TÜBİTAK Projesinde Samsun’daki Konut Fiyatları İncelendi

Samsun Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümünde TÜBİTAK 2209 kapsamında Doç. Dr. Aykut Ekinci danışmanlığında 3. Sınıf öğrencisi Melike Yıldırım tarafından hazırlanan proje kapsamında Samsun özelinde konut fiyatları değerlendirildi. Proje ile Sahibinden.com emlak endeksi verisi kullanılarak, İstanbul, Ankara ve Samsun illerinin yanısıra Samsun ilçeleri bazında konut fiyatları incelendi.

İstanbul’daki konut fiyatlarındaki artış Temmuz 2022’de %240 ile rekor kırarken, Ankara için rekor %206 ile Eylül 2022’de gerçekleşti.  Samsun ili, Temmuz 2022’de % 191’lik yıllık konut fiyatı artışı ile zirve yaparken, konut fiyatlarındaki artış hızı her üç ilde de 2023 yılına girilmesi ile birlikte azalmaya başladı. Haziran 2023 itibariyle Samsun’da konut fiyatları geçen yılın aynı ayına göre %96 arttı. İstanbul için bu oran %72 olurken; Ankara’da %108 olarak gerçekleşti. Böylece konut fiyat artışında rekor kıran İstanbul, konut fiyat artış hızındaki yavaşlamada da en önde yer aldı.

Konuta Yatırımda Samsun İstanbul’dan Daha Fazla Kazandırdı

Son bir yıllık periyotta, konuta yatırımda Samsun İstanbul’dan daha fazla prim yaptı. Eğer geçen sene Haziran ayında 1 milyon TL’lik bir konut alsaydınız, bugün Ankara’da 2,08 milyon TL, İstanbul’da 1,72 milyon TL ve Samsun’da 1,96 milyon TL ortalama değere ulaşmış olacaktı. Bu durum, 1 yıllık periyotta Samsun’un konut fiyat artışında İstanbul’u geçtiğini göstermektedir. Diğer taraftan Ankara’da konut fiyatları nispeten yüksek kalmaya devam ediyor. Artış hızındaki yavaşlamaya karşın Ankara’da konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı %108 olarak gerçekleşti.

En çok kazandıran ilçe Alaçam, En az kazandıran Atakum

Beklenenin tersine Atakum son bir yıllık periyotta konut fiyat artışında diğer ilçelerin gerisinde kaldı. Geçen sene Haziran ayında alınan 1 milyon TL’lik konut Alaçam’da 2,82 milyon TL’ye yükselirken; Alaçamı 2,3 milyon TL ile Vezirköprü ve Terme ilçeleri izledi. En düşük artış ise, 1,95 milyon TL ile Atakum’da yaşandı.