Üniversitemizde “Gelişen Çağ Hackathonu” Başladı

Haberler - 29 Mayıs 2024 Çar

Samsun Üniversitesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Samsun Avrupa Birliği Bilgi Merkezi işbirliği ile düzenlenen “Gelişen Çağ Hackathonu” başladı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen etkinlik, geleceği şekillendirecek genç zihinlerin buluşmasına ev sahipliği yapıyor.

“Gelişen Çağ Hackathonu”nun Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış programına, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Üniversitesi Müdürü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cumhur Türk, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Alptekin Durmuşoğlu, Samsun Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörü Esma Deniz ile Samsun Üniversitesi akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Rektör Aydın: “Öğrencilerimize Ve Araştırmacılarımıza Teori İle Pratiği Birleştirme Fırsatı Sunuyoruz”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın “Gelişen Çağ Hackathonu” ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bugün burada, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve Samsun Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ile birlikte “Gelişen Çağ Hackathon”u ile yenilikçi fikirlerin ve yaratıcı çözümlerin ortaya çıkacağı, iş birliği ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergileneceği bir platform sunabilmeyi hedefliyoruz. Bu etkinlik, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlikten, sağlıkta dijital dönüşüme, veri gizliliğinden uzay ve havacılık teknolojilerine kadar dört önemli temayı ele alarak, geleceğimiz için yenilikçi çözümler üretmeyi amaçlamaktadır.Samsun Üniversitesi olarak, eğitimde ve araştırmada disiplinler arası yaklaşımları teşvik ettiğimizin bir örneği olarak farklı dinamiklerden temaları bir araya getirdiğimiz bu hackathon ile, öğrencilerimize ve araştırmacılarımıza teori ile pratiği birleştirme fırsatı sunuyoruz. Bu temalar, sadece bugünün değil, yarının dünyasını şekillendirecek kritik konuları içermektedir. Bizlerin de görevi yalnızca önemleri vurgulamanın yanı sıra bu konularda neler yapabiliriz, nasıl katkıda bulunabiliriz kısmını doldurmaya ve teşvik etmeye yöneliktir.Öğrencilerimizin ve araştırmacılarımızın, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmeleri, toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler üretmeleri bizim için büyük önem taşımaktadır. Hackathon boyunca sizlerden gelen fikirler ve projeler, sürdürülebilir ve yenilikçi teknolojilere katkıda bulunmanın yanı sıra, geleceğin dünyasını şekillendirme yolunda önemli adımlar atılmasını sağlayacaktır. Hepinizin bu süreçte edineceği teknik ve ekip olarak çalışma konusundaki elde edeceğiniz deneyimlerin, gelecekteki kariyerleriniz ve topluma katkılarınız için büyük önem taşıyacağına inanıyorum. Bu vesileyle, etkinliğimizin paydaşı olan tüm kurum ve kuruluşlara, özellikle de Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’ne teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, projeleriyle fark yaratacak tüm katılımcılarımıza başarılar diliyorum. Hep birlikte, daha sürdürülebilir, daha sağlıklı ve daha güvenli bir geleceği inşa etmek için önemli bir adım atıyoruz. Sözlerime son verirken, hackathon süresince sizlere verimli ve ilham dolu anlar diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Murzioğlu: “Çok Hızla Dönüşen Çağın İnsanlarıyız”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise konuşmasında şu değerlendirmelere yer verdi: “Değerli konuklar, programın adı gibi gelişen, üstelik çok hızla dönüşen çağın insanlarıyız. Bu noktada genç olmak çok kıymetli. Gençlik kavramı lütfen bir yaş aralığı olarak değerlendirmeyelim. Fikirlerin, düşünce şekillerinin üretmenin genç olmasından söz ediyorum. Sizler Samsun’dan, Çorum’dan, Ankara’dan ve Tokat’tan gelen gençler olarak belirlediğimiz dört ana başlıkta rekabetin çok başka boyutunda fikir geliştirmek, çözüm üretmek belki de daha önemlisi network oluşturmak üzere bir araya geldiniz. Camia olarak öncelikli konu olarak gündeme aldığımız iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik başta olmak üzere dijitalleşme ile birlikte dijital wellness, veri gizliliği ve uzay ve havacılık teknolojilerine ilişkin çok kritik ve stratejik konularda inovatif bir bakış açısıyla iş geliştirecek ve tasarımlarınızı bizlerle birlikte paylaşacaksınız. 24 saat esasına dayalı olarak bir arada olacak ve geleceğe yönelik iş ortaklıklarının da temelini atmış olacaksınız. Dört gün sonunda buradan çok başka bir insan olarak çok kıymetli deneyimlerle ve dostluklarla birer girişimci adayı olarak ayrılacaksınız. Biz bugün odamızın sosyal ve kültürel yönümüz olarak addettiğimiz Samsun Avrupa Bilgi Birliği merkezimiz vesilesiyle sizlerle birlikteyiz. Bu projeyle 7’den 70’e pek çok farklı temada binlerce kişiye ulaştık. Dilerim burada kesişen yollarımız sizin camiamızın bir parçası olmasıyla tekrar buluşur. Sizlerin geliştirdiği fikirleri ülkemizi uluslararası arenada temsil eden birer marka olarak alınmasını temenni ediyorum. Bu programın gerçekleşmesinde paydaş olduğumuz Rektörümüz Sayın Profesör Doktor Mahmut Aydın nezdinde, Samsun Üniversitesi ekibine, değerli hocalarımıza, katılımlarınızla bu etkinliği anlamlı kıldığınız için siz değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Ufuk açıcı bir deneyim olması dileğiyle sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Proje ve Ar-Ge Topluluğu Başkanı Emirhan Sancak da organizasyonun başarısına olan inancını ifade ederek, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörü Esma Deniz, Samsun Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Topluluk Danışmanı Öğr. Gör. Müberra Genç’e teşekkürlerini iletti.   Katılımcıların ülkenin geleceğinde önemli bir rol oynadığını belirten Sancak, bu tür etkinliklerin teorik bilgileri gerçek yaşam koşullarına uygun şekilde uygulama fırsatı sunduğunu ifade ederek önümüzdeki dört gün boyunca alınacak eğitimler ve hackathon süreciyle birlikte, katılımcıların farklı, özgün ve milli projeler geliştireceklerine olan inancını dile getirdi.

Konuşmaların ardından öğrencilerin tanışma etkinliği gerçekleştirildi ve daha sonra da eğitimler başladı. Amasya, Ankara, Çorum, Samsun ve Tokat’taki önlisans ve lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenlen “Gelişen Çağ Hackathonu” etkinliği, dört tematik alanda yenilikçi fikirler ve genç yetenekler bir araya getiriliyor. Katılımcılar; Geleceği Kurtarmak: İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik, Uzay-Havacılıkta Yeni Dönem, Dijital Wellness: Sağlıkta Yeni Dönem, Dijital Güvenlik Kalesi: Veri Gizliliği konularında projelerini sergileyecek.

Dört gün sürecek olan etkinlikte, katılımcılar bu tematik alanlarda projelerini geliştirecek ve yenilikçi fikirlerini hayata geçirme fırsatı bulacak. Hackathon süresince çeşitli atölye çalışmaları ve mentorluk seansları da düzenlenecek.

1 Haziran 2024 tarihine kadar devam edecek ve Park Inn by Radisson Samsun’da gerçekleştirilecek “Gelişen Çağ Hackathonu” ile gençlerin teknolojik ve yenilikçi çözümler üretmesine olanak tanınması ve bölgedeki üniversite öğrencileri arasındaki işbirliğinin ve iletişiminin güçlendirmesi hedefleniyor.