Üniversitemizde “Sürdürülebilir Kalkınma ve Sosyal Girişimcilik” Konuşuldu

Haberler - 07 Kasım 2024 Per

Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi ve Sosyal İnovasyon Merkezi tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” ve “Sosyal İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik” konulu seminer, Üniversitemiz akademik idari personeli ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, Üniversitemizden Öğr. Gör. Müberra Genç “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” üzerine değerli bilgilerini katılımcılarla paylaşarak başladı. Ardından, Öğr. Gör. Sevcan Ekmekçioğlu “Sosyal İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik” konulu sunumuyla sosyal girişimciliğin önemine ve toplumsal fayda odaklı inovasyon süreçlerine dikkat çekti.

“Tüm Dünyaya Rehberlik Eden Evrensel Hedefler”

Samsun Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Merkez Müdürü, Öğr. Gör. Müberra Genç, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” başlıklı sunumuyla sürdürülebilir kalkınma kavramına dair kapsamlı bilgiler paylaştı. Genç, konuşmasında sürdürülebilir kalkınmayı “yalnızca ekonomik büyüme değil, aynı zamanda toplumsal eşitlik, çevresel koruma ve insan refahının bütünsel bir şekilde geliştirilmesi süreci” olarak tanımlayarak bu tanımın, sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca belli alanlarda değil, tüm toplum katmanlarında dönüşüm gerektirdiğini belirtti. Birleşmiş Milletler’in belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na değinen Genç, bu hedeflerin insanlığın karşı karşıya olduğu evrensel sorunlara çözüm getirmeyi amaçladığını ifade eden Genç: “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, eğitimde fırsat eşitliği, herkes için sağlık hizmetlerine erişim, temiz su ve hijyen koşullarının sağlanması, iklim değişikliğiyle mücadele ve yoksulluğun sona erdirilmesi gibi alanlarda tüm dünyaya rehberlik eden evrensel hedeflerdir.” açıklamasında bulundu.

“Türkiye Olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmada Ciddi İlerlemeler Kaydediyoruz”

Konuşmasında Türkiye’nin bu hedefler doğrultusunda attığı adımlara da dikkat çeken Genç, özellikle eğitimde fırsat eşitliği ve sağlık sistemlerinin iyileştirilmesi alanında yapılan gelişmelerin altını çizerek: “Türkiye olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada ciddi ilerlemeler kaydediyoruz. Eğitim ve sağlık gibi temel alanlarda yapılan yatırımlar, toplumsal kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağlama konusunda büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı. Çevresel sürdürülebilirlik konusunda da önemli mesajlar veren Genç, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı alınması gereken önlemleri anlatarak: “Doğal kaynakların korunması ve çevresel sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınmanın en temel unsurlarıdır. Bugün, ekolojik dengeyi korumak zorundayız; aksi takdirde gelecek nesillerin yaşam kalitesini ciddi şekilde tehlikeye atmış oluruz.” diyerek katılımcılara çevre bilincinin önemini aktardı. Konuşmasının sonunda, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının gerçekleştirilmesinin gelecekte daha yaşanabilir ve adil bir dünya yaratmak için kritik öneme sahip olduğunu belirten Müberra Genç, “Bu hedeflere ulaşmak yalnızca hükümetlerin değil, bireylerden özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarından akademik kurumlara kadar tüm toplumun sorumluluğudur. Herkes, sürdürülebilir bir dünya için üzerine düşen görevi yerine getirmeli.” diyerek tüm katılımcıları sürdürülebilir kalkınma bilinciyle hareket etmeye davet etti.

Dünyasında Hızla Artan Sosyal Sorunların Çözümünde Sosyal İnovasyonun Önemi

Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğr. Gör. Sevcan Ekmekçioğlu’nun “Sosyal İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik” başlıklı sunumu, günümüz dünyasında hızla artan sosyal sorunlara dikkat çekerek başladı. Nüfus artışı ile birlikte dünya genelinde eğitim eşitsizliği, sağlık hizmetlerine erişim sorunları, çevresel tehditler, yoksulluk ve suç oranlarının yükselmesi gibi çeşitli toplumsal ihtiyaçların arttığını vurgulayan Ekmekçioğlu, bu sorunların çözümünde sosyal inovasyonun önemine işaret etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2013 yılı verilerini kaynak göstererek, dünya genelinde yaklaşık 1.2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığını ve bu insanların günlük bir dolardan az kazançla geçinmeye çalıştığını belirten Ekmekçioğlu, bu durumun, insanların temel gereksinimlerinden olan barınma, temiz su ve sağlık hizmetlerine erişimini ciddi anlamda kısıtladığını kaydederek yetersiz beslenme ve sağlıksız yaşam koşullarının bu kesimlerin karşılaştığı en büyük problemlerden olduğunu dile getirdi.

Sosyal İnovasyonun Kalıcı Değişimler Üretebilir

Ekmekçioğlu, sosyal girişimciliğin bu sorunlara çözüm üretme konusunda taşıdığı potansiyele değinerek, sosyal etki ve sosyal değer yaratmanın yalnızca kar amacı gütmeyen kuruluşlar için değil, tüm iş dünyası ve toplumsal organizasyonlar için önemini dikkat çekerek, sosyal işletmelerin, topluma doğrudan fayda sağlayacak projeler geliştirdiğini ve bu projeler sayesinde sosyal inovasyonun toplum üzerinde kalıcı değişimler yaratabileceğini belirtti. Sosyal etkinin insanlarla ve onların yaşam tarzlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Ekmekçioğlu, sosyal inovasyon projelerinin başarılı olabilmesi için toplumun ihtiyaçlarına duyarlılık göstermesi ve bu ihtiyaçları merkeze alması gerektiğini söyledi. Sosyal inovasyonun toplum üzerindeki etkisini anlamak için farkındalık ve duyarlılığın önemine değinen Ekmekçioğlu, bu sürecin toplumsal dönüşüm için hayati olduğunu belirtti.

Ekmekçioğlu, konuşmasının sonunda ise sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyonun sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda nasıl katkı sağlayabileceğine dair örnek projelerden bahsetti. Etkinlik soru, cevap kısmının ardından sona erdi.