Yetkin Karakaş: “Hayatta Deneyim Transferi Yaptığımızda Yükselmeye Başlıyoruz”

Samsun Valiliği, Samsun Üniversitesi ve Yeniler Topluluğu tarafından Armelsan Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Armelsan ve Savunma Sanayi” konulu konferans programı düzenlendi. Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Nuri Demirağ Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Uluslararası Demokratlar Birliği MKYK Üyesi Adem Taflan, Tügva İl Temsilcisi Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Prof. Dr. Ali Bilgin, Genel Sekreter Doç. Dr. Salih Kesgin, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Armelsan Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş, konuşmasında akademisyenler ve öğrencilerle Armelsan Savunma Sanayi çalışmaları, başarı yolculuğu ve yapılan faaliyetler konusundaki süreçleri paylaştı.

Karakaş, “Armelsan olarak suyun altıyla ilgili mavi vatanı koruyan sistemleri üretiyoruz. İki yerde konuşlandık. Teknopark İstanbul’da bir yerimiz var ve Hacettepe Teknokentin içerisinde bir yerimiz var. Sadece su altında 60’a yakın çalışanımız var. Çoğunluğu elektrik-elektronik mühendisi personelimiz bulunuyor. Personelimizin hepsi su altındaki yerli ve milli savunma sistemlerini üretiyor, hepsinin de gerçekten su altıyla ilgili olarak onlarca yıl deneyimleri var,” şeklinde konuştu. Konuşmasını Armelsan tarafından üretilen Aras-2023 Dalgıç Tespit Sonar Sistemi, Melis-2071 Denizaltı Tespit Sonar Sistemi, Orkun-2053 Daldırma Sonarı, Nusah-1915 Marina Avlama Sonarı gibi sistemleri anlatarak sürdüren Karakaş, yurt dışına giden gençlerin deneyim transferi yapmak üzere geri dönmesi gerektiğinin ve bu kapsamda yerli ve milli insanlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Sözlerini öğrenme sürecinde deneme yanılma ve deneyim transferi yöntemlerine değinerek sürdüren Karakaş, “İnsanoğlu öğrenme süreci içerisine girdiğinde ya deneme yanılma yöntemiyle öğreniyor ya da deneyim transferiyle öğreniyor. Deneme yanılma yöntemiyle öğrendiğimizde bu bazen kolay oluyor, yani ben bir bisiklete bindiğimde deniyorum, düşüyorum kalkıyorum ondan sonra tekrar devam ediyorum ve bisiklet sürmeyi öğrenebiliyorum. Peki ben bir üniversite öğrencisiysem, deneme yanılma yöntemiyle kaç tane üniversite değiştirebilirim? Bir üniversiteye gittim, bu üniversiteyi beğenmedim dediğimde kaç tane üniversite değiştirebilirim. Ya da bir işi kaç defa kurup batırabilirim. Bir konuyla ilgili olarak deneyim transferi yapmaya başladığım an itibariyle süreçleri olumlu aldığım zaman ben süreçleri iyi yönetebiliyorum. İşte biz hayatta deneyim transferi yaptığımızda yükselmeye başlıyoruz. Deneyim transferiyle başka hayatlardaki yaşanmışlıkları ve olaylarda yaşanan süreçleri kendimize adapte ediyor olmamız lazım,” dedi.

Program, hediye takdiminin ardından öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte anı fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.