Samsun Üniversitesi’nde Siyasal Hayatın Sosyolojik Analizi Etkinliği

Samsun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Sosyoloji Topluluğu tarafından organize edilen “Sosyolojik Bir Alan Olarak Türk Siyasal Hayatını Çalışmak” temalı konferans, yoğun bir katılım ile Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Türk siyasal hayatının sosyolojik yönlerini ele alan bu önemli etkinlikte, Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, deneyimlerini ve bilgi birikimini öğrenciler ve akademisyenlerle paylaştı.

Türk Siyasal Hayatında Dönüm Noktaları ve Sosyolojik İlişkiler

Konuşmasında siyasal hayatın sadece politikacıların, siyasi partilerin veya seçimlerin bir toplamından ibaret olmadığını belirten Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın’ın “Sosyolojik Bir Alan Olarak Türk Siyasal Hayatını Çalışmak” başlığı altında, toplumumuzun siyasal yapısını, sosyolojik perspektiflerle ele almak üzere bir araya geldik. Türkiye’nin siyasi tarihi, zengin ve çeşitli sosyolojik dinamiklerle örülüdür. Bu dinamikleri anlamadan, siyasal süreçlerin tam manasıyla kavranması mümkün değildir. Benim çalışmalarım, bu dinamikleri, hem tarihsel bağlamda hem de günümüzdeki yansımalarıyla analiz etmeye odaklanmaktadır.” diye konuştu.
Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, 1960’lar Türkiye’sinde iktisat ve sosyolojinin önemli tartışma konuları arasında yer aldığını vurguladı. Sosyolojide isimlere dayalı karşıtlıklar ve modellemelerin analizinin özellikle dikkat çektiğini belirten Akın, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve sosyoloji profesörleri üzerinden Türkiye’deki akademik yaklaşımları ve metodolojik eksiklikleri ele aldı. Ayrıca, siyaset bilimi bölümlerinde empirik çalışmalara daha fazla yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Akademik Perspektiften Siyasal Süreçlerin Anatomisi

Prof. Dr. Akın, Türkiye’deki siyasi hayatın ve toplumsal değişimlerin analizine özel bir önem atfetti. Bu bağlamda, siyasi partiler ve siyasallaşma süreçlerinin sosyo-kültürel arka planlarına dikkat çekti. Türkiye’de sosyolojik ve siyasi çalışmalarda yaşanan metodolojik problemlere ve tarihsel yaklaşımlara işaret eden Akın, teorik modellerin gerçekliğe uyarlanması sırasında karşılaşılan zorluklar ve yanılgılardan bahsetti.
Konferansta, Türkiye’nin siyasi tarihindeki önemli dönemleri ve bu dönemlerdeki toplumsal değişimlerin tartışıldığını belirten Prof. Dr. Akın, darbeler, siyasal hareketler ve toplumsal yapıdaki dönüşümlerin üzerinde durdu. Ayrıca, Türk siyasal hayatının ve sosyolojisinin kendine özgü dinamiklerini anlamak ve bu alanda derinlemesine çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Akın, bu tür çalışmaların Türkiye’nin sosyolojik ve siyasi tarihine dair daha kapsamlı bir anlayış sunabileceğini ifade etti.

Program, öğrencilerden gelen soruların Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın tarafından yanıtlanması, hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.