Rektör Aydın, 7. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu’na Katıldı

Haberler - 02 Ekim 2021 Cts

Bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Öğrenci Sempozyumu’nun açılışına Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, UDEF Başkanı Doç. Dr. Osman Akgül, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu ile Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç katıldı.

Vali Zülkif Dağlı “Nitelikli uluslararası öğrencileri Samsun’a kazandırmalıyız”

Sempozyumda düşüncelerini paylaşan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, uluslararası öğrencileri önemsediklerini, bu öğrencilerin öğrenim gördükleri şehir için birer kazanım olduğuna dikkat çekerek “Uluslararası öğrenciler, bilgiyi alıp götüren öğrenciler olmamalı. Nitelikli uluslararası öğrencileri ilimize kazandırmak zorundayız. Gönderdiğimiz öğrencilerimizin çoğunluğu bilgiyi götürenler oldu ancak bilgiyi daha çok buraya transfer eden öğrencileri motive etmemiz gerekiyor.” dedi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ünal “OMÜ mevcut hâliyle uluslararasılaşma sürecine ciddi katkı sunuyor”

OMÜ’nün uluslararasılaşma sürecinden söz eden Rektör Ünal, “Üniversitemizde 114 ülkeden yaklaşık 6 bin civarında öğrenci var. OMÜ bu hâliyle nitelik açısından uluslararasılaşma sürecine ciddi katkı sunuyor. Bu noktada 2 üniversitesi ve diğer aktörleriyle Samsun, uluslararasılaşmada son derece heveskâr. Tabii sadece öğrenci sayısıyla değil, nitelikli eğitim ve nitelikli öğrenciyle anılmak istiyoruz. Uluslararasılaşma sürecinde edindiğimiz tecrübe sonucunda Üniversitemizde ‘Kültür Elçileri” adıyla oluşturduğumuz bir program mevcut. Bu program sayesinde uluslararası öğrencilerimizin, sadece eğitimleri ile değil, aynı zamanda kültürel beslenmeleri ile de güçlü ve özgün bir duruş sergilemelerini arzu ediyoruz.” dedi.

UDEF Başkanı Doç. Dr. Akgül “Sempozyumlarla ülkemizi nitelikli bir eğitim üssü hâline getirmeye çalışıyoruz”

UDEF Başkanı Doç. Dr. Akgül “Öğrencilerimizin akademik kabiliyet ve başarılarını arttırmak için sunum, tez ve bildiri sunumları, makale yazımı, kitap ve kitap bölümü yazımı gibi çeşitli faaliyetlerle onların akademik gelişimlerine destek olmayı hedefliyoruz. Bunların yanı sıra ülkemizi nitelikli bir eğitim üssü hâline getirmek adına çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın “Eğitimimizi daha nitelikli hâle getirerek özellikle Batı ülkelerine giden öğrencileri Türkiye’ye çekmemiz lazım”

Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın’da yaptığı açılış konuşmasında “Dünyada 6 milyon civarında uluslararası öğrenci bulunmaktadır. Türk yükseköğretim sistemine dâhil olan uluslararası öğrenci sayısı ise 200 bine ulaşmış durumdadır.

Gittikleri ülkelere ciddi ekonomik katkı sağlayan uluslararası öğrenciler hem kültür hem de siyasi elçilerdir. Dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen öğrencilerin hepsi bizim için kıymetlidir. Ortadoğu’dan, İngiltere, Almanya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi Batı ülkelerine giden öğrencileri ülkemize çekmemiz lazım. Bunu da ancak nitelikli eğitimle gerçekleştirebiliriz. Amacımız, nicelikten ziyade nitelikli uluslararası öğrencileri bünyemize katmak olmalıdır. Ayrıca nitelikli uluslararası öğrencileri ülkemize çekerek Türkiye’nin bölgesel güç olma iddiasına üniversiteler olarak katkı vermiş oluruz”. dedi.

Rektör Aydın’ın konuşmasında dikkat çektiği bir başka konu ise uluslararası öğrencilerin gittikleri ülkelerin akademik bilgi birikimine ciddi katkı yaptığı hususudur. Bu konuda Rektör Aydın şu ifadeleri kullandı: “Uluslararası öğrenciler gittikleri ülkelere sadece ekonomik katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda kendi ülkeleri ve coğrafyalarıyla ilgili bilgileri de taşımaktadır. Dolayısıyla uluslararası öğrencilerimizin burada yapacağı sunumlar, çalışmalar aynı zamanda o ülkeleri daha iyi tanımamıza ve o ülkelerle ilgili politikaları daha iyi geliştirebilmemize ciddi anlamda katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle uluslararası öğrenciler hem kültür hem eğitim hem de siyasi elçilerdir.”

Rektör Aydın’ın konuşmasında aynı zamanda uluslararası öğrencilerin Türkiye’de kendilerini yabancı değil, Türk vatandaşı gibi hissettiğini vurguladı. Aydın’a göre bunun nedeni bizlerin, uluslararası öğrencileri yabancı ve öteki değil, arkadaş ve dost olarak görmesidir. Bu bakış açısının en önemli nedeni de İslam’ın kendinden olmayanı dışlayıcı değil kapsayıcı yani kucaklayıcı bir bakış açısı sunması ve Anadolu coğrafyasının da bu bakış açısını birlikte ‘farklılıklar içinde yaşama kültürü” bağlamında içselleştirmiş olmasıdır.

“2022’de Samsun’da düzenlenecek olan Teknofest’e uluslararası öğrencilerimizin yoğun ilgi göstermelerini önemsiyorum.”

Rektör Aydın konuşmasında son olarak dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’in gelecek yıl Samsun’da yapılacak olmasından hareketle uluslararası öğrencileri TEKNOFEST’e azami derecede ilgi göstermeye davet etti. Bu çerçevede Rektör Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Değerli uluslararası öğrenci kardeşlerim ‘Ayakları Yere Basmayan Festival’ sloganıyla 2018 yılında düzenlenmeye başlayan dünyanın en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’in beşincisi 2022 yılında Samsun’umuzda gerçekleştirilecektir. Keza 2022 yılında TEKNOFEST can Azerbaycan’da da düzenlenmek suretiyle artık uluslararası alana da taşınmaktadır. Buradan tüm uluslararası öğrencilerimizi TEKNOFEST yarışmalarına yoğun ilgi göstermeye davet ediyorum. Eğer bu ilgiyi yeteri kadar gösterirlerse ve gerekli çaba sarf edilirse, TEKNOFEST’in Türkiye’de sağladığı ve sağlamaya devam ettiği zihinsel dönüşümün, uluslararası öğrencilerin kendi ülkelerinde de sağlanmasına ve bu şekilde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyayı kontrolleri altında tutmaya çalışan beş egemen güce karşı Birleşmiş Milletler toplantılarına yüksek sesle dillendirdiği ‘Dünya Beşten Büyüktür’ itirazının daha bir gür sesle dile getirilerek bunun gereğinin yapılmasına katkı sağlayabilirler.”

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun oturumlarına geçilmesi için ara verildi. 2 ve 3 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan sempozyumda çeşitli sunumlar gerçekleştirilecek. Hibrit şekilde olacak olan sempozyumun bir kısmı yüz yüze bir kısmı ise çevrimiçi olarak yapılacak.