SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın Çay TV’de Yayınlanan 55. Dakika Programı’na Konuk Oldu

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Çay TV’de yayınlanan 55. Dakika Programı’na konuk olarak üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Samsun Üniversitesi’nin en genç üniversiteler arasında yer aldığını ifade eden Rektör Aydın, şehrin dinamiklerine, ihtiyaçlarına yönelik fakülteler ve bölümler açmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Üniversite sayısının arttığını, şehirlerde ikinci devlet üniversitelerinin açıldığını aktaran Rektör Aydın, Samsun Üniversitesi olarak belirli alanlarda uzmanlaşan bir üniversite olma yolunda olduklarını aktardı. Göreve başladıklarında aslında tıp fakültesi açmak gibi bir fikirlerinin bulunmadığını ancak süreç içerisinde Samsun’un bu konudaki ihtiyacını ve Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin potansiyelini görünce bu potansiyeli daha da artırarak her zaman ifade edilen “Sağlık Kenti Samsun” mottosunu hayata geçirmek için bu yönde bir girişimde bulunduklarını belirtti.

Samsun Üniversitesi’nin Europass onaylı sertifika verebilen Türkiye’deki 5 üniversite arasında bulunduğunu aktaran Aydın, artık üniversitenin verdiği eğitim sertifikalarının Avrupa Birliği onaylı olduğunu söyledi. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni halkla bütünleşme çerçevesinde önemsediklerini aktaran Aydın, şehir merkezinde yer alan bir yerleşkede eğitimleri sürdüreceklerini, şehrin entelektüel gelişimine de katkı sağlayacaklarını ifade etti. “Ne kadar fazla akreditasyona sahip olursanız verdiğiniz sertifikaların niteliği o oranda artacaktır,” diyen Rektör Aydın, bu gibi akreditasyonların uluslararası öğrenci potansiyelini artırdığını da sözlerine ekledi.

Samsun Üniversitesi Uçuş Okulu’ndan da söz eden Aydın, ücretli olarak pilot eğitimleri verdiğini aktarırken Samsun Üniversitesi’nin kendi havaalanına sahip üniversiteler arasında yer aldığını ifade etti. Rektör Aydın, “Piyasada eğitim veren pek çok uçuş okulu var. Ancak biz devlet garantisiyle bu eğitimleri veriyoruz. Maddi olanaklarımızı biraz daha geliştirdiğimiz takdirde ilerleyen dönemlerde ÖSYM’den de öğrenci alarak milletimize de hizmet etmeyi hedefliyoruz. İnsanlarımız genellikle yurt dışından pilot lisansını almak durumunda kalıyor. Ülkenin milyonlarca doları yurt dışına gitmiş oluyor. Biz burada diğer uçuş okullarından daha uygun fiyata bu eğitimleri veriyoruz. Hem okulun devlete yük olmaması, ülkenin dövizinin yurt dışına gitmemesi hem de millete hizmet verme gayretiyle bu kapsamdaki eğitim faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 16 Ekim’de yeni bir eğitim başlayacak, yeniden yapılandırdığımız uçuş okulumuz ve alanında uzman kadromuzla eğitimlerimizi gerçekleştireceğiz,” dedi.

Samsun Üniversitesi’nin sunduğu çift anadal imkanlarına da değinen Rektör Aydın, “Çift anadal bizim üniversitemizin bir politikasıdır, ilerleyen yıllarda da temel politikası olarak devam etmelidir. Başarılı olan çocuklarımızın önlerini açmalıyız, yaptığımız toplantılarda da akademisyenlerimizden konuya bu yönde bakmalarını istiyoruz,” dedi.

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi açma yolundaki niyetlerine açıklık getirerek sözlerine devam eden Rektör Aydın, “Samsun’un hinterlandında bulunan bölgelerden buraya yoğun bir şekilde hasta geldiğini gözlemledik. Samsun’daki hasta sayısından daha fazla hasta Samsun dışından buraya gelmektedir. Bizim bu konudaki fikrimizin oluşmasında bu durum önemli bir rol oynamıştır. Böyle bir durum çıkınca biz bu girişimde bulunduk. Bize zaten Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde tıp fakültesi var olduğu için neden yeni bir fakülte açma gereği duyduğumuza dair sorular geliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi bizim göz bebeğimizdir ve bu şehrin en önemli dinamiklerinden bir tanesidir. Bunu kimse inkar edemez, ama Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin de yetersiz olduğu alanlar da ortaya çıkabiliyor. Kaldı ki bu potansiyeli biz daha da geliştirebiliriz. İki üniversite olarak biz bunu birlikte başaracağız, işbirliği içerisinde olacağız. Biz asla birbirimize rakip değiliz. Biz iki tarafın da kalkınması ve gelişmesi üzerine fikir yürütüyoruz ve yürüteceğiz. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı ve bu hastanenin merkezi İstanbul’da. Dolayısıyla uzaktan kumanda ile burayı daha nitelikli hale getirme şansınız yok. Bir takım kadro sorunları var. Buradaki iyi hocaların Samsun’dan başka üniversitelere gitme sorunları olabiliyor. Biz hem iyi olan hocaları burada tutma hem de eksik olan hocaları tamamlamak suretiyle hizmet tarafı Sağlık Bakanlığı’ndan eğitim tarafı Samsun Üniversitesi’nden olacak şekilde çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Aynı zamanda Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile işbirliği yaparak iki üniversitenin de gelişmesini hedefliyoruz. Samsun’da ikinci bir tıp fakültesinin kurulması Samsun’u bir sağlık üssü yapacağı gibi şehrin ekonomisini de canlandıracaktır.

Samsun medikal sektörü için de son derece önemli bir yer tutuyor, Samsun’un bu alanda da gelişmesi için sağlık üssü haline gelmesi gerekiyor. Bu bakış açılarıyla tıp fakültesi açılması fikri üzerine gittik. Sağ olsunlar şehirdeki yöneticiler bu konuyla yakından ilgilendiler, konuyu YÖK Başkanımıza ve Cumhurbaşkanımıza kadar ilettiler. 31 Ağustos 2020 itibariyle Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi kuruldu. Bunun ben çok kısa zamanda gelişeceğine inanıyorum. Çünkü bir başka gelişme daha var Samsun’umuzda bir şehir hastanesi kurulacak. İhale süreci devam ediyor, yakın zamanda ihaleye çıkılacak, 900 yataklı, yüksek güvenlikli bir şehir hastanesi inşa edilecek. Şehrimize çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum,” şeklinde konuştu.

Samsun Üniversitesi’nin kampüslerine dair bilgiler vererek sözlerini sürdüren Rektör Aydın, Ballıca Kampüsünde bulunan hangarları fakülte olarak planladıklarını ifade etti. Ballıca’da çevreci, kendi enerjisini kendisi üreten, tek kat düzeninde otantik bir plan hazırladıklarını söyleyen Aydın, devletten ödenek geldikçe ve Samsunlu sanayici ve iş insanlarımızın destekleriyle planı hayata geçirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı. Üniversitelerin şehrin sadece ekonomik kalkınmasına değil aynı zamanda sosyal ve kültürel gelişimine de katkı sağlaması gerektiğine vurgu yapan Rektör Aydın, “Etrafında bariyerler olan bir üniversite istemiyorum. Kapılarını halka açan, herkesi kabul eden ve şehre sosyo-kültürel anlamda katkı sağlayan bir üniversite olmasını istiyorum,” dedi. Üniversitenin Canik ve Kavak’ta bulunan kampüslerine dair bilgiler veren Rektör Aydın, bu kampüslerdeki bölümler ve öğrenci sayılarına dair bilgileri aktararak sözlerini sürdürdü. Öğrencilerle olan iletişiminden, üniversitenin akademik kadrosundan, Covid-19 döneminde yapılacak olan uzaktan eğitim çalışmalarından söz eden Prof. Dr. Mahmut Aydın, son olarak öğrencilere tavsiyeler vererek sözlerini tamamladı.

 

Öğrenci Destek Hattı