Samsun Üniversitesinde İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Konuşuldu

Samsun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un 150. doğum günü anısına “Doğduğumdan Beridir Aşığım İstiklale” konulu bir konferans düzenledi. Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Irmak, akademik ve idari personelin yanısıra çok sayıda öğrenci de katılım gösterdi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun, İstiklal Savaşı ve Mehmet Akif Ersoy’un bu mücadeledeki yerine ışık tuttu. Uzun, Ersoy’un İstiklal Savaşı’na katkılarını ve milletimizin varlığını şekillendiren bu zorlu mücadelenin önemini vurgulayarak Mehmet Akif Ersoy’un savaşın manevi önderlerinden biri olarak nasıl bir rol oynadığını İstiklal Marşı’nın yüzüncü yılına özel devlet arşivlerinde bulunan belgelerle destekleyerek anlattı.

Mehmet Akif Ersoy’u Çok Yönlü Anlamak

Akif’in edebi ve dini bilgileri, toplumla olan ilişkisi, mücadeleci ruhu ve eserlerinin gelecek nesillere sunduğu rehberlik üzerine konuşan Prof. Uzun, İstiklal Marşı’nın yüzüncü yılına özel devlet arşivlerinden elde edilen belgelerle desteklenen bilgiler sunarak, Ersoy’un şahsiyeti, hayatı ve kimliği hakkında daha az bilinen noktaları aydınlattı. Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun ayrıca, Ersoy’un İslam dünyası ve Batı’da etkili bir şair ve düşünür olarak nasıl bir iz bıraktığını anlatarak, Ersoy’un sadece bir şair değil, aynı zamanda bir ahlak adamı, gazeteci, yazar ve musiki bilgini olarak çok yönlü kişiliğini ve etkisini vurguladı.

Katılımcılar, Prof. Dr. Uzun’un derinlemesine analizi ve anekdotları sayesinde Mehmet Akif Ersoy’un edebi mirası ve milli mücadeledeki yerine dair daha detaylı bir anlayış kazanırken, aynı zamanda Türk milletinin istiklal ve bağımsızlık ruhunu daha iyi anlama fırsatını buldular. Bu özel etkinlik, Mehmet Akif Ersoy’un hatırasını anma ve Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin önemini vurgulama adına değerli bir platform oluşturdu.
Etkinlik hediye takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.