“12 Punto Tez Savunmaları” Başlıyor!

Haberler - 19 Ekim 2020 Pts

 

Türkiye’nin genç akademisyen ve araştırmacıları tarafından emek ve çaba ile ortaya konulan tezler, ülkemizin fikir ve düşünce mirasına katkı sağlayan çalışma ve araştırma alanlarının önemli çıktılarındandır. Yükseköğrenim süresi boyunca kurumsal prosedürlerin ve biçimsel gerekliliklerin yerine getirilmesine yönelik zaruriyet arz eden pratiklerde bulunan öğrenci ve araştırmacılar, genellikle tez savunmalarını gerçekleştirdikten sonra ciltlenmiş sayfaları rafa kaldırmakta, tez çalışmasındaki temel varsayım ve ulaştıkları sonuçları en iyi ihtimalle ancak yakın çevreleriyle paylaşabilmektedir. Böylelikle pek çok önemli araştırma bugüne taşınmamakta, kritik edilerek güçlendirilmemekte ve sahiplenilmemektedir. Gündeme sözü olmayan ve gelecekle bağı kurulamamış araştırmalar, gerek maddi gerekse emek ve zaman kaybı açısından araştırmacıların çalışma azimlerini yitirmelerine neden olabilmektedir.

Samsun Üniversitesi Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM), “12 Punto Tez Savunmaları” adlı etkinlik dizisiyle, tez yolunda harcanan emeğin bir değeri ve anlamı olduğu düşüncesiyle genç araştırmacıları tezlerini savunmaları için kürsüye davet etmektedir. 12 Punto Tez Savunmaları’nın amacı, bilim, düşünce ve sanatın içerisinde olduğu yetkin içeriklerin toplumla buluşması yolunda bir kapı aralamak ve akademik araştırmaların, savunma odaları dışarısında da tartışmaya açılmasıyla “Bu tez bize ne söylüyor?” sorusuna yanıt aramaktır. DÜSAM, genç araştırmacılara bu imkânın verilmesinin gerekliliğine inanan bir merkez olarak; durağan bilgiyi işlemeyi, bilgi, düşünce ve sanatın özgürce üretimini sağlamayı ve bir kültür havuzu oluşturarak sonraki kuşaklara aktarmayı hedeflemektedir.

12 Punto Tez Savunmaları”, “Tezimi savunacağım!” diyen herkesin katılımına açıktır. Program, genç araştırmacı ve akademisyenlerin tezlerini belirli bir süre dâhilinde aktarmaları ve ardından katılımcıların soru ve cevaplarıyla ilerlemektedir.

12 Punto Tez Savunmaları’nın ilkinde, Büşra Nur Topal’ın delilik olgusunu sosyolojinin bilgi üretme prosedürleriyle ele aldığı saha çalışmasını aktaracağı, “Deliliğin İdaresi: Duvarların Ardı” başlıklı savunma gerçekleşecektir. Kaan Kurt moderatörlüğünde gerçekleşecek olan etkinlik, ilgi duyan bütün katılımcılara açık olup katılımcılar, 20 dakikalık tez sunumunun ardından soru-cevap bölümünde katkı sağlayabileceklerdir.