Astronom Aydın Zaim, Uyduların Bilim İnsanlarına Rehberliğini Samsun Üniversitesinde Anlattı

Üniversitemiz ve TÜRKSAT’ın iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, TÜRKSAT Astronomu Aydın Zaim, uzay ve uydular üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde yer alan Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen etkinliğe Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Kesgin, TÜRKSAT İl Müdürü Mustafa Öner Dikdere, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi.

Samsun Üniversitesi’nde Uzay Bilimleri Rüzgarı

TÜRKSAT Astronomu Aydın Zaim, Üniversitemiz Ballıca Kampüsünde gerçekleşen etkinlikte uzay ve uyduların gizemli dünyasına ışık tuttu. Zaim, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Uydular, sadece iletişim ve gözlem amaçlı değil, aynı zamanda bilimsel araştırmaların da kritik bir parçası. Bu küçük ama güçlü araçlar, uzayın derinliklerinden topladığı verilerle, evrenin yapısını ve Dünya’nın kozmik ortamdaki yerini anlamamızda bize rehberlik ediyor. Özellikle uzaktaki galaksiler, yıldızlar ve diğer gök cisimleri hakkında bilgi toplamak için kullanılan uydular, astrofizikçiler için vazgeçilmezdir. Uzay bilimindeki son teknolojiler, mini uyduların ve daha gelişmiş gözlem ekipmanlarının kullanılmasıyla, bizlere Dünya’nın ötesindeki yaşamı araştırma imkânı tanıyor.”

Uydular İklim Değişikliği Araştırmalarının Kilit Taşı

Etkinliğe katılanlar, Zaim’in uydu teknolojilerinin geleceği ve uzay araştırmalarının insanlık için taşıdığı önem hakkındaki görüşleriyle bilgilendirildi. Zaim, bu teknolojilerin iklim değişikliğinin izlenmesinden, doğal afet yönetimine, stratejik savunma sistemlerinden sürdürülebilir tarım uygulamalarına kadar pek çok alanda hayati rol oynadığını vurguladı.

Öğrencilerin aktif katılımıyla yoğun ilgi gösterdiği etkinlik ve soru cevap bölümünün ardından, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.