Samsun Üniversitesi’nde “Türkiye’de Sosyal Bilimlerin Gelişim Serüveni” Konuşuldu

Samsun Üniversitesi Canik Kampüsü’nde düzenlenen “Türkiye’de Sosyal Bilimlerin Gelişim Serüveni” konferansı, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı‘nın sunumuyla gerçekleştirildi. Prof. Kayalı, konuşmasında Türkiye’deki sosyal bilimlerin tarihsel gelişim sürecini kapsamlı bir şekilde ele alarak önemli sosyal bilimcilerin eserlerinden örnekler verdi.

Moderatörlüğünü Samsun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Vefa Kaya’nın üstlendiği ve Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Kesgin, Samsun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Çağan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Kayalı, konuşmasında Cemil Meriç’in, Türkiye’de farklı entelektüel kesimleri bir araya getiren düşünceleriyle sosyal bilimler dünyasında farklı bir yer tuttuğunu vurguladı. Meriç’in fikir dünyasının heyecan ve çeşitliliği yansıttığını belirten Kayalı, bu entelektüel duruşun sosyoloji, tarih ve edebiyat gibi farklı alanlara nasıl etki ettiğini anlattı.

Konuşmasında Erol Güngör’ün de dahil olduğu birçok sosyal bilimciyi ele alan Kayalı, Baykan Sezer, Şerif Mardin, Hilmi Ziya Ülken gibi düşünürlerin Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişimine katkılarından bahsetti. Farklı yaklaşımların Türk entelektüel hayatına getirdiği zenginliğe dikkat çeken Kayalı, bu düşünürlerin eserlerinin sosyoloji, tarih ve kültürel çalışmalara olan etkisini değerlendirdi.

Katılımcılar, Prof. Dr. Kayalı’nın kapsamlı sunumu sayesinde sosyal bilimlerin Türkiye’deki tarihsel gelişimine dair geniş bir perspektif edinme fırsatı buldu. Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından gerçekleştirilen hediye takdimiyle sona erdi.