Samsun Üniversitesinde TradeMaster Finans Merkezi Açıldı

Samsun Üniversitesi bilimsel eğitim vizyonu çizgisinde gerçekleştirdiği akademik yatırımlarına devam ediyor. Son olarak teorik bilgilerin pratik uygulamalarla birleştirilerek, uzmanlar tarafından finansal piyasalardaki tecrübelerin öğrenciler ile paylaşıldığı Karadeniz’in ilk ve tek Finans Merkezi olan “TradeMaster Finans Merkezi” Üniversitemiz bünyesinde açıldı.

Samsun Üniversitesi ile İş Yatırım ortaklığında kurulan ve öğrencilerin finans sektörüne uygulamalı olarak hazırlanmalarına yardımcı olan TradeMaster Finans Merkezi’nin açılışı Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Öğrenciler, TradeMaster Finans Merkezinin sunacağı imkânlarla finansal piyasalardaki gelişmeleri takip edebilecekleri gibi yatırım stratejilerini gerçek zamanlı verilere dayanarak uygulama imkanına sahip olacaklar.

Karadeniz’in İlk ve Tek Finans Laboratuvarı

Samsun Üniversitesi Canik Kampüsünde düzenlenen açılış törenine, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Samsun Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Adem Soruç, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan, İş bankası Bölge Müdür Yardımcısı Esma Yıldır, İş bankası Samsun Şube Müdürü Ömer Akdoğan, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Samsun Şube Müdürü Ebru Uzun, Ekonomi ve Finans ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümleri öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesinin ara vermeden sürdürdüğü teknoloji ve eğitim merkezi yatırımlarının “TradeMaster Finans Merkezi” açılışı ile devam ettiğini belirterek sürece ilişkin bilgiler verdi. Rektör Aydın, Samsun Üniversitesi Rektörlüğü öncülüğünde, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.  tarafından üniversiteye kazandırılan TradeMaster Finans Merkezi’nin, öğrencilerin gerçek zamanlı finansal veri akışını kullanarak finansal piyasaların işleyiş biçimlerini anlamalarına yardımcı olduğunu, elde edilen verilerin doğru analizi sayesinde de öğrencilerin finansal piyasalardaki gelişmelerini takip ederek, yatırım stratejileri üzerinde çalışmalarına ve bu stratejileri de gerçek zamanlı verilere dayanarak uygulama imkanına sahip olacaklarını açıkladı.

Rektör Aydın: “Öğrencilerin Kariyerine Çok Büyük Katkı”

Finans Merkezi’nin öğrencilerin finansal modeller oluşturarak bu modelleri analiz etmelerine katkı sağlarken diğer taraftan oluşturulan bu finansal modellerin, ekonomik teorileri uygulama konusunda öğrencilere pratik yapmak, finansal kararları daha iyi anlamak ve finansal riskleri yönetmelerine yardımcı olan analitik araçları daha verimli kullanmalarına imkân sağladığına işaret eden Rektör Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Samsun Üniversitesinde kurulan Finans Merkezi, öğrencilerin finansal piyasaların karmaşıklığını ve gerçek dünya uygulamalarına hazırlıklı olmalarına yardımcı olurken; yine Karadeniz Bölgesinde ilk ve tek olan Thomson Reuters Eikon Veri tabanı ile entegre edilerek, öğrencilerin ekonomi ve finans alanlarında büyük veri ve yüksek frekanslı veri ile birinci elden çalışmalarına imkan sağlanacak. Bu faktörler sayesinde TradeMaster Finans Merkezi başta Ekonomi ve Finans,  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümleri olmak üzere ilgili tüm bölüm öğrencilerinin kariyerlerine önemli bir katkı sunmuş olacak.”

Rektör Aydın: “Finans Merkezi Farklı Etkinliklere Ev Sahipliği Yapacak”

Samsun Üniversitesinde kurulan TradeMaster Finans Merkezi’nin, Karadeniz bölgesindeki üniversiteler arasında yenilikçi ve ilk olma özelliği bakımından da büyük önem ifade ettiğine dikkat çeken Rektör Aydın, finans merkezinde gerek akademisyenlerin çalışmalarına destek olması için geçmiş dönem verilerinin sağlaması adına, gerekse İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. uzmanlarının akademisyenlerle konferans ve toplantılar düzenlemeleri adına da faydalanacağını söyledi. Rektör Aydın Finans Merkezi’nin genç nesilde finansal okuryazarlığın artırılmasına yönelik çalışmalara da ev sahipliği yapacağını da sözlerine ekledi.

Rektör Yardımcısı Kaynak: “Gerçek Verilerle Finans Eğitimi Verilecek”

Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak ise, finans merkezinin öğrencilere gerçek veriyle makroekonomik analiz, yorumlama, şirket değerleme ve finans piyasalarında menkul kıymet alımı konularında beceri kazandırmayı amaçladığını belirtti.