Rektör Aydın, “Bizlere Okuyan Rol Model Önderler Gerek”

 

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın 6. Karadeniz Kitap Fuarı açılışına katıldı.

Bu yıl 6.’sı düzenlenen Karadeniz Kitap Fuarı’nın açılış programı gerçekleştirildi. Programa Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşması için kürsüye gelen Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, İlk emir olan ‘Oku’ kelimesinin aslında kainatı okumak olarak anlaşılması gerektiğini belirtirken, ” Oku çağrısına uymamız gerekiyor. Okuyarak, kainatı görerek, bizlere yeni ufuklar açılacak. Öncesinde yazar bilgindi, önemliydi. Ancak 20. yüzyıldan itibaren okur, yazardan önemli bir hale gelmeye başladı. Okur artık yazarların ortaya koyduğu eserleri neleri araştırarak oluşturduğunu merak ediyor ve yazarı eleştirmeye başlıyor. Örnek vermek gerekirse, mesela millet olarak hikaye okumayı severiz. Okuyucu artık bu hikayelerin nasıl oluştuğunu merak etmeye başladı. Bugün artık okumanın çok katmanlı bir eylem olduğunu biliyoruz. Bir metnin anlattığı şey, geleneksel tabirle hikâyesi ilk katmandır. Hikaye dinlemeyi hepimiz çok severiz. Dinlediğimiz hikayeler bizi heyecanlandırır, meraklandırır, korkutur veya mutlu eder. Bizi eğlendirir ve bize bir şeyler öğretir.  Diğer katman ise bir hikayenin bizi meraklandırmayı nasıl başardığıdır. Ne anlatır ve nasıl anlatır? Burada yazarlar okurlarıyla buluşuyor, konferanslar, söyleşiler ve imza buluşmaları gerçekleşiyor. Çoğu okur şunu soruyor yazarlara, ‘bunu nasıl yazdın?’

Okuyucunun merakını gidermek için bu tür organizasyonlar bulunmaz bir fırsat. Okur bu merakını gidermeye çalışırken veya giderdiğinde, kendinin bunu yazıp yazamayacağının mukayesesini yapıyor. Bu durum ise okuyucuyu üretmeye sevk ediyor. Bütün bunların yanında bizlere her alanda okuyan rol model önderler gerek” dedi.

Konuşmasına devam eden Aydın, ” Samsun Üniversitesi olarak şehrin adını taşıyan bir üniversiteyiz, ilimizde iki üniversite bulunuyor. Biz Samsun Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü düzeyde öğrencilerimize bu meraklarını somut üretimlere dönüştürebilecekleri fırsatları sunmaya çalışıyoruz. Yazarlık eğitimi dersleriyle öğrenciler şiir, kısa hikaye gibi edebi türlerde metinler üretecek ve bizi burada bir araya getiren kitapların davetine, çağrısına daima icabet edecekler. Bu icabet okuru değiştirirken, özgürleştirirken, yeni bir anlam ve yeni bir dünyanın da mümkün olduğunu daima bize hatırlatmayı sürdürecektir. Bizim üniversiteler olarak şehrin sosyal, kültürel gelişimine katkıda bulunmamız gerekiyor. Biz kampüs alanlarından çıkıp şehre inmek zorundayız. Biz şehirde oluşan o merakı gidermek zorundayız. Biz şehre rehberlik etmek zorundayız. Bizi burada bir araya getiren, kitapların davetine icabet etmemize vesile olan, aynı zamanda ilk adım kenti olan Samsun’umuzun kültürel gelişmişliğini artıran bu fuarların düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Konuşmamı Malcolm X’in bir sözüyle tamamlamak isterim: “Benim için okul kitaplardı, kütüphanelerdi. Ömrümün geri kalanını okuyarak geçirebilirim, sadece meraklarıma cevaplar arayarak…” diye konuştu.

Karedeniz 6. Kitap Fuarı’nın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri kitap fuarındaki standları ziyaret etti. Samsun Valisi Osman Kaymak ve beraberindeki protokol üyeleri Samsun Üniversitesi standını da ziyaret ederek üniversite hakkında Rektör Aydın ve görevlilerden bilgi aldı. Ziyaret ve program hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Öğrenci Destek Hattı