Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Üniversitemizi Ziyaret Etti

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ballıca Kampüsünde yer alan endüstri mirası tütün kurutma depolarını ve hangarlarını ziyaret etti. 60 adet 1000 metrekarelik ve 3 adet 5000 metrekarelik alana sahip olan bu depolar, üniversitemiz tarafından fakülteler, atölyeler, laboratuvarlar, öğrenci merkezi ve teknopark gibi farklı işlevlere dönüştürülmektedir. Ziyaret sırasında Bakan Ersoy, Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın ve üniversite yönetiminden bu dönüşüm süreci hakkında detaylı bilgi aldı.

Bakan Ersoy: “Mekân Hafızasını Koruyucu Yaklaşımlarından Dolayı Rektörümüze ve Üniversite Yönetimimize Teşekkür Ediyorum”

Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli tarafından yapılan sunum sırasında, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Samsun Üniversitesinin tarihi ve doğal güzelliklerini koruyarak endüstriyel miras olarak kabul edilen tütün kurutma depolarını modern ve işlevsel mekanlara dönüştürme çabalarını değerlendirdi. Bakan Ersoy, bu projelerin eğitim ve turizme katkı sağlamak amacıyla kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak için önemli bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca, mekânın tarihi hafızasını koruma yaklaşımından dolayı Rektörümüz ve üniversite yönetimine teşekkürlerini ileterek Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu projelere her zaman katkı sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Rektör Aydın: “Sayın Bakanımıza Üniversitemize ve Projelerimize Gösterdikleri Yakın İlgi ve Alakadan Dolayı Şükranlarımı Arz Ediyorum”

Üniversitenin gelişimi ve planlanan projelerle ilgili Bakan Ersoy’a bilgi aktaran Rektör Aydın, “Tütün depolarının dönüşümünde mekân hafızasını korumak, ömrü dolmamış her malzemeyi kullanmak, her aşamada geri dönüşümü öncelemek ve israftan kaçınmak temel ilkeleriyle hareket ediyoruz. 1000 metrekarelik 3 hangarı kütüphane olarak planlandık. Bu 3 hangarın kütüphane için dönüştürülmesi, bilgi ve mekânın buluşmasını simgeliyor. Kütüphanemiz, havacılık ve uzay bilimleri, mimarlık, doğa bilimleri ve sosyal bilimler gibi alanlarda geniş bir bilgi merkezi olacak.” açıklamasında bulundu.

Rektör Aydın: ” Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünün “Sürdürülebilir Turizm Odaklı Araştırma Köyü Projesi” ile dikkat çektiğini söyledi. Bu projenin Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin komşusu olan doğal güzelliklerle çevrili bir alanda hayata geçirildiğini ve Kuş Cenneti’nin ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara ev sahipliği yaparak bilinirliğini artırmayı, Samsun ve bölgesel kalkınmayı desteklemeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, farklı alanlardan gelen araştırmacıların uzun süreli konaklamalı bilimsel etkinliklere olanak sağlayarak bölgesel kalkınmaya kongre turizmi ile katkıda bulunmayı hedefliyor.” şeklinde konuştu.

Rektör Aydın, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Endüstriyel miras anlayışımız, tütün depolarını modern ve işlevsel mekanlara dönüştürme amacı taşırken, Ballıca Kampüsümüzün tarihi ve doğal güzelliklerini koruma ve sürdürülebilirlik ilkelerini bir araya getirme konusunda önemli bir örneklik teşkil ediyor. Başta Sayın Bakanımıza Üniversitemize ve projelerimize gösterdikleri yakın ilgi ve alakadan dolayı şükranlarımı arz ediyorum. 2019’dan bugüne 28 hangarın restorasyonu ve dönüşümünde de bizlere destek veren başta Samsun Valimiz Orhan Tavlı ile önceki Valimiz Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir, önceki dönem Ticaret Bakanımız ve Samsun Milletvekilimiz Dr. Mehmet Muş, Samsun Milletvekillerimiz Çiğdem Karaaslan, Yusuf Ziya Yılmaz, Av. Ersan Aksu, Av. Orhan Kırcalı, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse, önceki dönem milletvekilimiz Fuat Köktaş, şehrimizin değerli iş insanları ve tüm Samsun protokolüne desteklerinden dolayı en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum.“

Ziyarette Bakan Ersoy’a, Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekilleri Dr. Mehmet Muş, Av. Orhan Kırcalı, Av. Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse ve protokol üyeleri eşlik etti.