Samsun Üniversitesinde Dünya Meteoroloji Günü Kutlandı

Haberler - 24 Mart 2022 Per

23 Mart Dünya Meteoroloji Günü etkinlikleri kapsamında Samsun Üniversitesinde “Erken Uyarı ve Erken Eylem: Afet Riskinin Azaltılması” konulu panel düzenlendi.

Samsun Üniversitesi Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırma Topluluğu koordinesinde 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış programına Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı, Meteoroloji 10. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Kesimoğlu, Meteoroloji Mühendisleri Odası Temsilcisi İsmail Küçük, fakülte dekanları ve çok sayıda akademisyenle birlikte öğrenciler katıldı.

Rektör Aydın: “İklim Değişikliğinin Etkisiyle, Mevsimlerde ve Hava Olaylarında Değişkenlikler Artıyor”

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Son yıllarda değişen iklim koşullarının da etkisi ile meteorolojik afetlerin oluşum sayıları, şiddeti, etkili oldukları alan ve süresi artış gösterdiğinden daha önce sık görülmeyen bazı afet türleri artık daha fazla ve etkili olmaktadır. Afet risk yönetiminde şiddetli hava olaylarının tahmini ve erken uyarılar insanların can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. İşte bundan dolayıdır ki Dünya Meteoroloji Günü kutlamalarının ana teması ‘Erken Uyarı ve Erken Eylem: Afet Riskinin Azaltılması’ olarak seçilmiştir. İklim değişikliğinin etkisiyle, mevsimlerde ve hava olaylarında meydana gelen  İklim değişikliğinin etkisiyle, mevsimlerde ve hava olaylarında, sıklık ve miktar olarak artmaktadır. Bu etkiler; farklı bölgelerde, farklı şekildeki hava olayları ile kendisini göstermektedir. Sadece geçen yıldan birkaç örnek verecek olursak; Karadeniz bölgesinde, Temmuz ayında, Rize ve Trabzon’da ve daha sonra Ağustos’ta Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen yüksek etkili yağışlar ve sel olayları olmuş, Akdeniz bölgesinde ise, Muğla ve Antalya’da, sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın etkisiyle şiddetli orman yangınları olmuştur. Bu yüksek etkili hava olayları, tüm doğayı ve toplumumuzu oldukça etkilemiştir” diye konuştu. Prof. Dr. Mahmut Aydın, Meteoroloji Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans programının açılması için gerekli şartları bölümün artık sağladığını ve yüksek lisans programı için başvuru yapacaklarının müjdesini paylaşmasının akabinde “Meteoroloji Mühendisliği Bölüm başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş’ın şahsında bölümümüzün bütün akademik ve idari personeline ve özellikle Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırma Topluluğumuza ve bölümümüz bütün öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Topaloğlu: “Afetlerle Mücadelede Kent Yapılaşmaları Önem Taşıyor”

Programda konuşan 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, afetlerle mücadelede kent yapılaşmalarının önemine değindi. Belediye olarak bu kapsamda çalışmaları sürdürmeye özen gösterdiklerini ifade ederek, “Yerel yöneticiler olarak hepimizin afetleri önleme konusunda dikkate almamız gereken hususlar var. Afet öncesinde alacağımız tedbirlerle afetlerin meydana getirdiği zararları en aza indirmeye çalışmak boynumuzun borcu” dedi.

AFAD İl Müdürü Uçarlı: “Afet Durumlarında Erken Uyarı Sistemi Önemlidir”

Sözlerine selamlamayla başlayan Samsun AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı, afet durumlarında erken uyarı sisteminin ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak  ” AFAD olarak bilim insanlarıyla yapılan çalışmalar neticesinde erken uyarı sistemlerini takip ediyoruz. Afet öncesinde yapılması gerekenleri önemseyerek hareket ediyoruz. Çalışmalarımızda birçok kurumla ortaklaşa hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Meteoroloji 10. Bölge Müdür Yardımcısı Kesimoğlu: “Paris Anlaşması Kapsamında İklim Değişikliği İle Mücadele Ediyoruz”

Paris Anlaşması kapsamında iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Meteoroloji 10. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Kesimoğlu, iklim değişikliği konusunda yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Meteoroloji Müdürlüğü olarak bizler afet risklerini en aza indirgemek için çalışıyoruz. İklim değişikliği ile birlikte hava olaylarının gelişimi farklılaştı. Artık ülkemizde önceden görülmeyen hava olayları ile karşılaşabiliyoruz. Bu noktada kalifiye personel ihtiyacımızı Samsun Üniversitesi gibi önemli kurumlardan sağlayacağımızı düşünüyorum. Bu gibi etkinliklerin artması temmennisiyle emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Küçük: “Öğrencilerimizi Odamıza Davet Ediyoruz”

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı İsmail Küçük etkinliğe katılan öğrencileri Meteoroloji Mühendisleri Odasına davet ederek, “Ülkenin geleceği siz gençlersiniz. Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak biz sizlerin yanındayız. Mezun olduktan sonra hemen oda başkanı dahi olabilirsiniz. Öğrencilerimizi odamıza davet ediyoruz” dedi.

Bulut Avcıları Fotoğraf Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ardından Bulut Avcıları Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada birinci Havacılık Yönetimi Bölümünden Fatih Şensan, ikinci Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden Süreyya Polatlı, üçüncü ise Yazılım Mühendisliği Bölümünden Ali Furkan Çağlayan oldu. Sonrasında ise hava ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için farkındalık amacıyla balon uçurularak ikram kısmına geçildi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Yücel “İklim Değişikliği ve Hidrometeoroloji” konulu sunumunu online platform üzerinden gerçekleştirdi. Yücel, sunumunda iklim değişikliğinin nedenlerine dikkat çekerken konu hakkında bilgiler paylaştı.

Akabinde “Batı Karadeniz Ağustos 2021 Sel Felaketi ve Afet Çalışmaları” konulu panel düzenlendi ve dilek-temenniler kısmının ardından etkinlik sona erdi.