Samsun Üniversitesi öğrencilerine uyguladığı “İşletmede Mesleki Eğitim” modeliyle sektöre nitelikli insan kaynağı yetiştiriyor

Haberler - 03 Ekim 2022 Pts

“Nitelikli Toplum İçin Nitelikli Üniversite” düsturuyla yola çıkan Samsun Üniversitesi, uluslararası çapta uygulanan bir modeli kendi öğrencilerine uygulamaya başladı. ‘İşletmede Mesleki Eğitim’ dersi ile birlikte öğrenciler, lisans derslerinde aldıkları teorik eğitimi pratikte uygulayarak ilerleyecek ve bu şekilde iş arayan değil, iş dünyası tarafından talep edilen kalifiye hüviyetine kavuşacaktır. Üst yönetimin benimsediği ve önemsediği eğitim modeli kapsamında 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Makine Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, İletişim Tasarımı ve Yönetimi, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi ile birlikte Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümleri öğrencileri, Samsun Üniversitesi ile sektörlerinde öncü ve güçlü konumda bulunan kurum ve işletmeler arasında yapılan protokoller ile daha nitelikli hale geliyor.

Henüz dört yaşında olan Samsun Üniversitesi bünyesindeki bölüm/programların son sınıflarında öğrenim gören öğrencilerden 84’ü bu model ile bir dönemlerini kesintisiz bir şekilde yüksek teknoloji içerikli, büyük ölçekli ve ihracat potansiyeli yüksek olan firmalarda geçirerek lisans öğrenimleri boyunca aldıkları teorik eğitimlerini sahada gerçekleştirecekleri uygulamayla bütünleştireceklerdir.

Bu firmaların büyük bir kısmı Samsun’un yanı sıra farklı şehirlerde Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500’ü arasında yer almaktadır. Öğrenciler edindikleri teorik ve pratik bilgileri de kullanarak gerçek hayat problemlerini, tecrübeli sanayi çalışanları eşliğinde, firmanın çalışma şartlarına uyarak çözme tecrübesi ve becerisi kazanacaklardır.

Rektör Aydın: Hem Öğrencilerimiz Hem İş Dünyası Kazanacak

Üniversitemizde eğitim alan öğrencilerimize nitelikli teorik eğitim verirken aynı zamanda uygulama yapabilecekleri alanlarda da onları yalnız bırakmıyoruz. Bu kapsamda bir dizi firma ve kurum ile görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerimiz devam ediyor. Bu projenin kapsamını mümkün olduğu ölçüde tüm bölüm/programlarımızı içine alacak şekilde genişleterek tüm öğrencilerimizin “İşletmede Mesleki Eğitim” dersinin kazanımlarından faydalandırmak istiyoruz.  Bu 2022-2023 Eğitim Öğretim yılını kendimize pilot yıl olarak belirledik ve sadece 84 öğrencimizi (bu da ilgili bölümlerde mezun olacak öğrencilerimizin %26’sına tekabül etmektedir) bu programdan yararlanmasını sağladık. Bu yolla öğrencilerimiz, şehrimizin ve bölgemizin önde gelen firmalarında kendilerini gösterme ve geliştirme imkânı bulacak. Bu kapsamda bizlere destek olan firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz kontrolünde önceden belirlenen ve protokol imzalanan kurum ve firmalarımızda yakın zamanda eğitim görmeye bu hafta itibarıyla başladılar. İş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yine iş dünyası ile birlikte oluşturma gayreti içerisindeyiz. Bu modelle birlikte hem öğrencilerimiz hem iş dünyası hem de ekonomimiz kazanacak” dedi.