Samsun Üniversitesinde “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” Konuşuldu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Samsun Üniversitesinde Ünlü Türk Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatına ve İslam medeniyetinin bilime katkılarına odaklanan “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” başlıklı bir konferans verdi.

Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonunda düzenlenen konferansa; Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cumhur Türk, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Karaman, Müslüman bilim insanlarının bilime yaptıkları katkılara ışık tuttuğu konferansta tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bilim yolculuğunda Müslüman âlimlerin rolünü vurgulayarak, “Bilim, her milletten ve her inançtan insanların katkılarıyla şekillenmiştir. Müslüman bilim insanları da bu evrensel mirasa önemli eserler bırakmışlardır.” dedi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim İnsanlarını Dünyaya Tanıttı

Prof. Dr. Hüseyin Karaman konuşmasının ilk bölümünde, Fuat Sezgin’in erken yaşamı ve eğitimine, akademik kariyerindeki ilerlemesine ve karşılaştığı zorluklara, bilime katkıları ve eserlerine, bilim tarihine olan yaklaşımına ve eğitim ile öğretim felsefesine dair önemli noktaları ele aldı. Karaman, Sezgin’in mühendislikten bilim tarihine geçiş yapmasını ve bu alandaki tutkusunu nasıl geliştirdiğini detaylandırarak, 1960 darbesi sonrası yaşadığı profesyonel sıkıntılara ve bu zorluklar karşısında gösterdiği kararlılık ile bilime olan adanmışlığını vurguladı. Sezgin’in İslam bilim tarihine olan katkıları, çalışmalarının bilim tarihindeki önemi ve etkisi üzerinde duran Prof. Karaman, Sezgin’in İslam bilim insanlarının çalışmalarını yeniden keşfetme çabaları ve bu katkıları dünya çapında tanıtma gayretlerini anlatarak, onun bilim tarihine yaklaşımının önemini belirtti. Prof. Dr. Karaman, Sezgin’in öğretim ve araştırma metodolojisinin özelliklerini serimleyerek, özellikle dil öğreniminin önemi ve araştırmada derinliğin gerekliliği gibi konulara vurgu yaparak, Sezgin’in eğitim anlayışının temel prensiplerini ortaya koydu.

Prof. Dr. Hüseyin Karaman’dan Öğrencilere Önemli Tavsiyeler

Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın konuşmasının ikinci bölümünde ise, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatının ileri dönemlerine, onun kişisel felsefesi, çalışma disiplini ve Türkiye’ye olan derin bağlılığına dair detaylı bilgiler paylaştı. Karaman, Sezgin’in zorluklar karşısında sergilediği direnç ve pozitif yaşam görüşünü özellikle vurgulayarak, onun kendi kaderini kabullenme ve planlı bir yaşam sürme konusundaki tutumunu örnekledi. Sezgin’in çalışma disiplini hakkında da konuşan Karaman, onun uzun ve yoğun çalışma saatlerine, sade yaşam tarzına ve kendine özgü çalışma metotlarına dikkat çekerek bu disiplinin, Sezgin’in bilimsel başarılarının temelinde yattığını belirtti. Türkiye’ye olan bağlılığı konusunda Karaman, Sezgin’in yurtdışında yaşamasına rağmen hiçbir zaman Türk vatandaşlığından vazgeçmediğini ve Türk pasaportunu koruduğunu söyleyerek bu durumun, onun milli kimlik ve vatan sevgisi ile özdeşleştiğini aktardı. Karaman ayrıca Müslüman bilim insanlarının tarih boyunca bilim ve teknolojiye yaptıkları katkılara da değinerek Sezgin’in çalışmalarının, İslam medeniyetinin bilim tarihindeki yerini ve önemini yeni bir perspektiften ele aldığını ifade etti. Son olarak, Karaman, Sezgin’in genç nesillere yönelik tavsiyelerinden ve onlara bıraktığı mesajlardan bahsetti. Sezgin’in sabır, azim ve bilimsel merak gibi değerlerin önemini vurguladığı ve gençlere gerçek bir züht, sabır, Allah korkusu ve masa başında oturup çalışma tavsiyesinde bulunduğunu kaydetti. Karaman’ın bu konuşması, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in sadece bir bilim insanı olarak değil, aynı zamanda değerleriyle öne çıkan bir fikir adamı, eğitimci ve vatansever olarak da önemli bir figür olduğunu gözler önüne serdi.

Ufuk açıcı konuşmalarından dolayı YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in başarıları aslında bize geçmişte de başarabildiğimizi ancak izin verilmediğini ortaya koyuyor. Günümüzde ise başarmak için çabalayan nesli teşvik eden bir yönetim, bir zihniyet var. Ortaya çıkan Teknofest vb. projeler gençlerimizin kendine güvenmesini ve bilinçlenmesini sağladı. Örneğin, üniversitemizde Alper Gezeravcı ile yaptığımız canlı bağlantı da bunu bizzat gördük.” ifadelerinde bulundu.

Program Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.