Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Gezin, Düşleyin, Keşfedin” başlıklı ders serisinin ikincisinde, Ballıca Kampüsü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ndeki Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda öğrencilerle buluştu. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdikleri derste Rektör Aydın, öğrencilere değerli tavsiyelerde bulunarak hayatın fırsatlarını değerlendirmek konusunda önemli mesajlar verdi.
Konuşmasına Lübnanlı yazar Amin Maalouf’tan alıntı yaparak başlayan Rektör Aydın: “Sevgili öğrenciler, ’20-30 yıl sonra yaptıklarınızdan çok, yapmadıklarınızdan pişman olacaksınız.’ Bu cümle, hayatta kaçırılan fırsatların ileride nasıl bir pişmanlık yarattığını vurgular. Dolayısıyla güvenli limanlardan çıkın, yelkenlerinizi açın ve rüzgarı yakalayın. Gezmekten, düşlemekten ve keşfetmekten korkmayın. Eğer yapmazsanız, beklediğiniz yarınlar asla gelmeyecek ve sadece geçmişte yapmadıklarınızla baş başa kalacaksınız.” diye konuştu.
“Ötekini Tanımadan, Kendi Kimliğimizi Oluşturamayız”
Gezmek kavramını ele alan Aydın, öğrencilerin farklı kültürleri tanımanın ve çevrelerindeki insanlarla etkileşim kurmanın önemine dikkat çekerek: “Gezmek, insana birçok şey kazandırır. Farklı şehirlerden, farklı kültürlerden geldiniz ve üniversitede bir araya gelip birbirinizi tanıyorsunuz. Farklı yetişme tarzlarını, kültürleri öğreniyorsunuz ve aslında kendinizi de tanıyorsunuz. Bize kim olduğumuzu gösteren, çevremizdeki insanlardır. Ötekini tanımadan, kendi kimliğimizi oluşturamayız. Ancak öteki, düşmanımız değil; aksine, kendimizi tanımamızı sağlayan bir kaynaktır. Birbirimizden öğrenerek gelişiyoruz. Eğer karşılıklı saygı ve anlayış olmazsa, gelişim mümkün olmaz. Üniversite yıllarınız, hem kendinizi hem de başkalarını tanıma ve öğrenme fırsatını size sunar.” şeklinde konuştu.
“Keşfetmek, Sadece Yeni Yerler Görmek Değil, Yeni Fikirler, Bakış Açıları Kazanmaktır”
Rektör Aydın, keşfetmenin sadece yeni yerler görmekle sınırlı olmadığını vurgulayarak, öğrencilerin çevrelerindeki insanlardan yeni fikirler ve bakış açıları öğrenmeleri gerektiğini belirterek “Keşfetmek, sadece yeni yerler görmek değil, yeni fikirler, bakış açıları kazanmaktır. Farklı kültürlerden gelen arkadaşlarınızdan öğrenirsiniz. Belki Gana’ya hiç gitmeyeceksiniz, ama Gana’dan gelen bir arkadaşınız sayesinde o ülkeyi tanıyabilirsiniz. Bu öğrenme deneyimi, sosyal medyada karşılaştığınız bilgilerden çok daha derin ve anlamlıdır. Gerçek öğrenme, yüz yüze, birlikte yaşanan deneyimlerle olur. Sosyal medya üzerinden yapılan öğrenmeler bu anlamda yüzeysel kalır. Gerçek keşif, bir arada yaşadığınız ve paylaştığınız anlarda gerçekleşir. Üniversite yıllarınızı, en keyifli meslek dönemi olarak düşünün. Çünkü şu an sadece öğreniyorsunuz. Hayatın sıkıntıları elbette var; ailevi sorunlar, ekonomik zorluklar, ulaşım problemleri… Ancak tüm bu sıkıntılara rağmen öğrenmeye devam ediyorsunuz ve bu yıllarınızı dolu dolu yaşamalısınız.” ifadelerini kullandı.
“Hayalleriniz Olmazsa, Yaratıcı Düşünce Geliştiremezsiniz”
Düşlemenin, ilerlemenin en temel adımlarından biri olduğunu söyleyen Aydın, öğrencileri büyük hayaller kurmaya teşvik ederek: ” Hayal kurmak, yaşamda ilerlemenin en temel adımlarından biridir. Her şey bir hayalle başlar. Hayalleriniz olmazsa, yaratıcı düşünce geliştiremezsiniz. Size Selçuk Bayraktar’ın hikayesinden bahsetmek istiyorum. 1995’te kurduğu bir hayal ile, 2005 yılına geldiğinde insansız hava araçlarını üretmeyi başardı. O dönemde birçok kişi onun hayalini küçümsemişti. “Türkiye’de böyle bir teknoloji yok, sen bunu yapamazsın” demişlerdi. Ama o hayalinden vazgeçmedi. Bugün Baykar, insansız hava araçları alanında dünya lideri bir marka oldu. Bu başarı hayallerle başladı. Hayal etmekten korkmayın, büyük düşünün. Unutmayın ki, hayal kuran insanlar sizden daha zeki değiller. Hepimizin zekâ seviyesi benzer düzeylerde. Farklılık ise çalışmak ve zekâyı kullanmakta yatıyor.” açıklamasında bulundu.
“Üniversitedeki Her Deneyim, Bir Keşif Fırsatıdır”
Roman okumanın da hayal gücünü geliştirdiğini ifade eden Rektör Aydın, “Romanlar yaratıcılığı ve düşünme becerilerini geliştiren önemli bir araçtır. Farklı bakış açıları kazandırır ve olaylara geniş bir perspektiften bakmanızı sağlar” diyerek, öğrencilerin okuma alışkanlıklarını pekiştirmelerini önerdi. Son olarak, keşfetmenin öğrenmenin en önemli aşamalarından biri olduğuna dikkat çeken Aydın, öğrencileri her fırsatta yeni bilgiler edinmeye teşvik ederek: “Keşfetmek, sadece yeni yerler görmek değil, yeni bilgiler edinmek ve beceriler kazanmaktır. Çevrenizdeki her şeyi bir öğrenme fırsatı olarak görün. Üniversitedeki her deneyim, bir keşif fırsatıdır. Öğrendiklerinizle hem kendinizi hem de çevrenizi geliştirirsiniz.” diye konuştu.
Yoğun katılım gösterilen derste öğrenciler, Prof. Dr. Aydın’ın tecrübelerinden faydalanarak sorular yöneltme fırsatı da buldu. Öğrenciler özellikle kariyer planlaması, yurt dışı eğitim olanakları ve kişisel gelişim konularında Rektör Aydın’a merak ettikleri soruları yönelterek, kendileri için değerli bilgiler edindiler.