Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesine Ödül

Necip Fazıl Ödülleri 2023 kapsamında Üniversitemiz Mimarlık ve Tasarım Fakültesine Necip Fazıl Mimarlık ödülü verildi.

Üniversitemiz Ballıca Kampüsü, tarihi tütün kurutma depolarının modern ve fonksiyonel bir kampüse dönüştürülmesiyle adından söz ettiriyor. Tütün depolarının fakültelere dönüşümünde, eldeki her tür malzemeyi tekrar kullanma ve mekân hafızasını koruyucu yaklaşım ile gerçekleştirilen 1 ve 2 No’lu tütün depolarının Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne dönüşümü projesi “Necip Fazıl Mimarlık Ödülü”ne layık görüldü.

Ödülü alan ekipte; Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Üniversitemiz Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Asım Divleli, Dr. Öğretim Üyesi Emin Selçuk Taşar ve Mi’Mar Mimarlık’tan Y. Mimar Ahmet Yılmaz, Y. Mimar İbrahim Hakkı Yiğit ve Mimar Bekir Sami Ateşçi yer alıyor.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın: “Yeni Nesil Bir Eğitim Alanı İnşa Ettik

Dönüşüm projesi ve ödül hakkında açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Özgün bir Mimarlık Fakültesi oluşturma amacıyla yola çıktık. Kapalı bir alana değil, hangarların bulunduğu açık bir alana sahip olmasının daha uygun olacağına karar verdik. Türkiye’de yatay mimari konusunda önemli bir isim olan merhum Turgut Cansever’in mirasını sürdüren Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Asım Divleli, Dr. Öğretim Üyesi Emin Selçuk Taşar gibi değerli isimler ekibimize katıldı. Hangarların mimari özelliklerini koruyarak bir dönüşüm yapmayı hedefledik. Hocalarımızın hazırladığı projeyle, otantik ve özgün bir Mimarlık Fakültesi ortaya çıktı. Burası endüstriyel bir miras, eski bir fabrika alanı. Bir üniversitenin bir hikâyesinin olması gerektiğine inanıyoruz. Yeni bir bina ile üniversite kurabiliriz, ama onun bir hikâyesi olmadığında yavan kalıyor. Teorik ve pratik bilgiler arasındaki uçurumu kapatmak istedik. Öğrencilerimiz teorik bilgi aldıktan sonra oluşturduğumuz uygulama atölyelerinde ve laboratuvar alanlarında bu bilgiyi pratiğe dökerek maddeyi tanımalarını ve bu maddenin ardındaki anlamı kavramalarını hedefledik ve sürdürülebilir bir kampüs oluşturmayı hedef edindik. Kampüs alanımızda “Mutlak Sıfır Atık” anlayışıyla endüstriyel miras olan hangar alanlarının restorasyonuyla oluşturduğumuz tamamen çevre dostu ve sürdürülebilir Mimarlık ve Tasarım Fakültemizin ilk iki hangarının Necip Fazıl Mimarlık Ödülü’ne layık görülmesi hedeflediğimiz kampüs alanımızın hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi konusunda şahsım ve ekibim için yüksek bir motivasyon kaynağı olmuş ve restore edilmek üzere bekleyen 32 hangar alanının kamu-sivil toplum ve hayırsever iş insanlarımızın iş birliği ile en kısa sürede hayata geçeceğine yönelik inancımızı pekiştirmiştir. Bu ödülün alınması sürecinde büyük emek ve özveriyle çalışmalarını yürüten Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi hocalarımızı ve Mi’mar Mimarlık ekibini en kalbi duygularımla kutluyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli : “Hangarları, Sanat, Zanaat ve Bilgiyle Doldurmayı Amaçladık “

Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli yaptığı değerlendirmede ise, “Mekânın ruhunu hissetmek, hafızasını idrak etmek için Ballıca Kampüsü’nü ziyaret etmeniz gerekiyor. Kuş Cenneti’nde 300 çeşit kuşun özgürce uçtuğu Kızılırmak’ın manevi hafızasını hissedebilirsiniz. Ama burası sadece bir yer değil; aynı zamanda bir hatıra, bir duygu ve tarihin ruhudur. Samsun Üniversitesi’nin bu bölgesel vizyonu, tarihi Tekel tütün kurutma hangarlarını modern bir eğitim ve sanat alanına dönüştürmekti. Bu büyük proje ile 60 adet, her biri 1000 metrekare büyüklüğünde olan hangarları, sanat, zanaat ve bilgiyle doldurmayı amaçladık. Bu dönüşüm süreci ile hangarların orijinal dokusunu ve hafızasını koruyarak iç mekanlarda değişiklikler yapmayı hedefledik. Ballıca Kampüsü’nde sürdürülebilir ve çevre dostu yaklaşımımız sayesinde, bu tarihsel yapıların geri dönüştürülmesi mümkün oldu ve yeniden hayat buldular. Bu sadece maliyet tasarrufu sağlamakla kalmadı; aynı zamanda tarihin arttığını, yaşandığını ve hafızasının günümüzde nasıl yaşatıldığını da göstermiş olduk. Ahşap ve çelik yapıların korunarak malzemeyi yeniden kullanma yaklaşımımız, mekânın geçmiş ruhunu yenilenen mekâna değiştirmemize olanak tanıması; bu vizyonumuz ve çabamız, önemli bir mimari dönüşüm projesi olarak ortaya çıktı ve projemiz Necip Fazıl Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü.” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Turan Karataş, Doç. Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilen proje için yapılan açıklamada ise: “Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde 1 ve 2 No’lu Tütün Depolarının Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne Dönüşümü” projeleriyle bir endüstri mirası olan hangarlardaki ahşap ve çelikleri tekrar hayata dahil ederek malzemeyi yeniden kullanmaları, mekanın geçmiş ruhunu yenilenen mekana taşımaları, sürdürülebilir bir kampüs alanı oluşturmaları ve önemli bir mimari dönüşüm projesini hayata geçirmeleri sebebiyle Necip Fazıl Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüşlerdir.” ifadelerine yer verildi.

Üniversitemiz, bu projede endüstri mirasının modern mimariye nasıl entegre edilebileceğini başarıyla göstererek hem eğitimde hem de mimarlıkta öncü bir rol oynamaya devam ediyor.

Öğrenci Destek Hattı