Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen “Duvarsız Buluşmalar” serisinin ikinci etkinliği, Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. “Lisanslı Depoculuk, TÜRİB ve Aracılık Sistemi” konusunun ele alındığı etkinlikte Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Ali Cem Suca, katılımcılarla bir araya gelerek lisanslı depoculuk, TÜRİB ve aracılık sistemi hakkındaki bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin ve Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrencinin katılım gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Selahattin Kaynak yaptı. Samsun Üniversitenin öğrencilere yalnızca eğitim-öğretim ve müfredatla sınırlı bir deneyim sunmak istemediğini vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, yeni dünyada bu yaklaşımın yetersiz olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kaynak, konuşmasında şunları söyledi: “Sizleri iş dünyası, kanunlar ve özel sektörle sık sık bir araya getirme gayreti içindeyiz. Beşeri sermayesi yüksek olan paydaşlarımızla buluşmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün burada, iş dünyasındaki deneyimleriyle önemli bir yere sahip olan Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Ali Cem Suca’yı ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Kendisinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak bizler için çok kıymetli.”
Etkinliğin öğrenciler için oldukça verimli ve faydalı geçeceğini belirten Kaynak, Üniversitemizde bu tür önemli buluşmaların devam edeceğini ifade etti.
Prof. Dr. Selahattin Kaynak’ın akabinde konuşan Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumu (Anadolu ÜPAK) Kurucu Genel Müdürü Ali Cem Suca, Türkiye’nin tarım piyasalarında yaşanan köklü değişimi ve geleceğe yönelik planları detaylı şekilde anlatarak tarım ürünleri ticaretinde yepyeni bir dönemin kapılarının aralandığını vurguladı.
“Gıda Arz Güvenliği Stratejik Öneme Sahip”
Konuşmasına günümüzün kritik konularına değinerek başlayan Suca, “Gıda arz güvenliği artık stratejik bir öneme sahip. Tarladan sofraya gıda tedarik zincirinde finansman, üretim, pazarlama ve satış olmak üzere üç temel ayak bulunuyor” dedi. Gıda enflasyonuyla mücadele ve sürdürülebilirlik konularına da değinen Suca, lisanslı depoculuk sisteminin bu sorunlara çözüm getireceğini belirtti.
Lisanslı Depoculukta Önemli Gelişme
Türkiye’de lisanslı depoculuk çalışmalarının tarihçesine de değinen Suca, “1990’lı yıllarda TOBB ve TMO öncülüğünde başlayan çalışmalar, Tarım ve Ticaret Bakanlıklarının destekleriyle gelişti. 2005 yılında çıkarılan Lisanslı Depoculuk Kanunu ile yasal altyapı oluşturuldu.” açıklamasını yaptı. Sistemin desteklendiğini vurgulayan Suca, “Vergi muafiyeti, kira desteği, nakliye desteği ve analiz desteği gibi teşviklerle sektör güçlendiriliyor. Temmuz 2024 itibarıyla 212 lisanslı depo ve 287 şube ile ülkemizin yıllık hububat rekoltesinin yaklaşık %30’u lisanslı depolarda saklanabilmektedir.” bilgisini paylaştı.
TÜRİB’in Başarı Grafiği
Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın (TÜRİB) performansına ilişkin çarpıcı veriler paylaşan Suca, “26 Temmuz 2019’da faaliyete geçen TÜRİB, 29 Aralık 2023 itibarıyla 216.018 yatırımcı sayısına ulaştı. 2023 yılında 82 milyar TL’lik işlem hacmi ve 12,3 milyon tonluk işlem miktarı gerçekleşti. Borsamızda arpa, buğday, mısır gibi 17 farklı tarım ürünü işlem görüyor.” dedi.
Aracılı Sisteme Geçiş
Suca, piyasanın geleceğine yönelik en önemli gelişmenin aracılı sisteme geçiş olduğunu vurgulayarak, “31 Aralık 2026’ya kadar sermaye piyasalarındakine benzer bir aracılık sistemi kuruyoruz. Bu kapsamda 6 ayrı Ürün Piyasası Aracı Kurumu kuruldu” açıklamasını yaptı. Suca, kendi kurumu olan Anadolu ÜPAK hakkında, “İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde bulunan 31 Ticaret Borsası tarafından 35 milyon TL sermaye ile kurulduk. Hedefimiz sektörde ve sahada öncü ve lider olmak.” dedi.
Yeni Sistemin Avantajları
Aracılık sisteminin getireceği avantajları sıralayan Suca, şunları söyledi: “TÜRİB’de alım-satım kolaylaşacak. İnternet, telefon ve mobil uygulamalar üzerinden emirler toplanacak. Yatırım danışmanlığı hizmeti verilecek. Piyasa analizi ve araştırma raporları ile alım-satım konusunda danışmanlık yapılacak. Ayrıca sermaye piyasalarından yeni yatırımcılar sisteme girecek.”
Gelecek Hedefleri
Konuşmasının sonunda geleceğe yönelik hedeflerini paylaşan Suca, “Vadeli işlemler piyasasını hayata geçireceğiz. Bu, tarım ürünleri için olmazsa olmaz. Sanayici ve tüccarlarımız fiyat korumasından yararlanabilecek, girdi maliyetlerini daha rahat planlayabilecek” dedi. Suca son olarak, “Teknoloji, Ar-Ge ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımızla çiftçi nüfusunun artmasını ve gençleşmesini hedefliyoruz. Tüm bu gelişmeler ekonomimizin büyümesine ve kalkınmaya önemli katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Etkinlik soru-cevap kısmının ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Selahattin Kaynak’ın Ali Cem Suca’ya hediye takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.