Samsun Üniversitesi’nin İstiklal Marşı Sempozyumu Kitap Oldu

Üniversitemiz tarafından düzenlenen “İnşâ ve Meşrûiyet: İstiklal Marşı’nın Tarihsel Kompozisyonu” başlıklı sempozyum, kitap hâline getirildi.

Üniversitemiz Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜSAM) yürütülen faaliyetlerin bir ürünü olan kitap, Üniversitemiz akademisyenleri Dr. Öğr. Üyesi Servet Gündoğdu ile Arş. Gör. Büşra Nur Topal tarafından yayıma hazırlandı. Kitap, İstiklâl Marşı’nın yazılma sürecini ve dönemin kültür ortamını münferit konu başlıklarıyla ele alıyor.

Millî Şairimizin Eseri İstiklâl Marşı’nın Tarihsel Yolculuğu Kitaplaştı

Kitap, Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan ve 12 Mart 1921’de Birinci Büyük Millet Meclisi tarafından resmen kabul edilen İstiklâl Marşı’nın yazılış dönemindeki küresel atmosferi ve kültür ortamını ayrıntılı bir şekilde ele alarak literatüre önemli katkılar sunuyor. Farklı akademik disiplinlerden nitelikli uzmanların perspektiflerini içeren kitap, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı dönemin tarihsel, siyasal ve toplumsal yönlerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendiriyor. Ayrıca, millî marşların yazılış süreci, içerdikleri anlamlar ve İstiklâl Marşı’nın temel kavramlarını “millet olma azmi” bağlamında nasıl yeniden inşa ettiğine odaklanıyor. Aynı zamanda diğer ulusal marşlarla karşılaştırmalı analizlere de yer veren bu çalışma, okuyuculara farklı perspektiflerle İstiklâl Marşı’nı anlama fırsatı sunuyor. Marşların işlevi ve etkileri üzerine yazılmış metinler ise marş söylemenin geniş kitleler tarafından benimsenen bir pratik olduğunu fenomenolojik ve sosyolojik açıklamalarla inceliyor. Kitap, marş türünün edebî, siyasî, tarihsel, psikolojik ve sosyolojik yönlerine odaklanarak zengin bir içerik sunuyor. Kitapta ayrıca Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın sunuş yazısı yer alıyor.