Samsun Üniversitesinde “İş Hayatında Kadın Olmak” Etkinliği

TÜBİTAK 2209-A destekli “Farklı Ülke Pratikleri Işığında Türkiye’de Analık İzninin Değerlendirilmesine İlişkin Bir Politika Önerisi: İş Hayatında Kadın Olmak” başlıklı projenin sonuçları Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte ele alındı. Samsun İş Kadınları Derneği Başkanı Şehnaz Dereli‘nin konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, projenin danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Değirmencioğlu da moderatörlük görevini üstlendi. Etkinliğe Samsun Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

Yürütücülüğünü Nurbeliz Kandemir‘in yaptığı, Edanur Bilir ve Melike Sivaz‘ın proje ekibinde yer aldığı çalışma kapsamında, analık izni politikalarının uluslararası uygulamalar ışığında Türkiye’deki durumu değerlendirildiği konferans, kadınların iş hayatında karşılaştığı zorluklar ve analık izni konusundaki politika önerileri çerçevesinde verimli bir tartışma ortamı sundu.

Etkinliğin konuğu Samsun İş Kadınları Derneği Başkanı Şehnaz Dereli, iş hayatında kadın olmanın olumlu ve olumsuz yönlerini kendi deneyimlerinden yola çıkarak şöyle anlattı: “İş hayatında kadın olmanın en büyük avantajlarından biri, kadınların liderlik özelliklerini ve iş becerilerini sergileme fırsatıdır. Farklı bakış açılarımız, sorun çözme becerilerimiz ve güçlü iletişim yeteneklerimiz, organizasyonlara çeşitlilik ve yenilik getiriyor. Ayrıca, iş hayatında kadın olarak, diğer kadınlara ilham verebilmek ve onların başarıya ulaşması için cesaretlendirmek de büyük bir motivasyon kaynağıdır. Öte yandan, iş dünyasında kadın olmanın getirdiği zorluklar da var. Cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmak, fırsat eşitsizliği yaşamak ve kariyer basamaklarında ilerlerken ‘cam tavan’a çarpmak hâlâ karşılaştığımız sorunlar arasında. Ayrıca, analık izni veya esnek çalışma saatleri gibi konularda da sıkça dezavantajlarla karşılaşıyoruz. Bu tür sorunların üstesinden gelmek için politikaların ve işyeri kültürlerinin daha kapsayıcı hale getirilmesi gerekiyor.”

Dereli, kadınların iş dünyasında daha fazla desteklenmesi ve farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı. Etkinlikte katılımcılar, projeyle ilgili geniş kapsamlı bilgi edinirken, uzmanların görüş ve analizlerinden de yararlanma fırsatı buldu.

Öğrenci Destek Hattı