Samsun Üniversitesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arasında YÖS ve Laboratuvar Altyapısı İş Birliği Protokolü İmzalandı

Haberler - 12 Mart 2022 Cts

Samsun Üniversitesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) arasında gerçekleştirilecek Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) hakkında iş birliğini ve laboratuvar alt yapısını içeren iki protokol imzalandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğünde gerçekleşen törene Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal katıldı.

Rektör Aydın: “Kaynaklarımızı Etkin ve Verimli Kullanmak Amacıyla Beraber Hareket Ediyoruz”

Şehirdeki iki üniversitenin güçlerini birleştirerek daha güçlü hale geleceğini ifade eden Samsun Üniversitesi Rektör Aydın, “Şehrimizde iki üniversite var ve biz, güçlerimizi birleştirip daha güçlü olmak istiyoruz. Yani şehre ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak istiyoruz. İki protokol imzalıyoruz bugün. Birincisi uluslararası öğrencilerin üniversitelerimize kabul usulüyle ilgili ortak hareket etmemizi içeren bir protokoldür. Bu protokolle Samsun’un iki önemli markası olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi’nin kültür elçimiz olarak değer taşıyan, farklı ülkelerden şehrimize, üniversitelerimize eğitim için gelecek öğrencilere ortak bir dil ve yöntemle öğrenci kabul süreçlerini işleterek hareket etmesini temin etmeyi hedeflemekteyiz.” dedi. Laboratuvar donanımlarının yüksek maliyetli yatırımlar olduğunu ifade ederek sözlerini sürdüren Rektör Aydın, “Cihazların yanı sıra kullanılan kitler de yüksek maliyetli. Bu nedenle proje kapsamında, ihtiyaç duyulan cihaz bir üniversitede bulunurken diğer üniversiteye alınmasının önüne geçmiş olacağız. Böylece kaynaklarımızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmak ve yapılan araştırmaları daha az maliyetle yapmak suretiyle birlikte kullanacağız. Ben bu noktada iki protokolün de son derece önemli olduğunu ve Samsun’un iki üniversitesinin iş birliği halinde olmalarının önemli olduğunu düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Rektör Ünal: “Laboratuvar Altyapısının Eşit Şartlarda Kullanılmasını Hedefliyoruz”

İmza töreninde konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün iki üniversite arasında imzalanan iş birliği protokolü ile kaynakları verimli kullanma, şehrimizi öne çıkarma, girişimcilik ruhunu destekleme ve güçlendirme adına önemli adımlar atıldı. Bu protokol çerçevesinde, özellikle laboratuvar altyapısını iki üniversitenin akademik personellerinin eşit şartlarda kullanmasını hedefliyoruz. Yapılan çalışmalarla ilgili elimizde bir imkan varsa yeni bir yatırımla öz kaynakların israf edilmesini önlemek, daha nitelikli bir altyapı oluşturmak açısından bu güç birlikteliğini önemsiyoruz.” dedi. Samsun’un yabancı öğrenci barındırma noktasında şehirler arasında üst sıralarda olduğunu ifade eden Rektör Ünal, “Nüfus ortalamasına baktığımızda Samsun yabancı öğrenci barındırma bakımından kesinlikle ilk sırada. Ülke çeşitliliği açısından baktığımız zaman OMÜ 120 farklı ülkeden yabancı öğrenci bulundururken, Samsun Üniversitesi’nde bu sayı 80 civarında olduğu görülmektedir. Samsun Üniversitesi yeni kurulmasına rağmen 80 farklı ülkeden öğrenci var. Bu rakamlar yabancı öğrenci konusunda çok değerli. Ülke çeşitliliği burada çok önemli, biz belirli ülkelerin öbeklenmesi yerine, bütün ülkelerden temsili önemsiyoruz. Stratejik bir eylem aslında bu ortaya koyduğumuz.” dedi.

Başkan Demir: “Samsun, Üniversiteleriyle En Yakın İş Birliğini Esas Alan Olan Örnek Bir Şehirdir”

İmza töreninde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Değerli rektörlerimize teşekkür ediyorum. Karadeniz’de merkez Samsun ve bugün, iki tane üniversitemiz var. OMÜ çok köklü bir üniversite, birçok alanda da üniversiteler arasında hakikaten çok mümtaz bir yere sahip. Samsun üniversitemiz yeni kuruldu ama gelişme göstergeleri, kuruluş itibariyle, üniversiteler arasında çok hızlı bir ilerleme gösteriyor. OMÜ ve Samsun Üniversitemizin bütün imkânlarını ve kabiliyetlerini birbirlerinin hizmetlerine sunması ilave kaynakların yeni yeni alanlara yatırım yapılmasına, aktarılmasına önemli bir imkân sağlamış oluyor. Rektör hocalarımızı ortak bir ufukla hareket etmeleri birliktelikten güç doğacak adımlar atmaları nedeniyle tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Söz konusu protokol ile birlikte üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına uluslararası öğrenci başvuru ve kabul işlemlerinde izlenecek yol, ortak ilke ve esasların düzenlenmesi, Türkiye’deki eğitim seçeneklerinin etkin biçimde tanıtılması ve Türkiye’ye olan akademik ilginin arttırılması ile Türk üniversitelerinde uluslararası öğrenci sayısının arttırılması hedefleniyor. Diğer protokolle ise iki üniversitenin laboratuvarlarının teknik alt yapılarının ortak kullanılması amaçlanıyor.