Nitelikli toplum için nitelikli üniversite idealine sahip
Türkiye’nin bugünü ve geleceğine katma değer sağlayan bir üniversite
1968 yılında Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde dünyaya gelen rektörümüz Prof. Dr. Mahmut AYDIN, 1990 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden mezun olmuştur. 1991 yılında OMÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Dinler Tarihi Anabilim dalında araştırma görevlisi olan rektörümüz, 1993 yılında “Kilise Hukukunun Doğuşu ve Gelişmesi” isimli teziyle yüksek lisansını tamamladı. Mayıs 1994’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından doktorasını yapmak üzere İngiltere’ye gönderildi. Birmingham Üniversitesi Teoloji bölümüne bağlı Centre For The Study Islam and Christian-Muslim Relations adlı merkezde “Modern Western Christian Theological Understandings of Muslims Since the Second Vatican Council” isimli teziyle 1998’de doktorasını tamamlayarak Türkiye’ye dönen hocamız, Nisan 1999’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Dinler Tarihi Anabilim Dalına yardımcı doçent olarak atandı. 2003 yılında doçent ve 2009 yılında da profesör ünvanını alan rektörümüz, 2008–2012 yılları arasında OMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü ve 2012-2014 yılları arasında da rektör yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Doktora eğitimi esnasında Papalık Gregorian Üniversitesi ve Papalık Oriental Enstitüsünde 3 ay Vatikan’ın İslam ve Müslüman algısı üzerine araştırmalarda bulunan hocamız pek çok uluslararası etkinliğe davetli konuşmacı olarak katılmış ve Glasgow Hamburg ve Trento Üniversitelerinde de konferanslar vermiştir.
6 Eylül 2018 tarihinde Cumhurbaşkanımızın takdir ve teveccühleriyle üniversitemizin kurucu rektörü olarak atanan Prof. Dr. Mahmut AYDIN, Hıristiyanlık, dinler ve kültürlerarası ilişkiler, Müslüman-Hıristiyan İlişkileri, Dini Çoğulculuk ile İslam ve diğer dinler alanlarında yaptığı çalışmalar ve katıldığı bilimsel toplantılarla uluslararası tanınırlığı olan bir bilim insanıdır.
1997 yılında Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Aynı Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünden 2001 yılında Yüksek Lisans derecesini aldı ve aynı yıl Atatürk Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında “Bilgi Toplumuna Geçiş Sürecinde Bilgi Ekonomisi ve Türkiye Üzerine Bir Uygulama” adlı tezi ile Doktorasını tamamladı. 2009 yılında Bayburt Üniversitesinde Yrd. Doç. olarak akademik hayata devam etti. Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı ve Enstitü Müdürlüğü gibi görevler yürüttü.
2013 yılında İktisat Teorisi alanında Doçentlik Unvanını aldı. Doçentlik sonrası süreçte YÖK bursu ile Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Michigan Technological Üniversitesi School of Business and Economics bölümünde “Natural Resource Economics” konusunda çalışmalar yürüttü. 2015 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine geçiş yaptı. 2019 yılında Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesinde Profesör olarak atandı. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
Odak Alanı:
Üniversitenin AR-GE ekosistemini güçlendirmek, inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak ve teknoloji transferi ile endüstri iş birliklerini artırmak.
Görev Tanımı:
Görev Sorumlulukları:
İlköğrenimini Samsun Şehit Cengiz Topel İlkokulu’nda (1992) ortaöğrenimini ise Samsun Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı (1999). Ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (2003) ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde (2005) lisans eğitimini bitirdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlamasını (2005) takiben aynı enstitüde başladığı‚ “Hadisin Tespit ve Değerlendirilmesinde Anlama Sorunu” konulu doktorasını bitirdi (2011). Doktora çalışması ‘Hadis ve Siret Araştırmaları Ödülü’ne layık görüldü (2013).
Londra Üniversitesi, Ürdün Uluslararası İslam Üniversitesi, Ürdün Üniversitesi ve Bosna-Hersek Bihaç Üniversitesi’nde misafir araştırmacı ve öğretim üyesi olarak bulundu. Londra Üniversitesi’nde bulunduğu dönemde (Eylül 2009 – Haziran 2011) aynı üniversiteye bağlı Hukuk Fakültesi’nde Law, Culture and Society başlıklı master programına devam ederek başarıyla tamamladı. Akabinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi bölümünde ikinci doktorasını tamamladı.
Akademide ana bilim dalı başkanlığı, lisansüstü eğitim enstitüsü müdür yardımcılığı ve müdürlüğü, üniversite yönetim kurulu ve senato üyeliği, üniversite mütevelli heyeti üyeliği gibi görevlerde bulunan Kesgin'in ulusal ve uluslararası pek çok makalesi, tamamlanmış TÜBİTAK projesi ve yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.
Odak Alanı:
Üniversitenin eğitim-öğretim kalitesini ve akademik programlarını geliştirmek, öğrencilerin akademik deneyimlerini iyileştirmek ve öğretim üyelerinin pedagojik yetkinliklerini artırmak.
Görev Tanımı:
Görev Sorumlulukları:
1973 yılında Rize’nin İkizdere ilçesinde doğdu. Üniversite eğitimini 1997 yılında Ondokuzmayıs Üniversitesi’nde tamamladı. Aynı üniversitede 1998 yılında Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 2000 yılında yüksek lisansını, 2004 yılında da doktorasını tamamladı. 2007 yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne geçiş yaptı ve Dr. Öğr. Üyesi olarak göreve başladı. Aynı üniversitede 2010 yılında Doçent, 2015 yılında da Profesör unvanı aldı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde; Rektör Vekilliği, Rektör Yardımcılığı, Üniversite Genel Sekreterliği, Tübitak BİDEB Danışma Kurulu Üyeliği, Üniversitelerarası Kurul Üyeliği ve Dekan Yardımcılığı görevlerinin yanında FEDEK Değerlendirme Takım Üyeliği, YÖKAK Değerlendirme Takım Üyeliği, BAP Komisyonu Başkanlığı, Kalite Koordinatörü, Çay İhtisaslaşma Koordinatörü, Dokap Bölgesi Üniversiteler Birliği Stratejik Kurul Başkanlığı ve Üyeliği, Ulusal Çay Konseyi Danışma Kurulu Üyeliği, Anabilim Dalı Başkanlığı, KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu Üyeliği gibi çok sayıda kurul ve komisyonlarda görev aldı.
2022 yılında Samsun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümüne geçiş yaptı ve halen bu üniversitede görev yapmakta olup evli ve 2 çocuk babasıdır.
Odak Alanı:
Üniversitenin kalite yönetimini, toplumsal sorumluluk projelerini ve mezun/iş istihdam süreçlerini iyileştirmek; kurum genelinde sürdürülebilir, bütüncül ve katılımcı bir yönetim anlayışını pekiştirmek.
Görev Tanımı:
Görev Sorumlulukları: