Öğrenci ve Akademisyenlerimiz Başarıya Doymuyor

Haberler - 18 Mayıs 2022 Çar

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2021-2. çağrısı ve “2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2021-3. çağrısı başvuru sonuçları açıklandı.

Yükselen başarı grafiği

2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı çağrı sonuçlarına göre Samsun Üniversitesinin 17 farklı bölümünden öğrenci ve danışmanların hazırladığı 80 proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu. Bilgiyi sadece üretip yaymayı değil onu toplumsal faydaya/ürüne de dönüştürmeyi amaç edinen ve bu amaç doğrultusunda eğitim sürecini uygulamalı bir modelle destekleyen üniversitemiz, öğrencilerimizin proje kültürünü lisans seviyesinden başlayarak geliştirmeyi hedeflemektedir. Nitekim üniversitemiz öğrencilerinin 2020 yılında 7, 2021 yılında 10 projesi desteklenmişken 2022 yılının ilk döneminde 80 öğrencimizin projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi yukarıda belirttiğimiz hedef doğrultusundaki çalışmalarımızın somut bir göstergesidir.

Samsun Üniversitesi birinci oldu

TÜBİTAK tarafından açıklanan sonuçlara göre Devlet ve Vakıf üniversiteleri dahil en az bir projesi desteklenen üniversiteler içerisinde Samsun Üniversitesi en çok proje desteği alan onuncu üniversite olurken, öğrenci sayısına oranla ise birinci oldu.  Açıklanan sonuçlara göre Samsun Üniversitesi, söz konusu çağrı döneminde, kendisinden çok önce kurulmuş olan birçok köklü üniversiteyi geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı.

Sağlıktan yapay zekâya, ekonomiden mühendisliğe, sosyal bilimlerden uzay bilimlerine kadar pek çok disiplinde proje desteklendi

Çok geniş yelpazede projelerin destek aldığı Samsun Üniversitesi’nde neredeyse tüm bölümlerde başarı elde edilmiş olması üniversitemizin bu başarıyı yakalamada emeği olan yöneticilerimizi, hocalarımızı, öğrencilerimizi velhasıl katkısı olan herkesi hem memnun hem de yapılacak yeni projeler için güçlü bir şekilde motive etti. Proje konularının ülkemizin öncelikli alanlarını da içeren farklı disiplinlerden olması önem taşımakta, uygulamalı içeriklere sahip olan projelerin yer alması ise ayrıca değerli bulunmaktadır.

Stratejik düşünmenin ürünü

Samsun Üniversitesi Rektörlüğü, yaptığı stratejik plan ve hamlelerin karşılığını kuruluşunun dördüncü yılında almaya başladı. Nitelikli toplum için nitelikli üniversite şiarı ile yola çıkan ve lisans öğrencilerinin örgün öğretim dışında da nitelik kazanması için pek çok çalışma gerçekleştiren Samsun Üniversitesi; araştıran, sorgulayan ve proje tabanlı düşünen bireyler yetiştirmek için stratejik planlar yürüttü ve kuruluşunun henüz dördüncü yılında bu planların geri dönüşünü olumlu bir şekilde almaya başladı.

Lisans öğrencilerine belirli periyotlarla proje yazma, proje döngüsü yönetimi ve proje kaynakları gibi konularda eğitimler vererek proje kültürünü öncelikli olarak oturtmaya çalışan Samsun Üniversitesi, sadece TÜBİTAK projeleri ile sınırlı kalmayıp ülkemizin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te ve uluslararası benzer yarışmalarda da öğrencileriyle gurur duyacak onlarca başarı elde etti.

Samsun Üniversiteli kimliği

Öğrencilerinin elde ettiği başarılarla övünen ve daha fazla başarı için onları her alanda destekleyen Samsun Üniversitesi, adından söz ettiren, başarıya doymayan, her zaman daha fazla araştıran ve en önemlisi Samsun Üniversiteli kimliğine ve özgüvenine sahip öğrenciler yetiştirerek topluma katkı sağlamak için çalışıyor.

Başta tüm başvuru yapan ve projesi desteklenen öğrencilerimiz olmak üzere, proje kültürünü kazandırmayı lisans seviyesinde başarmayı hedefleyen üniversitemizin misyonunu gerçekleştirmesinde katkısı olan Teknoloji Transfer Ofisimizin tüm çalışanlarını, öğrencilerimizi bu süreçte destekleyen ve projelerinde danışmanlık yapan akademisyenlerimizi en kalbi duygularımla tebrik eder, bundan sonraki çalışmalarında da üstün başarılar dilerim.

Prof. Dr. Mahmut AYDIN

Rektör