için acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılacak acil ve etkili tedbirleri alacaktır (1’e karşı 16 oyla);
  5. İsrail Devleti, Gazze Şeridi’ndeki Filistinli grup üyelerine karşı Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin II. ve III. maddeleri kapsamındaki eylem iddialarıyla ilgili delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler alacaktır (2’ye karşı 15 oyla)
  6. İsrail Devleti, bu Kararın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde, bu Kararı uygulamak için alınan tüm tedbirler hakkında Mahkeme’ye bir rapor sunacaktır (2’ye karşı 15 oyla)

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’na başvuru dilekçesi (84 sf.) ve Uluslararası Adalet Divanı’nın 26 Ocak 2024 tarihli geçici tedbir kararları Samsun Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Burcu Değirmencioğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Dilara Buket Didin, Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Değirmenci, Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Pekel, Arş. Gör. Recep Orhun Kılıç ile Çevirmenler Emre Didin ve Ömer Didin tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Bu çeviri İngilizce bilmeyen fakat Filistin’de yaşanan uluslararası hukuk ve insan hakları ihlalleri konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler için oldukça önemlidir.

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’na yaptığı 29 Aralık 2023 tarihli başvurunun tam metin Türkçe çevirisi.

Çeviri:

Dr. Öğr. Üyesi Dilara Buket DİDİN

(Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı)

Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan DEĞİRMENCİ

Dr. Öğr. Üyesi Burcu DEĞİRMENCİOĞLU

(Samsun Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı)

Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir PEKEL

(Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı)

Arş. Gör. Recep Orhun KILIÇ

Emre DİDİN

(Çevirmen)

Ömer DİDİN

(Çevirmen-AB Uzmanı)

Uluslararası Adalet Divanı’nın 26 Ocak 2024 tarihli geçici tedbir kararının tam metin Türkçe çevirisi.

Çeviri:

Dr. Öğr. Üyesi Burcu DEĞİRMENCİOĞLU

(Samsun Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı)

Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir PEKEL