Dünya Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü’nde, Türk Hava Yolları ve Turkish Technic Yetkililerini Ağırladık

Samsun Üniversitesi, Turkish Technic iş birliği ile düzenlenen “24 Mayıs Dünya Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Ballıca Kampüsü Asmaaltı Öğrenci Merkezinde Sivil Havacılık Topluluğu organizasyonunda gerçekleştirilen etkinlikte Turkish Technic İşe Alım ve Yetenek Kazanımı Müdürü Abdulkerim Akyol, İşe Alım Şefi Fatih Ergin ile Kursiyer İlişkileri ve Planlama Şefi Onur Kahvecioğlu konuşmacı olarak yer aldı. Programa Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cumhur Türk, Uçak Bakım ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kadir Dönmez, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

Prof. Kaynak: “Samsun Üniversitesi Havacılık Eğitiminde Çok Önemli Adımlar Atıyor.”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak, “Çok kıymetli Türk Hava Yolları ve Turkish Technic’teki misafirlerimiz, değerli öğretim üyeleri ve sevgili öğrenciler. Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü’nüzü kutluyorum. Sektörümüz çok kıymetli. Türkiye’nin ekonomik yapısına baktığımızda hizmet sektörünün büyük bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Ancak son yıllarda havacılık ve savunma sanayinde ciddi bir ilerleme kaydedildi. Samsun Üniversitesi de bu gelişime paralel olarak bir politika geliştirerek, havacılık ve uzay bilimleri alanında mühendislikten teknisyenliğe kadar geniş bir yelpazede ciddi adımlar atmaktadır. Üniversite olarak amacımız sadece eğitim sürecinde öğrencilere bilgi aktarmak değil, aynı zamanda sektörün ihtiyaçlarına uygun nitelikli bireyler yetiştirmektir. Bu anlamda Türk Hava Yolları, Turkish Technic, Baykar gibi sektörün önemli paydaşları ile işbirliklerimiz devam etmektedir. Öğrencilerimizin mezuniyet sonrası istihdam sürecini daha kısa ve verimli hale getirmek için sektördeki paydaşlarımızla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bugünkü etkinliğimizde, davet ettiğimiz misafirlerimizle birlikte, öğrencilerimizin aldığı eğitimin sektördeki karşılığını ve önemini değerlendireceğiz. Genç bir üniversite olarak, mezunlarımızı sektöre en iyi şekilde hazırlamak için çaba sarf ediyoruz. Samsun Üniversitesinin uçak bakım onarım bölümü konusunda diğer üniversitelerle kıyaslandığında oldukça ileri düzeyde olduğu belirtilmiştir. Bu da bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Etkinliğimizin, geleceğinize hayırlı olmasını temenni ediyor ve Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü’nüzü bir kez daha kutluyorum.”

Samsun Üniversitesinde Uluslararası Standartlarda Uçak Bakım Onarımı

Uçak Bakım ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kadir Dönmez,  bölüm hakkında detaylı bilgiler aktararak şunları ifade etti: “Samsun Üniversitesi Uçak Bakım ve Onarım Bölümümüz, SHT-147 yetkili dört devlet üniversitesinden biridir. Teorik bilgiyi pratik becerilerle harmanlayarak öğrencilerimize uygulamalı eğitim imkanı sağlamaktayız. Modern tesislerimiz, son teknolojiye sahip simülasyon cihazlarımız ve gerçek bakım süreçlerini gözlemleme fırsatı sunan aktif bakım yapılan hangarlarımızla öğrencilerimizi en iyi şekilde geleceğe hazırlıyoruz. Üniversitemiz, SHT-147 talimatı gereğince teorik derslerde 28, pratik derslerde ise 15 kişiyi aşmayan sınıflarda birebir ders işleme imkanı sunmaktadır. Eğitimlerimizin en az yüzde 40’ı uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. SHT-147 hangarlarımızda öğrencilerimiz hem teorik hem de pratik derslerini alanında uzman akademisyenler ve lisanslı teknisyenlerden almaktadır. Yeni faaliyete geçen hava aracı bakım onarım merkezimizde son teknolojiye sahip birçok uçak sistem simülasyonu bulunmaktadır. Bu simülasyonlar, öğrencilerimizin gerçekçi bir eğitim almalarını sağlamaktadır. Ayrıca SHT-145 etkili diğer bir hangarımızda aktif bakım yapılmakta ve bu da öğrencilerimize gerçek bakım süreçlerini gözlemleme ve deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Mezunlarımızın lisans alma süresi iki yıldır. Bu sayede mezunlarımız daha hızlı iş hayatına atılmakta ve yetkili personel olma imkanlarına kavuşmaktadır. Kampüsümüzde bulunan diğer havacılık bölümleri ve uçuş okulu ile öğrencilerimiz, havacılık alanında kendilerini geliştirebilecekleri bir ekosisteme sahiptir. Böylece öğrencilerimiz sadece uçak bakım teknisyeni olarak değil, aynı zamanda havacılığın farklı alanlarında bilgi ve deneyim kazanarak mezun olmaktadır. Yeni müfredatımızla birlikte öğrencilerimize yaz stajı imkanı ve son sınıfta işbaşı eğitimi sunarak, sektörde tanınmış şirketlerde mesleki deneyim elde etmelerini sağlıyoruz. Güncel müfredatımızla hem akademik hem de mesleki alanda geniş bir ders yelpazesi sunuyoruz. Ayrıca, altı dönem boyunca devam eden yoğun İngilizce dersleri sayesinde öğrencilerimizin mesleki ve akademik İngilizcelerini geliştirme fırsatı sunuyoruz. Diğer okullar ve SHGM ile yaptığımız işbirlikleri sayesinde İngilizce ve modül sınavlarına erişim imkanı sağlayarak, öğrencilerimizin henüz mezun olmadan bu sınavları tamamlama ve dil yeterlilik puanlarını elde etme imkanlarına kavuşmalarını sağlıyoruz. Geleceğin uçak bakım teknisyenleri olarak, sizlerin bu zanaatı en iyi şekilde icra edeceğinize ve havacılık sektöründe önemli başarılara imza atacağınıza yürekten inanıyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyor ve Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü’nüzü kutluyorum.”

Samsun Üniversitesinde Çok Güzel İşler Yapılıyor

Turkish Technic İşe Alım ve Yetenek Kazanımı Müdürü Abdulkerim Akyol, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde gerçekleştirilen “24 Mayıs Dünya Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü” etkinliğinde yaptığı konuşmada, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde yer alan tütün kurutma depolarının çeşitli akademik ve araştırma merkezlerine dönüştürülme sürecinden övgüyle bahsetti. Akyol, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hava Bakım Aracı Teknisyenler Günü’nüz kutlu olsun. Hangarları gezdik. Ben 5-6 sene önce Türk Hava Yolları’nda çalışırken yine buraya gelmiştim. Yenilenen hangarları da gördüm. Gerçekten emeği geçen herkesin eline sağlık. 2018’den bu yana, 6 senede güzel bir değişim, dönüşüm gerçekleşmiş. Sizlerin katkılarıyla birlikte de inşallah üniversite çok daha hak ettiği güzel yerlere gelecektir diye düşünüyorum. Biz diyoruz ki teknisyenler, uçakları havada tutan görünmez ellerdir. Turkish Technic, zaten adından da anlaşılacağı üzere, teknisyen ağırlıklı bir şirkettir. Yüzde yetmişimiz teknisyen arkadaşlardan oluşuyor. Türkiye büyüdükçe Türk Hava Yolları büyüyor. Türk Hava Yolları, Turkish Technic büyüdükçe staj, part-time ve tam zamanlı istihdam imkânları da artıyor. Tüm üniversitelerden, tüm bölümlerden mezun arkadaşların ilgilenebileceği ve başvurabileceği birçok ilanımız ve sürecimiz oluyor. Türkiye’nin büyümesi, Türk Hava Yolları’nın ve savunma sanayinin büyümesiyle paralel ilerliyor. Bu büyüme, sadece tek bir alanın ilerlemesiyle olmuyor. Savunma sanayi ile birlikte Turkish Technic ve Türk Hava Yolları da büyümek zorunda. Üniversiteler de kendilerine yeterli insan kaynağını sağlamak için ilgili fakültelerini geliştirmek zorunda. Sonuçta hep birlikte ülke menfaatlerine faydalı olabilecek işler yapmaya çalışıyoruz. Bizler de bugün burada nacizane tecrübelerimizi aktararak sizlere ne kadar yardımcı olabiliriz, meslek veya şirket seçiminde size ne kadar dokunabiliriz diye buradayız. Ben tekrardan teşekkür ediyorum.”

Turkish Technic İşe Alım Şefi Fatih Ergin ve Kursiyer İlişkileri ve Planlama Şefi Onur Kahvecioğlu konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte konuşmacılar, hava aracı bakım teknisyenliği mesleği ve kariyer imkânları hakkında detaylı bilgiler sundu. Fatih Ergin, işe alım süreçleri ve kariyer fırsatları hakkında katılımcılara kapsamlı bir sunum yaparak Turkish Technic’in sunduğu staj, part-time ve tam zamanlı iş olanaklarından, adayların bu pozisyonlara nasıl başvurabileceğinden ve işe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, şirketin büyüme stratejileri ve personel ihtiyaçları hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Onur Kahvecioğlu ise kursiyer ilişkileri ve planlama konularında bilgiler paylaşarak teknisyen adaylarının eğitim süreçleri, mesleki gelişimleri ve kariyer planlamaları üzerine detaylı bilgiler sundu. Kursiyerlerin eğitim sürecinde karşılaşacakları uygulamalı eğitim imkanlarından ve simülasyon cihazlarının öneminden bahseden Kahvecioğlu Turkish Technic’in kursiyerlere sunduğu destekler ve kariyerlerinde ilerlemeleri için sağladığı fırsatlar hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

Katılımcılara, etkinliğe katılımlarını belgelemek amacıyla “E-Katılım Belgesi” verildi. Ayrıca, etkinlik sonunda yapılan çekilişle bir katılımcı, Türk Hava Yolları tarafından sağlanan yurt dışı gidiş-dönüş bileti kazandı. 24 Mayıs Dünya Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü katılımcılara hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi. Etkinlik havacılık sektöründe kariyer yapmayı hedefleyen öğrenciler için önemli bir fırsat sundu. Etkinlik, katılımcılardan büyük beğeni topladı ve ilgiyle takip edildi. Samsun Üniversitesinde düzenlenen Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü gökyüzündeki emniyetin yerlerdeki ustaları olan hava aracı bakım teknisyenleri, mesleklerinin inceliklerini ve önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Öğrenci Destek Hattı