Rektör Aydın, Meteoroloji Mühendisliği Bölümünün Düzenlediği Çalıştaya Katıldı

Haberler - 06 Kasım 2021 Cts

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “İklim Değişimi, Ekstrem Yağışlar ve Taşkınlar” başlıklı çalıştayda akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştaya Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Ahmet Sağlam, Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, AFAD İl Müdür Vekili Füsun Mermi, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Meteoroloji Mühendisi Mehmet Soylu, Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın: “Proje ve Ar-Ge yaparak bilgiyi pratikle buluşturup toplumumuzun yararına sunmamız gerekiyor.”

Tübitak projesinin sonuçlarını tartışmak için “İklim Değişimi, Ekstrem Yağışlar ve Taşkınlar” konulu çalıştayı düzenleyen Dr. Öğretim Üyesi Hakan Aksu ve Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş’a ve çalıştaya katılan öğretim elemanlarına şükranlarını ifade ederek söze başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın konuşmasında ilk olarak hayatımızın her alanında artık hayati rol oynamaya başlayan meteoroloji bilimin önemine dikkat çekti. Prof. Aydın, “Nasıl ki bir etkinlik hazırlarken veya dışarı çıkarken hava durumuna dikkat ediyorsak artık yerleşim yerlerini kurarken de iklim değişikliğiyle birlikte söz konusu olan ekstrem yapışların yol açtığı sellerden de etkilenmemek veya çok az etkilenmek için meteorolojik verilerden mutlaka yararlanmamız gerekiyor.” dedi.

Devamında ülkemizde iki meteoroloji bölümünden birinin üniversitemizde bulunmasının Samsun Üniversitesinin ayırt edici özelliği olduğuna vurgu yapan Rektör Aydın, meteoroloji mezunlarının istihdamı için ciddi çaba gösteren Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Çoşkun beye teşekkürlerini ifade etti. Rektör Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Sıcaklıkla birlikte günlük hayatta yağış da çok önemli. Yağışın azlığı kuraklığa sebep olurken, fazlalığı ise taşkınlara ve sellere sebep olmaktadır. Karadeniz Bölgesi de bu taşkınlardan en çok etkilenen coğrafi bölgelerin başında gelmektedir. Dağların kıyıya paralel uzanması yerleşim birimlerinin deniz kıyısında kurulmasına sebep olmuştur. Eğimin fazlalığı nedeniyle yağış kısa sürede sele dönüşebilmektedir. Bunun son örneğini yaklaşık 3 ay önce Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta meydana gelen sel hadisesinde yaşadık. 10–11 Ağustos tarihlerinde bu üç ilimizde meydana gelen şiddetli yağışlar sonucu çok ciddi hasarlar meydana geldi ve 82 vatandaşımızın da hayatını kaybetmesi bizleri derinden sarstı. Keza Samsun ilimizde 3 Temmuz 2012 tarihinde Yılanlıdere’nin taşması sonucu 12 vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel hadisesi de hafızalarımızda canlılığını korumaktadır. Tüm bu vahim hadiselerden dolayı öğretim üyelerimizin ekstrem yağışlar ve taşkınlarla ilgili araştırma projesi yürütmeleri ve bu projenin bulgularını tartışmak için de bu çalıştayı düzenlemeleri oldukça önemli ve kıymetlidir. Çünkü üniversiteler sadece bilgi üreten ve öğreten kurumlar değil, ürettikleri bilgileri kullanarak yaşanan sorunlara çözüm yolları da gösteren kurumlar olmak zorundadır. Bu çalıştay bu görevimizin en bariz göstergesidir.”

Konuşmasının sonunda dünyanın ömrünün uzatılmasının insanoğlunun kendi elinde olduğuna dikkat çeken Rektör Aydın sözlerini şöyle bitirdi: “Nasıl ki satın aldığımız bir malı, örneğin bir cep telefonunu  veya  elbiseyi hor kullandığımızda onun ömrünü azaltıyorsak aynı şekilde yaşadığımız çevreye, tabiata onarılmaz zararlar verdiğimizde ve onu kirlettiğimizde dünyamızın ömrünü de azaltarak hem kendi sonumuzu hem de dünyamızın sonunu kendimiz hazırlamış oluruz.”

Prof. Dr. Ertuğrul Çam: “Meteoroloji Mühendisliği adına üreteceğiniz projelerle bu sene Samsun’da düzenlenecek olan TEKNOFEST Karadeniz’e hepinizin katılımını bekliyoruz.”

Çalıştayda söz alan Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, “Bütün katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. İklim, enerji ve uzay birbirinden ayrılamayan konular. Mühendislik dallarının hepsi birbiriyle bağlantı içerisinde. Kafanıza takılan bütün sorular için sizlere kapılarımız açık. Meteoroloji Mühendisliği adına üreteceğiniz projelerle bu sene Samsun’da düzenlenecek olan Teknofest Karadeniz’e hepinizin katılımını bekliyoruz. İnsanlık yararına ve iklim değişikliği konusunda hazırlayacağınız bu projelerde sizlere destek olmak için kapımızı her zaman çalabilirsiniz” ifadelerinde bulundu.

Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş, çalıştayın amacının, bölgede gerçekleşebilecek iklim değişimi ve yağış kaynaklı olumsuzluklara ışık tutmak olduğunu belirtti.

Çalıştayın açılış programında Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Ahmet Sağlam, AFAD Samsun İl Müdür Vekili Füsun Mermi, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ve Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Meteoroloji Mühendisi Mehmet Soylu kurumlarının yaptığı çalışmalar hakkında dinleyicilere bilgi vererek farkındalık oluşturacak çalıştayın düzenlenmesinden dolayı Rektör Aydın’a teşekkürlerini ilettiler.

Çalıştayın açılış programı hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.