Samsun Üniversitesi Akademisyeninden Çöl Sıcakları Uyarısı

Samsun Üniversitesi, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş hafta ortasından itibaren Türkiye’de birçok bölgede hava sıcaklıklarının yükseleceğini duyurdu.

Samsun Üniversitesi Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş, Zehra Küçükdalak’ın sunduğu NTV haber bülteninin canlı yayın konuğu oldu.

“Rekor Sıcaklıklar Geliyor”

Program sunucusu Zehra Küçükdalak’ın Türkiye’yi etkisi altına alan çöl sıcaklarına ilişkin sorduğu soruları yanıtlayan Doç. Dr. Meral Demirtaş, ülke genelinde etkili olan sıcak havanın Perşembe gününden itibaren (Bugün) Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası üzerinden gelen yeni sıcak hava dalgasıyla birlikte başta Akdeniz, Ege ve Güneydoğu bölgelerinde rekor seviyelere ulaşacağını söyledi. Doç. Dr. Demirtaş, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve diğer hava haritalarının verileri göz önüne alındığında Antalya ve Muğla ile ilçelerinde sıcaklık değerlerinin 45 dereceye kadar yükselebileceği uyasında bulundu.

“Yüksek Sıcaklık Orman Yangınlarına Neden Oluyor”

Gölgede ölçülen sıcaklık değerleri ile hissedilen sıcaklık arasındaki farkın, denizden karaya taşınan nemden kaynaklandığına işaret eden Doç. Dr. Demirtaş nem oranının yüksek olduğu kıyı bölgelerinde sıcaklıkların daha yoğun ve yüksek hissedildiği bilgisini vererek, “Kıyı bölgelerinin nem oranları yüzde 80-90 oranlarına ulaşması o bölgede yaşayan insanların sağlıklarını olumsuz etkilemektedir.“ diye konuştu. Doç. Dr. Demirtaş, Orman güneş ışısının fazla olması ve yağmur yağmaması nedeniyle ormanlık alanlarda oluşan kurumanın orman yangınlarını tetiklediğini sözlerine ekledi.