“Yunus Emre Resim, Şiir ve Öykü Yarışması” Ödül Töreni Düzenlendi

Haberler - 29 Aralık 2021 Çar

Samsun Üniversitesi ve Canik Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Bu Dünyadan Yunus Geçti, Resim, Şiir ve Öykü Yarışması” ödül töreni Samsun Üniversitesi Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan, Genel Sekreter Doç. Dr. Salih Kesgin, akademisyenler, idari personeller ve öğrencilerin katılım gösterdiği program, Yunus Emre’nin hayatından kesitler sunan tiyatro gösterisi ile başladı. Ödül töreninde “Yaradanın Gölgesi” adlı eseri ile Özge Nisa Şen birincilik, “Yunus Gibi Olamadı İnsanlık” başlıklı eseri ile Dilek Tokmak ikincilik, “Yunus Emre Aşkı” adlı eseri ile Eren Albayrak üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Rektör Aydın: “Yunus Emre 72 Milleti Tek Bir Millet Olarak Görüyordu”

Yunus Emre’nin deyişlerine, yol göstericiliğine her zaman ihtiyaç duyduğumuzu ifade ederek sözlerine başlayan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Bugün yaklaşık 700 sene önce yaşamış önemli bir değerimiz anıyoruz. Yunus Emre’yi 700 senedir canlı tutan şiirleri, deyişleri ve yaşayışıdır. Yunus Emre 72 milleti tek bir millet olarak görüyordu. UNESCO 2021 yılını Yunus Emre yılı ilan etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu yılın “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak kutlanmasına karar verdi. Gündelik telaşa düşerek gömülüp gittiğimiz mesleklerimiz ve meşgalelerimiz içinde Yunus Emre’ye ihtiyacımız var. Onun deyişlerine, yol göstericiliğine ihtiyacımız var. Teknoloji ve sosyal medya bizi birbirimizden kopardı. Bir yere oturduğumuzda arkadaşlarımızla sohbet etmek yerine cep telefonlarımızla ilgileniyoruz. Ancak bizim birbirimizle konuşmaya, sohbet etmeye, birbirimizden bir şeyler öğrenmeye çok ihtiyacımız var,” dedi.

İnsanın önce kendisini tanıması gerektiğini ve Yunus Emre’nin bu bağlamda önemli fikirler sunduğunu söyleyen Rektör Aydın, “Yunus’un da dediği gibi ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendin bilmezsen, bu nice okumaktır.’ İnsanın önce kendini tanıması gerekiyor. Kendini tanıdığı zaman yaratıcıyı tanır. Bizim kültürümüz ötekini, bizim dışımızdakini dost olarak tanıtan kültürdür. Anadolu’nun İslamlaşması Sufiler üzerinden olmuştur. Bunun sebebi Sufilerin hoşgörüsünün toplumu etkilemesiydi. Birbirimizle kardeş olmaya, tanımaya ve dinlemeye ihtiyacımız var. Bu programı düzenleyen ve Yunus’u bize tekrar hatırlatan sayın belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu tür etkinlikler sayesinde sahip olduğumuz değer ve zenginliklerin farkında oluyoruz. Yarışmalara katılan öğrencilerimize de teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Başkan Sandıkçı: “Yunus Emre’nin Sözleri Günümüz İnsanlığının En Çok İhtiyaç Duyduğu Reçetesi Olmuştur”

Tiyatro gösterisinin ardından konuşma yapan Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, “Yunus deyince hepimizin gönlünde bir tevazu, halktan bir insan, insanlar içinde insanlardan bir insan olma anlayışı hâsıl olur. Yunus Emre’mizin en yalın şekilde beyan ettiği ‘Gelin, tanış olalım; işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim; dünya kimseye kalmaz.’ sözlerinin o derin anlamı asırlar sonrasında bile önemini, ehemmiyetini korumuş, hatta günümüz insanlığının en çok ihtiyaç duyduğu reçetesi olmuştur. Bundan dolayıdır ki Yunus Emre’nin hayat felsefesi, sözleri, dizelerindeki o merhameti, yumuşaklığı, naifliği, insan sevgisi tüm dünyanın ilgisini çekmiş ve bugün vefatının 700. yılı olması münasebetiyle Yunus Emre, UNESCO tarafından 2021 yılı anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınmıştır. Bunun akabinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2021 yılı ülkemizde “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir.” dedi.

“Bizim Yunus” ve “Dünya Dili Türkçe” konu başlıkları altında resim, şiir ve öykü kategorisinde yarışma organizasyonunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek sözlerini sürdüren Başkan Sandıkçı, “Bu yarışma ile gençlerimizin Yunus Emre’nin arı ve duru bir Türkçe ile anlatmış olduğu ‘72 Millete Bir Gözle Bakmak’ ilkesine, insanları ortak değerler etrafında birleştirme ruhuna vurgu yapan özgün eserler ortaya koyabilmelerini amaçladık. Onlar bu yarışmayla ‘Bizim Yunus’u yeniden keşfedecekler. Bakalım Yunus’a dair neler bulmuşuz, neler elimize geçmiş, hangi hazinelere sahip olmuşuz diye bu programı düzenlemiş bulunmaktayız. Bu değerli organizasyonun mutfağında görev alan değerlendirme üyelerini tebrik ediyorum. Yine öğrencilerimizi teşvik eden değerli hocalarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Yunus Emre’yi bize görsel olarak sergileyerek “Ete kemiğe büründürüp Yunus diye gösteren” tiyatro ekibimize ve katılımlarınız ve süreçteki çabalarınızdan ötürü sevgili gençlerimize yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Sözleriyle aslında bize Peygamber Efendimizin tavsiyelerini hatırlatan Yunus’un şu veciz ifadesiyle ben de sözlerimi noktalamak istiyorum: ‘Yaradılanı severiz; Yaradan’dan ötürü.’ Programa katılan siz değerli misafirlerimize canı gönülden teşekkürlerimi sunarım.” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.