Samsun’da Kariyer Zirvesi: OKAF’24 Kapılarını Açtı

Haberler - 10 Ocak 2024 Çar

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Samsun Üniversitesi ev sahipliğinde; Amasya Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin paydaşlığında “Yetenek Her Yerde” teması ve “100 Yıllık Mirası Geleceğe Taşı” mottosuyla düzenlenen “Orta Karadeniz Kariyer Fuarı” (OKAF’24), TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilere açtı.

TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılan ve 2 gün sürecek olan fuara; Samsun Vali Vekili Şevket Cinbir, Samsun Milletvekili Av. Ersan Aksu, Garnizon Komutanı Gazi Tümg. Davut Alâ, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Ak Parti Genel Başkan Vekili, 24, 25 ve 26. Dönem Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Yetenek Kazanımı ve Organizasyon Dairesi Birim Müdürü Prof. Dr. Duygu Kızıldağ, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Türk Şeker Genel Müdürü Dr. Muhiddin Şahin, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Köse, sponsor firmaların temsilcileri, kamu kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, katılımcı kurum/kuruluş ve firma yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının sorumluları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Rektör Aydın: “Fuarımızı Planlarken Cumhuriyetimizin 100 Yıllık Geleneğinden ve Geleceğinden Aynı Anda İlham Aldık.”

Orta Karadeniz Kariyer Fuarının açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın şunları kaydetti. “Bugün burada, Milli Mücadele’nin sembol kenti Samsun’da Orta Karadeniz Kariyer Fuarı’nın açılışında sizlerle buluşmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyim. Bu fuar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin liderliğinde, bölge kariyer fırsatlarını artırmak ve ülkemizin genç yeteneklerini desteklemek adına düzenleniyor.

Ülkemizin en genç üniversitelerinden biri olan Samsun Üniversitesi, bölgemizde yer alan Amasya, Çankırı Karatekin, Hitit, Kastamonu, Ondokuz Mayıs, Ordu, Sinop, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitelerinin de katkılarıyla, 40’ın üzerinde kamu ve 130’un üzerinde, nitelikli işgücü istihdam eden, ülkenin ihracat hacmine katkı sağlayan büyük ölçekli firmalar ve çok sayıda meslek odası ile el ele vererek yarınımız olan siz değerli genç kardeşlerimize kariyer yolculuklarında birbirinden değerli fırsatlar sunuyor. Katkılarını bizden esirgemeyen her birey ve kuruluşa, en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum. Sizlerle birlikte bu çabanın bir parçası olmak, bizim için büyük bir onurdur.

Bu fuar vesilesiyle devletimizin nitelikli organizasyonlarına iş dünyasının tereddüt etmeden destek vermeye ve üniversitelerimizin de üretilen bilgiyi ürüne dönüştürmeye ve ticarileştirmeye hazır olduğunu görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir.

Bu yılki fuarımızı planlarken Cumhuriyetimizin 100 yıllık geleneğinden ve geleceğinden aynı anda ilham aldık. Mottomuz yalnızca öğrencilerimize geleceğimizin onlar olduğunu belirtmekle kalmıyor, tüm sorumluluğu onlara yüklemiyor, bizlerin de onlara yolları boyunca destek olmamız gerektiğine dair mesaj veriyor. Yalnızca “100 Yıllık Mirası Geleceğe Taşı” demiyoruz, aynı zamanda taşımanız için buradayız, sizlere yol göstermek ve sizleri yol boyunca güçlü kılmak adına her türlü bilgi ve tecrübe aktarımına hazırız diyoruz.”

Rektör Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu fuarın geçmiş yıllarını inceleyerek hem öğrencilerimizin hem de bölge istihdam kaynaklarımızın ihtiyaçlarını anlamaya çalıştık ve bu bilgiler ışığında, mümkün olan en etkili fuarı oluşturmayı hedefledik. Bugün burada, siz öğrencilerimizin arzu, beceri ve birikimleriyle, doğru kaynaklarla buluşmasını ve bu etkileşimden güçlü bir istihdam ağı yaratılmasını hedefliyoruz. Bir başka önemli hedefimiz de bölgemizde son yıllarda bölgemizde kurulan yeni organize sanayi alanlarında faaliyet gösteren firmalarımızın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı ihtiyacına cevap vererek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatılan ülkemizin Milli Teknoloji Yürüyüşüne katkı sunmaktır.

Fuarımız, hepsi birbirinden kıymetli konu, sorun ve imkânlara dikkat çeken çok sayıda panelleri, atölye çalışmalarını, kariyer söyleşilerini, meslek etkinliklerini, kurum/firma tanıtım oturumlarını, örnek olay çalışmalarını, iş görüşmesi simülasyonlarını ve yarışmaları içinde barındırmaktadır. Dünyanın dört bir tarafından, Amerika’dan, Avrupa’dan, Orta Doğudan ve ülkemizden kamu ve özel sektör alanlarında uzman isimler bizlerle birlikte olacaklar. Kariyer yolculuğunuza katkı sağlayacak bu birlikteliklerin her biriniz için eşsiz fırsatlar barındırdığını ümit etmekteyim. Umuyoruz ki, öğrencilerimiz arzu, beceri ve birikimleri doğrultusunda doğru kaynaklar ile buluşabilecek, istihdam ve mentor kaynaklarımız ise öğrencilerimizi etkili şekilde yönlendirebilecek. 30.000’den fazla öğrencinin katılımını beklediğimiz bu fuarın, ulusal ekonomimize ve sosyal yapımıza katkı sağlayacak sağlam bir temel oluşturması bir diğer gayemiz.” dedi.

Rektör Aydın, konuşmasında “Fuarın ‘100 Yıllık Mirası Geleceğe Taşı’ mottosu, üniversitemizin kültürel köklerimize bağlı olma ve üzerinde yükseldiğimiz tarihsel mirasın hakkını vererek onu geleceğe taşıma vizyonumuzla da örtüşmektedir. Bu vizyonun somutlaşabilmesi adına daima birlikte düşünme ve üretme kültürünü geliştirme, her ortaya çıkan yeni sorun ve durum karşısında daha iyisini arama hassasiyetine vurgu yapıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana tüm paydaşlarımızla diyalog halinde geliştirdiğimiz “Duvarsız Üniversite” modelimizle, zihinlerdeki duvarları yıkarak toplumun tüm kesimleri ile etkin iletişim kurmayı ve özgür düşünen bireyler yetiştirerek nitelikli bir toplumu birlikte tecrübe etmeyi hedef edindik. Söz konusu felsefe, yaklaşım ve hedeflerimiz; odaklandığımız alanlar çerçevesinde, çevre dostu yaklaşım ve yeşil kampüs politikaları uygulamak, sıfır atık ve geri dönüşüme öncelik vermek, üniversite-sanayi iş birliğinde sürdürülebilir politikalar geliştirmek, bilimsel üretim ve yeniliklerle sürekli olarak sınırları aşan yüksek teknoloji alanlarında ülkemize katma değer sağlayacak mezunlar yetiştirmek gibi alt bileşenlere sahiptir. İnsanların her şeyin fiyatını bildiği ama hiçbir şeyin değerinin, kadir kıymetinin bilinmediği bir çağda yaşadığımız olgusundan hareketle mezunlarımızı ‘değer-bilen’, başka deyişle kadir kıymet bilen bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rektör Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdim ettiği Necip Fazıl Mimarlık Ödülü’ne değinerek: “Sadece ticari ve akademik açıdan değil, iklimiyle de önemli bir tanınırlığı olan Karadeniz bölgemizde çevre dostu yaklaşımlar ve yeşil kampüs politikaları üniversitemiz için hayati öneme sahiptir. Sürdürülebilir geri dönüşüme her zaman öncelik vermiş olan üniversitemiz, özellikle Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de dâhil olduğu, Samsun Üniversitesinin mimari tasarım evrenine önemli katkı sunacak, ustalıkla düşünülmüş mimari planlamaları hayata geçirme yolunda çok önemli mesafeler almıştır. Ballıca kampüsümüzdeki 40 yıllık tütün depolama hangarlarının eğitim yapılarına dönüşümü projemizin ilk örneklerinin Necip Fazıl Mimarlık Ödülüne layık görülmesi ve bu ödülü daha 10 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden almış olmamız bizim için çok büyük bir gurur ve yolculuğumuz için motivasyon kaynağı olmuştur. Bu vesileyle bu ödüle fakültemizi layık görenlere teşekkür ediyor, layık görülen değerli hocalarımızı da huzurlarınızda tekrar tebrik ediyorum.” dedi.

Rektör Aydın sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hedefimiz net: Samsun’u ve Orta Karadeniz’i, genç yeteneklerin ve yenilikçi fikirlerin merkezi haline getirmek. İşte bu yüzden buradayız, güçlü bir gelecek inşa etmek için sizlerle birlikte çalışmaya hazırız. Bu fuarın ardından, siz değerli gençlerimizin başarı hikâyelerini duymak ve sizlerin kariyer yolculuğunuzda edindiğiniz başarıları görmek için sabırsızlanıyoruz.

Konuşmama son verirken ülkemizin farklı bölgelerinde Kariyer Fuarlarının gerçekleştirilmesi için yoğun çaba sarf eden ve gecesini gündüzüne katarak koşturan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atalay’a ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Yetenek Kazanımı ve Organizasyonu Dairesi birim müdürü Prof. Dr. Duygu Kızıldağ’a ve ekiplerine üniversitem ve şehrim adına şükranlarımı arz ediyorum. Keza bu organizasyonda paydaş olan bölge üniversitelerimizin çok değerli rektörlerine ve ekiplerine, organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emekleri olan rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Prof. Dr. Ali Bilgin ve Prof. Dr. Salih Kesgin’e, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Adem Soruç’a ve Kariyer Merkezimiz Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Engin Baytürk ile emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum. Ezcümle sponsorlarımızdan tüm katılımcılarımıza ve öğrencilerimize kadar herkese Kariyer Fuarına gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Değerli öğrenci kardeşlerim,

Fuarda unutulmaz anlar yakalamanızı, bunları kariyer yolculuğunuz esnasında güzellikler ile hatırlamanızı temennisiyle tüm katılımcılara şükranlarımı arz ediyorum.” 

Açılış konuşmasını gerçekleştirilen Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’dan sonra söz alan paydaş Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi,  Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal,  Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ı ve Samsun Üniversitesi personelini tebrik ederek, etkinliğin başarısı için tebriklerini ilettiler.

Ak Parti Genel Başkan V. Yardımcısı, 24, 25 ve 26. Dönem Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Samsun’un fuar tarihinde önemli bir aşamaya da geçtiğini belirterek fuarların artık insana yatırım yaparak geleceği şekillendiren bir düşünsel anlayışına ulaştığını belirtti. Köktaş, Samsun Üniversitesi’nin OKAF24 sürecini büyük bir başarıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, OKAF24’ın Karadeniz için çok büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise konuşmasında, OKAF24’ün Samsun şehri ve Karadeniz Bölgesi için çok önemli bir etkinlik olduğuna dikkat çekerek, eğitimin iş dünyası ile entegre olmasının, öğrencilerin iş yaşamını kolayca aşina olmasına yardımcı olurken, büyük şirketlerin de, nitelikli bireylere ulaşmasında büyük fayda sağladığını belirtti.

Ak Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu ise Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda düzenlenen kariyer fuarlarının eğitim ve iş dünyasını bir araya getirerek, teori ve pratik arasındaki farkı ortadan kaldırarak, gençlerin iş hayatına hazır nitelikli bireyler olarak yetişmesine vesile olduğunu kaydetti. Aksu, Samsun Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen OKAF24’ün gençlerin geleceğine ışık olacak bir etkinlik olduğunu dile getirdi.

Gençlerin sektörle buluşmasında bunun gibi fuarların çok önemli olduğunu belirten Samsun Vali Vekili Şevket Cinbir, Samsun sanayiden turizme sahip olduğu potansiyeli harekete geçirme noktasında büyük bir çaba içinde olduğunu ve bu potansiyel harekete geçtiğinde istihdam edilecek çok sayında genç insana ihtiyaç olacağına dikkat çekerek, fuarda emeği geçen herkes teşekkürlerini iletti.

Protokol konuşmalarının ardından fuarını açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri hep birlik fuar alanında stant açan firma ve kurumları ziyaret etti. Fuarın açılışında aynı zamanda Sahra Sıhhiye Okulu Bando Takımı konser tüm katılımcılara yönelik verdi.

Öğrenci ve mezunların kariyer hedeflerine ulaşmalarını desteklemek amacıyla düzenlenen OKAF’24, eğitim ve iş dünyasını bir araya getiriyor. Fuar, katılımcılara niteliklerini ve deneyimlerini artırmalarına, bilinçli kariyer hedefleri oluşturmalarına ve sektör liderleriyle doğrudan iletişim kurmalarına olanak tanıyan dinamik bir platform olarak öne çıkıyor. Fuarda yer alan mülakat odaları sayesinde, firmalar ihtiyaçlarına uygun adayları daha yakından tanıma ve doğrudan işe alım yapma fırsatı buluyorlar. Aynı zamanda, sponsorluk imkânları firmalara marka bilinirliklerini artırma ve yetenekli bireylerle etkileşimde bulunma şansı sunuyor. Bu özelliklerle OKAF’24, eğitim ve iş dünyası arasında etkili bir köprü işlevi görüyor.

Kariyer fuarı, çeşitli etkinliklerle 10-11 Ocak tarihlerinde ziyaretçilere açık olacak.

Fuar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için https://okaf.samsun.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.