Rektör Aydın: Türkçemiz Millî Kültürümüzün Kutsal Mirasıdır

Bir milletin geçmişiyle geleceği arasında kurduğu en güçlü köprü olan dil, milletlerin tarihinin ve kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasında mühim rol üstlenmektedir. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’deki “Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler.” fermanı, Türkçenin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir yer teşkil etmektedir. 743 yıl önce yaşanan bu tarihi olay, Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Tarihte çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşan ve dünyanın sayılı dillerinden birisi olan Türkçemiz, binlerce yıllık tarihi ile millî kültürümüzün ortak ifade aracı ve kutsal bir mirasıdır. Bugüne kadar farklı diller, kültürler ve medeniyetlerle etkileşim içinde olarak zengin bir birikim oluşturan Türkçemiz, günümüzde dünya üzerinde geniş bir coğrafyada kullanılmaktadır. Türk toplumlarının, milletlerinin, kültür ve medeniyetlerinin temelini oluşturan dilimiz, milletlerimizin kendine özgü düşünme, yaşama ve ifade biçimlerinin de göstergesi halini almıştır. Başta üniversiteler olmak üzere tüm kurumlarımızın ve milletimizin Türkçemizi korumaya ve geliştirmeye dair sorumluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda dilimizi korumak ve iyi kullanabilmek için iyi öğrenmek ve onun kurallarına riayet etmek durumundayız.

Samsun Üniversitesi olarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümümüzle birlikte Türkçemizin korunması ve geliştirilmesi için gerekli araştırma ve çalışma faaliyetleri gerçekleştirmek ve dilimizin daha da ilerleyebilmesi için uzmanlar yetiştirerek dilimize katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle Türkçemizin gelişimine hizmet eden değerli şahsiyetler başta olmak üzere tüm milletimizin Türk Dil Bayramı’nı kutluyor; bugünün barışın, sevginin ve hoşgörünün dili olan zengin Türkçemizin doğru ve yaygın kullanımına vesile olmasını temenni ediyorum.

Prof. Dr. Mahmut Aydın

Rektör

Öğrenci Destek Hattı