Samsun Üniversitesinde Biniş Takdim Töreni Gerçekleştirildi

Samsun Üniversitesi’nin dördüncü kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında öğretim üyelerine biniş (cübbe) takdim töreni gerçekleştirildi. Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından bir müzik dinletisi ile başlayan program, açılış ve protokol konuşmalarının ardından öğretim üyelerine akademik cübbelerinin rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın tarafından giydirilmesiyle icra edildi.

Samsun Üniversitesi Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Batuk, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Mahmut İşbilir ve İsa Bozçelik, Avukat Hakan Karaduman, Samsun Üniversitesini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Kefeli, protokol üyeleri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müzik Dinletisi ile devam edildi. Sevilen nadide eserlerin icra edildiği dinletinin ardından koro şefine Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın tarafından hediye takdim edildi. Hediye takdiminden sonra protokol konuşmalarına geçildi.

“Üniversitemize Yönelik Beklentileri Karşılamak Mutluluk Verici.”

İlk olarak kürsüye gelen Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, başta Samsun olmak üzere ülke için neler yapabileceklerine odaklandıklarını belirterek istatistiklerle üniversite hakkında bilgi verdi. Rektör Aydın “Bugün Samsun Üniversitesi ailesine katılan öğretim üyelerimizle bir araya gelmek ve iki yıldır pandemi nedeniyle gerçekleştiremediğimiz biniş diğer adıyla cübbe takdimini gerçekleştirmek istedik. Bu konuşmamda sizlere üniversitemizin 06 Eylül 2018 tarihinde kurucu rektör olarak atandıktan sonra nereden ve hangi aşamalardan bugünlere geldiğini özetlemek istiyorum. 2018 yılında kurulduğumuzda Ondokuz Mayıs Üniversitesinden bize sadece Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kavak MYO verilmişti. Öğretim elemanı sayımız o zaman 55 iken şu an 314’e ulaştı. Öğrenci sayımız da benzer şekilde artış gösterdi; kurulduğumuzda 1891 olan öğrenci sayımız bugün itibariyle 4778’dir. Üç farklı kampüsüyle hizmet eden, ürettiği bilgiyi insanlarla paylaşan, farklı düzeyde sorunlara çözüm üretmeye gayret eden, öğrencileri, öğretim elemanları ve çalışanlarıyla butik bir yuvaya dönüşen üniversitemiz nicelik ve nitelik olarak hızla gelişmeye devam etmektedir. Bağımsızlığımıza giden yolda ilk adımın atıldığı şehrin adını taşıyan üniversitemiz kurulduğunda bu yeni üniversitenin şehre entelektüel canlılık kazandıracağı ümidi vardı. Beklentilere karşılık verme isteğimiz ise had safhadaydı. İlk yılımız kuruluş sonraki iki yıl Covid 19 pandemisi ile geçmesine rağmen bu isteğimizin meyvelerini dört yıl gibi kısa bir sürede görmek bizi çok mutlu etmektedir. “ dedi.

“Samsun’un Kültür Merkezi Haline Gelmesi İçin Emek Veriyoruz.”

Konuşmasının devamında üniversitenin fakültelerini ve birimlerini tanıtan, bu birimleri niye açtıklarını, hangi yapı içinde inşa ettiklerini, uygulanan eğitim modellerini ve bu birimlerin şehre nasıl katkı sağladıklarını anlatan Rektör Aydın, “Eğitim öğretim sürecini uygulamalı bir modelle destekleyerek hem sosyal bilimlerde hem mühendislik bilimlerinde yedinci dönemi iş yerinde mesleki eğitime ayırdık. Öğrencilerimiz isterse bir dönem işletmede çalışıyor ve bunun karşılığında o dönemki derslerinden muaf oluyor. Çünkü biz öğrencilerin sadece teorik bilgiyle değil aynı zamanda pratik bilgiyle buluşmasını istiyoruz. Benimsediğimiz eğitim modelinin de somut çıktılarını almaya başladık. TÜBİTAK tarafından 17 Mayıs 2022 Salı günü açıklanan TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2021/2 Dönemi sonuçlarına göre 126 projemizden 80’i desteklenmeye değer görüldü. Bu sonuçlarla üniversitemiz, proje kabul sayısında ülkemizde 10’uncu, öğrenci sayısına göre proje kabul oranında ise 1’inci olmuştur. Dört yıllık bir üniversite olarak bunun azımsanmayacak bir başarı olduğu aşikardır. Bir diğer önemli nokta; klasik üniversite modelinde öğretme vardı, daha sonra buna araştırma üniversiteleriyle birlikte araştırma anlayışı eklendi, günümüzde ise bilgiyi toplumsal faydaya yani ürüne dönüştürmeyi hedefleyen model üniversite kavramı ortaya çıktı. Mamafih modern üniversite idealinin salt örgün eğitimle gerçeklik kazanamayacağı, bugünün apaçık bir gerçeğidir. İşte bu olgusal gerçeklikten hareketle Düşünce ve Sanat Çalışmaları Merkezimiz şehir merkezinde sunduğu seminerler ve çevrimiçi gerçekleştirdiği uluslararası akademik programlar ile “Samsun” isminin gerçek bir kültür merkezi haline gelmesi için ciddi çaba göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Rektör Aydın konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bu dört yıllık süreç içerisinde üniversitemizin gelişmesine destek veren rektör yardımcılarımıza, dekanlarımıza, genel sekreterimize, öğretim üyelerimize, idari personelimize, siyasetçisinden mülki ve idari yöneticilerine ve elbette yeni üniversitesine sahip çıkan Samsun halkına şükranlarımı sunuyorum. İlk yıl kuruluşla geçti, devamındaki iki yıl pandemiyle geçti, bu yıl aslında biraz kendimize gelmeye başladık. Bundan sonraki yıllarda daha nitelikli hale gelerek, daha çok çalışarak, kendimizi geliştirerek, şehrimize daha fazla katkı vererek çalışacağımıza söz veriyoruz. Bizleri bu mutlu günümüzde yalnız bırakmayan ve ne zaman bir talebimiz olsa onu yerine getirme konusunda seferber olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, milletvekillerimize, valimize, belediye başkanlarımıza ve diğer mülki ve idari yöneticilerimize şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum.”

“Samsun Üniversitesi Beklenenin Fevkinde Bir Yere Geldi.”

Rektör Aydın’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesinin ilk yıllarda çektiği zorluklara rağmen çok özverili çalıştığını belirterek “Samsun Üniversitesinin ilk yıllarının ne zor şartlarda geçtiğini hepimiz biliyoruz. Ardından gelen pandemi sürecinde hep beraber zor şartlarda çalıştık. Ama bugüne geldiğimizde Samsun Üniversitesi’nin beklenenin fevkinde bir yere geldiğini görüyoruz. Ayrıca şehrimizin diğer üniversitesi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesiyle aranızdaki mükemmel iş birliği için iki üniversiteyi de ayrı ayrı tebrik ediyorum. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesinin kurulması ve Eğitim Araştırma Hastanesiyle iş birliği içinde olması müthiş bir durum. Bu husustaki katkılarından dolayı Sayın Bakanımız Ahmet Demircan’a ayrıca teşekkür etmek istiyorum.  Samsun Üniversitesiyle çok güzel bir iş birliğimiz var ve üniversitesinin bilgisinden istifade ediyoruz. Üniversite bizim demek, Büyükşehir Belediyesi de üniversitenin demektir. Bu durumu kurumsallaştırmamız lazım. TEKNOFEST’in Samsun’da yapılması şehrimiz için çok önemli. TEKNOFEST sonrasında Samsun’da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. TEKNOFEST’in Samsun’a gelmesinde şehrimizdeki iş birliğinin, beraberliğin katkısı açıktır. Bu beraberlik ruhunu esas alarak çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Samsun Üniversitesi Üzerine Düşen Görevi İyi Bir Şekilde Yerine Getiriyor.”

Kürsüye son olarak çıkan AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Samsun Üniversitesi’nin hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çekerek “Samsun öyle bir şehir ki, bu şehre ne yapsak o bize fazlasını iade ediyor. Samsun bir bilim, tarım, sanayi, ticaret merkezi olsun diye uğraşıyoruz. Samsun çok yönlü bir şehir. İki tarafında da tarıma elverişli fevkalade ovalar var. Hava, deniz, karayolu ve tren yolu her türlü ulaşıma sahip bir şehir Samsun. Bu noktada bu şehir için bir devlet üniversitesi elbet yeterli değildi. Samsun Üniversitesi şehrin bir diğer üniversitesi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile de çok yakın bir işbirliği ile çok hızlı bir şekilde yol alıyor. Dört yıl çok kısa bir süre, üzerine bir de pandemi eklendi ama ona rağmen Samsun Üniversitesi ilerlemeye devam etti. Samsun Üniversitesi, Samsun’daki hızlı gelişmelere ayak uydurmak ve kılavuzluk etmek için üzerine düşen görevi iyi bir şekilde yerine getiriyor. Samsun’un bir sağlık merkezi olması için elimizden geleni yapıyoruz. Samsun’un hızlı gelişmesi ve büyümesini sürdürerek ülkemizle birlikte gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz. Samsun Üniversitesinin kurulmasında katkımız olduysa bundan onur duyarım” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Rektör Aydın ve öğretim üyeleriyle birlikte biniş takdim törenine geçildi. Biniş takdiminden sonra çekilen hatıra fotoğraflarıyla etkinlik sona erdi.

 

 

 

Öğrenci Destek Hattı