Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, Türkiye’de İlk Kez Kamu Hastanesinde Yapılan Bir Ameliyat Gerçekleştirildi

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Kehribar’ın öncülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Okutan ile birlikte Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde önemli bir ameliyat gerçekleştirildi. Türkiye’de bir kamu hastanesi bünyesinde ilk kez yapılan menisküs nakli ameliyatı, Karadeniz Bölgesi’nde de ilk defa yapılmış oldu.

Tıp Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Kehribar ameliyat sonrası yaptığı açıklamada, “Yakın zamanda, diz ağrısı şikâyetiyle bize başvuran bir hastayı tanısal artroskopi yöntemiyle inceledik. Yapılan inceleme sonucunda, hastanın çapraz bağının kopmuş olduğunu ve iç menisküsünün tamamen alındığını tespit ettik. Bilindiği üzere, iç menisküs alındığında, kemikler arasında destek kalmaz ve bu, ilerleyen yıllarda kireçlenme riskini artırarak diz protezi ihtiyacını doğurabilir. Bu ciddi problemi çözmek adına, hastamıza menisküs nakli olması gerektiğini belirledik. Gerekli olan menisküsü, Amerika’dan soğuk zincirle Türkiye’ye getirdik. Bu ameliyatı Türkiye’de bir kamu hastanesinde ilk defa gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Ameliyatın sonrasında, hastamızın iyileşme sürecinin başarılı olacağına inancımız tam. Hastamız 8-9 ay sonrasında tekrar yeşil sahalarda top oynayabilecek duruma gelecektir.” diye konuştu

Türkiye’de ve Karedeniz’de Bir İlk

Menisküs Nakli ameliyatının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Lokman Kehribar “Türkiye’de bu konuda bir ilki gerçekleştirdik ve bu ameliyatı kamuda ilk kez uyguladık. Karadeniz bölgesinde daha önce böyle bir ameliyatın gerçekleştirilmemiş olması, bu başarının önemini daha da artırıyor. Ameliyat sonrasında hedefimiz, hastalarımızın aktif spor hayatlarına kaldığı yerden devam edebilmeleri. Yeni menisküs ile birlikte hastalarımızın yaşadığı ağrılar ve hareket kısıtlılığı ortadan kalkacak. Uzun vadede, bu ameliyatla hastalarımızın dizlerinde oluşabilecek aşınma ve yıpranmaları en aza indireceğimize inanıyorum. Bu sayede, diz protezi ihtiyacı da ciddi oranda azalacak ve hastalarımız daha kaliteli bir yaşam sürdürecekler. Şunu unutmayalım ki, sağlık her şeyden önce gelir ve bizler de bu doğrultuda en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca, bu süreçte birçok meslektaşımızla geçmiş deneyimlerimizi, hastalarla ilişkilerimizi ve kişisel değerlerimizi paylaşma fırsatı bulduk. Bu tür yenilikçi yaklaşımların, tıbbın ilerlemesinde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu ameliyat, ülkemizde tıbbi alandaki ilerlemelerin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Hem üniversitemiz adına hem de Karadeniz Bölgesi adına bu başarının parçası olmaktan büyük gurur duyuyorum.” açıklamasında bulundu.

Bu tarihi ameliyat, hastalar için yeni bir umut ışığı olurken, Samsun Üniversitesinin tıp alanında attığı büyük adımları da gözler önüne seriyor.