Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş Samsun Üniversitesi Öğrencileri ile Buluştu

Haberler - 19 Mayıs 2022 Per

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş Samsun Üniversitesi’nin kuruluşunun dördüncü yılı etkinlikleri kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda “Bir Otomobilden Fazlası: Togg” konulu konferans verdi.

Konferansa AK Parti Samsun Milletvekilleri Yusuf Ziya Yılmaz, Fuat Köktaş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, protokol üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmalarında ilk olarak kürsüye gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu büyük bir heyecan yaşadıklarını belirterek, “Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak Anadolu’da ilk defa Samsun’da görücüye çıkan Togg’un heyecanını yaşıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak ülkemizin milli projesi olan Togg’a destek vermeye devam ediyoruz. Otomobil sektöründe çevreye duyarlı, akıllı sistemlerle donatılmış bir Türk markasıyla yer almaktan büyük heyecan duyuyoruz. Tüm Türk milletinin hayalinin gerçekleşmesine vizyon sağlayan ve bugün bizlerle birlikte olan Togg CEO’su Karakaş’a ve bu anlamda tarihi bir sorumluluk alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Kürsüde konuşan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesinin dördüncü kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta öğrencilerle buluştuğu için Mehmet Gürcan Karakaş’a teşekkür etti. Rektör Aydın, “Bugün oldukça heyecanlıyız. Milli marka olan Togg’un CEO’sunu dinleyeceğiz. Samsun Üniversitesi henüz 4 yıllık bir üniversite ve düzenlediğimiz etkinlikler kapsamında burada beraberiz. Yenilikçi ve girişimci bir üniversiteyiz. Bugün olduğu gibi öğrenci kardeşlerimizde ilgi uyandıran, bilinç oluşturan rol modellerle onları buluşturmak istiyoruz. Bu konferansın öğrencilerimizi bilinçlendirerek bir kıvılcım çakmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

‘Milli Teknoloji Hamlesine Hep Beraber Destek Vermeliyiz’

Konuşmasının devamında milli teknoloji hamlesine vurgu yapan Rektör Aydın, Milli teknoloji hamlesine destek verilmesi gerektiğini, üniversitelerin bu süreçte nitelikli insan gücü için öğrencileri en iyi şekilde yetiştirmesi gerektiğini belirtti. Rektör Aydın “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı 11’inci Kalkınma Planı kapsamında ele alınan Milli Teknoloji Hamlesi ile ülkemizin teknoloji ve yenilik kabiliyetini arttırmaya yönelik uzun ve emek dolu yolculuğumuzun önemli yapıtaşlarından birisi de hiç şüphesiz Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’dur. Togg, fikri ve sınai mülkiyeti %100 Türkiye’ye ait küresel bir marka çıkartmak hedefi ile çıkılan bu yolda kullanıcı odaklı ve ürün tedariğinden, üretim ve ortaya çıkan ürünün kullanımına kadar kapsamlı bir alanda sürdürülebilirliği temel alan bir bakış açısı ile hızla yoluna devam etmektedir. Togg, dinamik petrol fiyatları, sürdürülebilirlik kapsamında yaşanan gelişmeler ile önemi pekişen sera gazı azaltımı gereksinimi, değişen müşteri ihtiyaçları ile dinamik hareket alanına sahip otomotiv sektörü alanında Türkiye olarak yer almamızı ve hatta küresel arenada rekabet gücüne ulaşmamızı sağlayacaktır. Hiç şüphesiz ki benzer amaçlar ve kararlılık örneğiyle başlatılacak diğer adımlarımızın öncüsü olan Togg’u büyük bir gurur ve heyecan ile takip etmeye ve Togg’un filizlendirdiği girişimcilik ruhunu ülkemizin yarınları için üniversitelerimiz bünyesinde var gücümüzle desteklemeye ve köklendirmeye son sürat devam etme azim ve kararlılığında olduğumuzu bildirir saygılarımı sunarım. Emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘Oyunun Kurallarını Değiştirebilecek Hamleler Yapıyoruz’

Rektör Aydın’ın ardından konuşmacı olarak devam eden Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş öncelikle 19 Mayıs gibi önemli bir günü Samsun’da geçirmenin çok farklı bir duygu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim vizyonumuz sadece bir otomobil yapmak değil. Otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktık. Oyunun kurallarını değiştirebilecek hamleler yapıyoruz ve ciddi manada oyunun kurallarını değiştirebileceğimize inanıyorum. Bizler uzun yıllar başarılı olmuş markaları inceledik. Bizim farkımızın ne olduğunun farkına varmaya çalıştık. Doğu’nun kültürünü anlayarak, batının kültüründeki teknolojiyi ve rasyonelliği bir araya getirdik. Bunu harmanlayarak insanla teknolojiyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Logomuzda yer alan iki ok imgesi doğuyu ve batıyı gösteriyor’’

‘Togg, 2023 Yılının Mart Ayından İtibaren Yollarda Olacak’

Togg’un banttan inip caddelerle buluşacağı tarih hakkında bilgi veren Karakaş, “Otomobilimizin banttan ineceği tarih yaklaştı. 2023 yılının mart ayından itibaren artık caddelerde de görmeye başlayacağız. Hızlıca üretimimizi artırarak yollarda Togg’ları görmemizi sağlayacağız. Diğer yeni nesil araç üreticilerinin yaptığı gibi ilk olarak C segmentinde SUV ile yola çıkacağız. Fakat 15 yıllık süreç içerisinde 5 tane toplam modelimiz olacak. Bundan sonra çıkacak modelimiz de C segmentinde bir sedanımız olacak. Odağımızı ise mobilite ekosistemi belirliyor. Yeni otomobil liginde maliyetin büyük bir kısmını batarya ve yazılım oluşturuyor. Yeni dünyada kullanıcı değer gördüğü alana yönelir. Bizler internetle entegre olan bir araçtan bahsediyoruz ve bu araç bulut üzerinden güncelleme yapabilecek potansiyelde. Gelecek, verilerin işlenmesinde ve sınıflandırılmasında farklılaşacak” dedi.

‘En İyisi Neyse Onu Yapıyoruz’

Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş kasım ayında akıllı ve hızlı şarj alt yapısı üzerine şirket kurduklarını ifade etti. Bin tane hızlı şarj cihazının siparişini verdiklerini vurgulayan Karakaş sözlerine şunları ekledi: ‘’Ve biz bunları kurmaya başlıyoruz. Bunların kurulumunun ne zaman tamamlanması lazım bizim aracımız trafiğe çıkmadan önce hatta ve hatta sizler almayı düşündüğünüzde kafanızdaki endişeleri giderecek şekilde daha erkenden görmemiz lazım. Bizim şarj cihazlarımız Tesla’nın şarj cihazlarıyla kıyaslayabileceğimiz kapasiteye sahip güce sahip şarj cihazları. Hiçbir zaman düşük güçlü düşünmedik neyse bu işin en iyisi neyse onu yapıyoruz. Amacımız sizlere o efsanevi deneyimi yaşatmak’’ dedi.

‘İlk 15 Ay Ülkemizdeyiz’

Togg’un Türkiye’de marka olarak başarılı olduktan sonra ihracatta başarılı olabileceğinin altını çizen Karakaş, ‘’Biz her hâlükârda ilk 15 ay ülkemizdeyiz belki 18 ay. Ondan sonra ihracat yapacağız. Peki biz 15 ay ülkemizdeysek kiminle rekabet edeceğiz. Biz henüz Avrupa da olduğu gibi Çin de olduğu gibi elektrikli araç yok ki elektrikli araçlardan pazar payı alalım. Kimden pazar payı alacağız, satılmakta olan aynı segmentteki C segmentindeki SUV’lerden. Biz şu an piyasada olan içten yanmalı C segmentindeki SUV’lerle başarılı rekabet edebilecek bir ürün hazırlıyoruz ve trafiğe çıkacak olan da satılacak olan da odur’’ şeklinde konuştu.

‘İşinizi ve Vizyonunuzu Herhangi Bir Teknolojiyle Sınırlandırmayın’

Konuşmasının son bölümünde gençlere ve yeni girişimcilere önerilerde bulunan Karakaş, “Bütün işimizin temeli insan. Doğru motive insanları bulabilmemiz için işinizin vizyonu, sınırını herhangi bir teknolojiyle sınırlandırmayın. Geniş ufuklu bir organizasyon hayal ederek çalışın. Çeşitliliğin her aşamada bize pozitif faydası var. Eğitim konusunda da çeşitliliğe ihtiyacımız var. Bütün çalışanlarımızla çalışma ortamımızı dinamik tutmayı hedefliyoruz. Sürekli öğrenmeyi ilk sıraya koyuyoruz. Öğrenme hevesinizin olması gerekiyor. Duygusal istikrarı benimseyerek motive olmalısınız. Entelektüel birikiminizin gözden geçireceksiniz. Operasyonel olarak da hareket halinde olmalısınız. İletişim kapasitenizi artırarak ilerlemelisiniz. Biz bunların hepsini önemsiyoruz” dedi.

Soru cevap kısmına geçilmesi ve anı fotoğrafı çekilmesinin ardından konferans son buldu.