TEKNOFEST 2022 Yolunda Samsun Üniversitesi’nden Öğrencilere Tam Destek

2018 yılından bu yana Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde, Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşlarının destekleriyle düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali her yıl binlerce projeye ev sahipliği yapmaktadır. Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla yoluna devam eden TEKNOFEST, Türkiye’de yerli ve milli teknoloji üretimini gençlerden başlayarak toplumun her kesimine yaygınlaştırmayı amaç edinmiştir. Bu kapsamda, farklı kategorilerde düzenlenen teknoloji yarışmalarına üniversiteli gençler de kendi fikirleriyle ve projeleriyle katılım sağlamaktadır.

Kuruluşunun üzerinden geçen 3 yıl gibi kısa bir sürede Samsun Üniversitesi TEKNOFEST’te farklı kategorilerde üst üste birçok başarı elde etmiştir. 2018 yılında İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen ilk TEKNOFEST’te üniversitemiz öğrencilerinden oluşan “Samsun Roket Takımı” Kızılırmak Roketi ile yüksek irtifa kategorisinde ikincilik, 2019 yılında aynı takımımız ABD’de düzenlenen ve 12 ülkeden 102 takımın katıldığı Spaceport America Cup (IREC) Roket Yarışması’nda En İyi Takım Ruhu ödülü, 2020 yılında TEKNOFEST Gaziantep’te Üniversitemiz adına kürsüye çıkan “Tanyeli Roket Takımı”yla alçak irtifada ve en özgün tasarım alanlarında birincilik; “Samsun Üniversitesi Elektrikli ve Otonom Araçlar Takımı (SAMÜELAR)” ise Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında kurul özel ödülüne layık görülmüştür. Bu yıl (2021) İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yapılan TEKNOFEST yarışmalarında ise tabiri caizse üniversitemiz takımlarına ödül yağmıştır. Üniversitemiz adına kürsüye çıkan “Tanyeli Roket Takımı” orta irtifada ve en özgün tasarım alanlarında birincilik; “SAMÜELAR” takımı Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında verimlilik alanında ikincilik ve kurul özel ödülüne; “Samsun Roket Takımı” ise yüksek irtifada üçüncülük, Spaceport America Cup (IREC 2021) Roket Yarışmasında “Teknik Mükemmeliyet” kategorisinde İkincilik ödülü ve “2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması”nda Hibrit Motor Tasarımı alanında teşvik ödüllerine layık görülmüşlerdir. Bu başarıları yanında 2021 yılı itibarıyla TEKNOFEST’in paydaş üniversitesinden biri olan üniversitemiz TEKNOFEST ile ilintisini artık yeni bir platforma taşıyarak 2022 yılında düzenlenecek TEKNOFEST Karadeniz’in Samsun merkezli olarak düzenlenecek olmasında önemli bir pay sahibi olmuştur.

2022 yılında Samsun merkezli olarak düzenlenecek TEKNOFEST Karadeniz için artık sorumluluğu daha da artan üniversitemiz, sahip olduğu tüm imkanları seferber edip öğrenci ve akademisyenlerimizin TEKNOFEST kapsamında gerçekleştireceği projeleri destekleme programı hazırlamıştır. Uzun süredir üzerinde çalışmakta olduğumuz “Ulusal ve Uluslararası Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yarışmalarına Hazırlık Destek Çağrısı” kapsamında, TEKNOFEST yarışmalarına katılım sağlayacak olan öğrencilerimize 75.000,00 TL’ye kadar fon sağlayacağız.

Öğrencilerimize TEKNOFEST yolundaki desteğimiz sadece maddi bir destek olarak kalmayacak, aynı zamanda akademik destekler de vereceğiz. Bu kapsamda tüm birimlerimizde öğrenci projelerini desteklemek, teşvik etmek ve yardımcı olmak üzere komisyonlar kurduk. Bu komisyonlarda TEKNOFEST hakkında deneyimli ve proje kültürüne sahip akademisyenlere yer verdik. TEKNOFEST bünyesinde yer alan tüm alanlar için projeler hazırlanmasını teşvik ediyoruz.

Samsun Üniversitesi olarak proje kültürü ve Ar-Ge kavramlarının üniversitelerde lisans seviyesinden itibaren yerleşmesi, öğrencilerin fikirlerini olgunlaştırıp birer proje çıktısına dönüştürmesi hedefleriyle TEKNOFEST yolunda tüm öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin yanında olmaktan gurur duyuyoruz.

Sağlayacak olduğumuz bu destekle gençlerimizin ve akademisyenlerimizin geçmiş yıllarda üniversitemizin TEKNOFEST’te elde ettiği başarıların üzerine koyarak ülkemizin teknolojik kalkınma hamlesine katkı sağlayacaklarına dair inancım tamdır. Bu vesileyle desteğimizin gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Prof. Dr. Mahmut AYDIN

Samsun Üniversitesi Rektörü