Tıp Fakültemiz Öncülüğünde Samsun Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu Gerçekleştirildi

Haberler - 08 Ocak 2025 Çar

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi öncülüğünde, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Samsun Şubesi iş birliğiyle düzenlenen 1. Samsun Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu başarıyla gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz üstlendiği sempozyum kapsamında 12 farklı ilden evde sağlık hizmetlerinde görev yapan yaklaşık 100 hekim bir araya geldi. Akademisyenler, hekimler ve sağlık çalışanlarının yoğun katılım gösterdiği sempozyumda, evde sağlık hizmetlerinin önemi ve geleceği merkeze alındı. Sempozyumunun açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz,  konuşmasında özellikle son yıllarda Türkiye’de evde sağlık hizmetlerinin kazandığı öneme vurgu yaparak: “Bu eğitimlerde evde sağlık hizmetlerinin temel konuları konuşulacak. Beslenme, bası yarası (yatak yarası), yaşlı nüfustaki hastaların sık karşılaştığı hastalıklar ve onların bu problemlerinin çözümleriyle ilgili ayrıntılı konuşacağız. Bu da mutlaka sahaya yansıyacaktır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Erdinç Yavuz’un konuşmasının ardından, Evde Sağlık Hizmetleri Organizasyonu Oturumu gerçekleştirildi. Bu oturumda, evde sağlık hizmetlerinin mevzuatı, organizasyon süreçleri ve performans ölçütleri ele alındı. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği’nden Doç. Dr. Nur Şimşek Yurt tarafından yapılan sunumda, Türkiye’de evde sağlık hizmetlerinin gelişimi ve saha uygulamalarında karşılaşılan sorunlar üzerinde duruldu.

Oturumun ikinci bölümünde, evde sağlık hizmetlerinde Samsun modeline dikkat çekildi. Prof. Dr. Erdinç Yavuz tarafından gerçekleştirilen sunumda, Samsun’da uygulanan “Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri” (YAŞAM) modelinin detayları katılımcılarla paylaşıldı. Prof. Dr. Yavuz, konuşmasında YAŞAM modelinin yaşlı bireylerin evde sağlık hizmetlerinden daha etkin yararlanmalarını sağladığını belirtti.

Beslenme Oturumu

Beslenme oturumunda evde sağlık hizmetlerinde sık karşılaşılan malnütrisyon probleminin erken tanı ve tedavi süreçleri ele alınırken, özellikle tüple beslenen hastalarda, doğru enteral nütrisyon yöntemlerinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu oturumda Prof. Dr. Erdinç Yavuz, “ESH’de Nutrisyon İhtiyacı Olan Hastada Malnutrisyonu Fark Etmek, Erken Tanı” başlıklı sunumuyla erken tanının önemine dikkat çekti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Can malnutrisyon tedavisi konusundaki güncel yaklaşımları paylaşırken, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği’nden Doç. Dr. Nur Şimşek Yurt örnek vaka sunumlarıyla oral ve tüple enteral nutrisyon tedavisi konusundaki güncel bilgileri katılımcılara aktardı.

Uydu Sempozyumu

Uydu Sempozyumu bölümünde ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Güngör tarafından “Tüple Beslenen Hastada Malnütrisyon Tedavisi” başlıklı bir sunum yapıldı. Sunumda, tüple beslenen hastaların malnütrisyon tedavisinde kullanılan yeni nesil beslenme ürünleri ve bunların klinik etkinlikleri tartışıldı.

Geriatrik Hastaya Yaklaşım Oturumu

Öğleden sonraki oturumlarda Geriatrik Hastaya Yaklaşım Oturumu, evde sağlık hizmetlerinde yaşlı hastaların değerlendirilmesi ve bu süreçte karşılaşılan sık klinik problemleri ele alındı. Erzurum Şehir Hastanesi Geriatri Kliniği’nden Doç. Dr. Merve Güner evde sağlık hizmeti alan geriatrik hastalarda multidisipliner bir değerlendirme yapılmasının önemini vurgulayarak, yaşlı hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının bütüncül bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtti. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Kliniği’nden Uzm. Dr. Mehmet Alperen Eroğlu ise, yaşlı hastalarda sık karşılaşılan elektrolit dengesizliklerinin tanı ve tedavisine yönelik önemli bilgiler verdiği sunumda, özellikle evde bakım süreçlerinde elektrolit bozukluklarının önlenmesi ve yönetimi üzerinde durdu.

Basınç Yaraları Oturumu

Sempozyumun son bölümünde ise basınç yaraları konusu ele alındı. Bu oturumda ise evde sağlık hizmetlerinde yaygın olarak karşılaşılan basınç yaralarının önlenmesi, tanısı ve tedavisine odaklanıldı. İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Hilal Özkaya basınç yaralarının oluşum mekanizmalarını ve bu yaraların erken evrede tanınmasının öneminin altını çizdi. Prof. Dr. Hüseyin Can ise, basınç yaralarının tedavisinde uygulanan güncel yöntemler hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler sundu. Son olarak da Doç. Dr. Hilal Özkaya örnek vakalar üzerinden katılımcılara pratik bilgiler aktardı.

Kapanış ve Değerlendirme

Etkinlik boyunca oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Levent Güngör, Prof. Dr. Hüseyin Can ve Prof. Dr. Erdinç Yavuz üstlendiği Samsun Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu, gerçekleştirilen Sempozyum Değerlendirmesi ve Kapanış oturumu ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.