Samsun Üniversitesi’nde “Asma Altı Proje Buluşmaları” Gerçekleştirildi

Samsun Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından koordine edilen “Asma Altı Proje Buluşmaları” 4-5 Haziran tarihlerinde Ballıca Kampüsü’nde başarıyla gerçekleştirildi.
Açılış toplantısı Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Prof. Dr. Salih Kesgin ve Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, Özdemir Bayraktar Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Mangan, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cumhur Türk, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatma Ünal, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Alptekin Durmuşoğlu ve çok sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleşti.

“Samsun Üniversitesi Olarak Araştırma ve Geliştirmeye Her Zaman Önem Veriyoruz”

Samsun Üniversitesi Prof. Dr. Mahmut Aydın, açılış konuşmasında araştırma ve geliştirmenin üniversiteler için ne kadar önemli olduğunun altını çizerek, “Samsun Üniversitesi olarak araştırma ve geliştirmeye her zaman önem veriyoruz. Bu kapsamda düzenlediğimiz asma altı proje buluşmaları, araştırmacılarımızın ve girişimcilerimizin bir araya gelerek fikirlerini paylaşmaları ve iş birlikleri kurmaları için önemli bir platform. Bu tür etkinliklerin, üniversitemizin ve bölgemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

“Hedefimiz Araştırma Üniversitesi Olmak”

Hedeflerinin araştırma üniversitesi olmak olduğunu vurgulayan Aydın, uygulamalarının ve pratiğin araştırma üniversitesi üzerinden oluştuğu için gerçekten bir araştırma üniversitesi olmak istediklerini kaydetti. Her alanda, özellikle, mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında çalışmalar yapmak istediklerini belirten Rektör Aydın, Türkiye’de patentlerin mutlaka ürüne dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin her alanda güçlenmesi ve özellikle bilgi teknolojisine katkı sağlamasının önemine değinen Rektör Aydın, bağımsızlığın teknoloji ve bilgi ile sağlanabileceğini belirterek insansız hava aracı teknolojisini Türkiye’nin geliştirmesiyle artık 35 ülkeye ihraç edilebildiğini ve Türkiye’nin dünyanın üçte birinin hava sahasını kontrol edebildiğini de örnek gösterdi.

Bilimsel Programlar Başuzmanı Bora Katı Programı Anlattı:

Rektör Aydın’ın açılış konuşmasının ardından TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Bilimsel Programlar Başuzmanı Bora Kat, ARDEB programlarını anlattı. Bilimsel Programlar Başuzmanı Bora Kat, ARDEB Programları sunumunda, Türkiye’deki araştırmacılara sunulan ARDEB programlarının içeriğini ve başvuru süreçlerini anlattı. Kat, “ARDEB programları ile araştırmacılarımızın bilimsel çalışmalarını destekliyor ve yeni projeler geliştirmelerine yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Lale Özbakır “Bir Proje Neden Reddedilir?” Konulu Sunum Yaptı:

Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lale Özbakır, “Bir Proje Neden Reddedilir?” konulu sunumunda, araştırmacıların ARDEB programlarına başvururken dikkat etmeleri gerekenleri ve projelerinin reddedilme nedenlerini anlattı. Özbakır, “Projelerin reddedilmesinin en yaygın nedenleri arasında, araştırma konusunun yeterince özgün olmaması, araştırma yönteminin uygun seçilmemesi ve bütçenin gerçekçi olmaması yer alıyor.” dedi.

ARDEB 1001, 3005 ve 3501 Projelerinden Deneyim Paylaşımı:

Öğleden sonraki programda ARDEB 1001, 3005, 3501 programları için deneyim paylaşımı oturumu düzenlendi. Prof. Dr. Cumhur Türk moderatörlüğünde yapılan oturumda Doç. Dr. Adem Soruç (1001), Doç. Dr. Selçuk Çakmak (3501) Dr. Mehmet Talha Paşaoğlu (3005) ve Dr. Recep Çakmak (1002) projelerinin deneyimlerini ve bulgularını katılımcılarla paylaştılar.

İkinci Gün Oturumları

Etkinliğin ikinci günü, TÜBİTAK TEYDEB Programları sunumuyla başladı. Bilimsel Programlar Başuzmanı Hamdi Kurtcebe Aksu ve Bilimsel Programlar Uzmanı Buket Şahin Özkan, TEYDEB programlarının detaylarını ve başvuru süreçlerini katılımcılara aktardı.
Öğle arasının ardından TEYDEB Deneyim Paylaşımı oturumu düzenlendi. Oturum, Prof. Dr. Alptekin Durmuşoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Doç. Dr. Zafer Cömert ve Dr. Mustafa Yusuf Yazıcı, TEYDEB projeleriyle ilgili deneyimlerini ve bulgularını katılımcılarla paylaştılar.
Etkinliğin son bölümünde ise ikinci kez proje atölyeleri düzenlendi. Katılımcılar, çeşitli ilgi alanlarına yönelik atölyelerde bir araya gelerek projelerini geliştirmeye devam ettiler ve yeni iş birlikleri kurdular.

Öğrenci Destek Hattı