Samsun Üniversitesi, Üniversite Öğrencileri Araştırma Projelerindeki Başarılarıyla İlk Sıralarda

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Samsun Üniversitesi, TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı ve Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında birçok alanda üstün başarı elde etti. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülke genelinde 45.462 üniversite öğrencisinin 25.218 araştırma projesine destek sağlandı. Bu kapsamda Samsun Üniversitesi, birçok bölümde Türkiye sıralamasında ilk sıralarda yer aldı.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, üniversitenin bu başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Öğrencilerimiz ve akademik kadromuz, araştırma projeleriyle sadece üniversitemizin değil, ülkemizin bilim ve teknoloji alanında ilerlemesine büyük katkılar sağlıyor. Bu destekler, Samsun Üniversitesinin araştırma alanındaki lider konumunu pekiştirmektedir.” ifadelerini kullandı. Rektör Aydın, Samsun Üniversitesinin başarılarıyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Öğrencilerimizin ve akademik kadromuzun gösterdiği üstün çaba ve kararlılık, bu başarıları elde etmemizde büyük rol oynamıştır. Üniversite olarak, araştırma ve inovasyon kültürünü geliştirmek için önemli adımlar atıyoruz. Araştırma projelerine sağlanan bu destekler, öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini pratikte kullanmalarına, yeni teknolojiler geliştirmelerine ve ülkemizin bilimsel birikimine katkıda bulunmalarına olanak tanıyor. Samsun Üniversitesi olarak, birçok alanda birincilik ve ikincilikler elde etmek, sadece üniversitemiz için değil, ülkemizin akademik ve endüstriyel gelişimi için de büyük bir gurur kaynağıdır. Özellikle Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Ekonomi ve Finans, Türk Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerde elde edilen birincilikler, üniversitemizin eğitimde ve araştırmada ne kadar ileri bir seviyede olduğunu göstermektedir. Bu başarıların sürdürülebilir olması için öğrencilerimize ve akademik kadromuza verdiğimiz destekleri artırarak devam edeceğiz. Hedefimiz, Samsun Üniversitesi’ni dünya çapında tanınan ve saygın bir araştırma üniversitesi haline getirmektir. Samsun Üniversitesi, araştırma projelerinde elde ettiği başarılarla Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer almaya devam edecektir.

Rektör Aydın son olarak, “Bu başarıda emeği geçen tüm öğrencilerimizi, akademisyenlerimizi ve idari personelimizi yürekten kutluyorum. Bu sonuçlar, ekip çalışmasının ve özverinin bir ürünüdür. Samsun Üniversitesi ailesi olarak, ülkemizin kalkınmasına ve bilimsel gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Samsun Üniversitesi, desteklenen araştırma projeleri ve öğrenci sayıları bakımından birçok alanda öne çıkan üniversiteler arasında yer alırken başarılar ise şu şekilde sıralandı:

Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi:

– Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü: 8 üniversite arasında 1.

– Meteoroloji Mühendisliği Bölümü: 2 üniversite arasında 1.

Tıp Fakültesi:

-Tıp: 96 üniversite arasında 16.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi:

-Yazılım Mühendisliği Bölümü: 33 üniversite arasında 3.

-Biyomedikal Mühendisliği Bölümü: 26 üniversite arasında 6.

-Makine Mühendisliği Bölümü: 95 üniversite arasında 7.

-Endüstri Mühendisliği Bölümü: 66 üniversite arasında 18.

-Elektronik Mühendisliği: 111 üniversite arasında 48.

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi:

Mimarlık Bölümü: 38 üniversite arasında 2.

Siyasal Bilgiler Fakültesi:

– Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü: 10 üniversite arasında 1.

– Ekonomi ve Finans Bölümü: 4 üniversite arasında 1.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü: 31 üniversite arasında 3.

– Denizcilik İşletmeleri Yönetimi: 6 üniversite arasında 4.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi:

-Türk Dili ve Edebiyatı: 24 üniversite arasında 1.

-İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü: 12 üniversite arasında 1.

-İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü: 5 üniversite arasında 1.

-Tarih Bölümü: 34 üniversite arasında 2.

-Sağlık Yönetimi Bölümü: 45 üniversite arasında 3.

-Coğrafya Bölümü: 24 üniversite arasında 4.

-Sosyoloji Bölümü: 53 üniversite arasında 6.

– Psikoloji Bölümü: 77 üniversite arasında 12.

Sivil Havacılık Yüksekokulu:

Havacılık Yönetimi Bölümü: 17 üniversite arasında 1.

Kavak Meslek Yüksekokulu:

Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı: Türkiye’de öğrenci projesi yürüten tek program.

İş Makineleri Operatörlüğü Programı : 3 üniversite arasında 1.

Yapı Denetimi Programı: Türkiye’de öğrenci projesi yürüten 4 programdan biri.

Mimari Restorasyon Programı: Türkiye’de öğrenci projesi yürüten 8 programdan biri

İnşaat Teknoloji Programı: Türkiye’de öğrenci projesi yürüten 15 programdan biri

Elektrik Programı: Türkiye’de öğrenci projesi yürüten 16 programdan biri

Harita ve Kadastro Programı: Türkiye’de öğrenci projesi yürüten 10 programdan biri

Samsun Üniversitesi’nin gösterdiği bu başarılar, öğrencilerin ve akademik kadronun üstün gayretlerini ve araştırma konusundaki kararlılıklarını gözler önüne seriyor. Üniversite, araştırma projelerine verilen bu destekle öğrencilerini daha fazla araştırma yapmaya teşvik ederek bilimsel ve teknolojik ilerlemelere katkıda bulunmayı hedefliyor.

Samsun Üniversitesi, araştırma projelerinde elde ettiği bu başarılarla Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer almaya devam edecektir.

Aday Öğrenci

Canlı Destek