Rektör Aydın: Vakıflar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültürüdür

11 Mayıs Vakıflar HaftasıHayırseverlik kurumunun en önemli aracı olan vakıflar, temelinde Allah rızası için insanlığa yardım etme duygusunu barındıran bir kültürü oluşturmaktadırlar. Medeniyetimizin temsil ettiği değerlerin, sevginin, paylaşmanın, iyiliğin somutlaştırılmış bir hali olan vakıflar, hayatı sadece bireysel değil toplum olarak yaşamanın ve mutluluğun ifadesidir.

Toplumumuzda var olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma bilincinin güçlendirilmesi amacıyla kurulan vakıflarımızın geçmişi çok eskilere varmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı devletleri zamanından bu yana ve cumhuriyet döneminde de birlik ve beraberliğin simgesi olan vakıflar, sosyal dengenin korunması amacıyla ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan güzide hayır kurumlarımız olmuşlardır. Yüzyıllardır gerektiğinde kamu hizmetlerini üstlenen vakıf kültürümüz, tarihimiz boyunca ordumuza destek vermiş, öğrencilere burs olanağı sunmuş, eğitim faaliyetlerinde bulunmuş, hastalara şifa olmuş, içme suyu temin etmiş, cami, hastane, mescit, köprü, yol ve üniversite gibi tesisler inşa etmiş ve bakımlarını üstlenmiştir.

Samsun Üniversitesi olarak bu kültürün ışığında biz de Samsun Üniversitesi Vakfının kurulması için çalışmalarımızı başlatarak sosyal dayanışma ve yardımlaşma kapsamında çalışmalarımızı sürdürmeyi planlamaktayız. Bu vesileyle vakıf bilincinin geliştirilip yaygınlaştırılmasında önemli katkıları olan Vakıflar Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere insanlık ailesinin yararına çalışan herkesin Vakıflar Haftası’nı kutluyor, hayırseverliğin daha geniş kesimlere ulaşmasına vesile olmasını temenni ediyorum.

Prof. Dr. Mahmut Aydın

Rektör