Samsun Üniversitesi, TÜBİTAK Projeleri İle Türkiye’nin Enerji Sorunlarına Çözüm Sunan Akademik Bir Güç

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Bölüm Öğr. Üyeleri Prof. Dr. Ertuğrul Çam ve Dr. Öğr. Üyesi Recep Çakmak’ın danışmanlığını yaptığı, “IEEE 2030.5 Protokolü Uyumlu Yeni Nesil Akıllı Demand Kontrol Cihazı Tasarımı ve Geliştirilmesi” başlıklı ARGE projesi “TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Prof. Dr. Ertuğrul Çam ve Dr. Öğr. Üyesi Recep Çakmak TÜBİTAK’ın “1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulunan ” IEEE 2030.5 Protokolü Uyumlu Yeni Nesil Akıllı Demand Kontrol Cihazı Tasarımı ve Geliştirilmesi” başlıklı ARGE projesinin danışmanları olarak önemli bir başarı elde ettiler.

Proje, akıllı şebekelerin önemli bir parçası olan talep yönetimi alanında tüketicilerin esnek enerji yüklerini yönetmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede, yeni nesil yerli ve milli bir demand kontrol cihazı geliştirilmesi amaçlanmaktadır, bu cihaz aynı zamanda IEEE 2030.5 protokolüne uyumlu olacaktır. Bu geliştirme sayesinde, dağıtım şebekelerinde kullanılan mevcut demand kontrol cihazlarının yerine, yerli kaynaklarla üretilen ve toplayıcı platformu ile entegre çalışabilen bir cihazın kullanılması mümkün hale gelecektir.

Üniversitemiz, TÜBİTAK projelerindeki başarısını sürekli olarak artırarak araştırma-geliştirme kültürünü akademisyenlere ve öğrencilere kazandırma hedefine her geçen gün daha da yaklaşmaktadır.Üniversitemiz, bilimsel araştırmalara ve inovasyon faaliyetlerine önem veren bir akademik çevrenin gelişimini desteklemektedir.