Özdemir Bayraktar’ın İsmi Samsun Üniversitesi Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Yaşatılacak

Haberler - 02 Şubat 2022 Çar

02 Şubat 2022 tarih ve 31738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5143 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde bulunan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin adı “Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi” olarak değiştirilmiştir.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AYDIN: “Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizin adının, Türkiye’nin insansız hava araçlarının öncü ismi olarak bilinen, yakın bir geçmişte kaybettiğimiz Baykar Yönetim Kurulu Başkanı olarak Milli Teknoloji Hamlesinin en büyük destekçisi Özdemir Bayraktar adıyla anılacak olması, gayretlerinin gelecek nesillere aktarılması ve gençlere örnek teşkil etmesi bakımından çok önemli. Bu duruma vesile olmak bizler için bir gurur kaynağı. Karadenizli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, alanında ülkemizin duayenleri arasında sayılan, milli teknoloji alanında çok değerli hizmetleri olan Özdemir Bayraktar ismi, bu yıl Şehrimizde ve Karadeniz bölgesinde gerçekleşecek olan TEKNOFEST 2022 için de bizlere ve gençlerimize ilham kaynağı olmuştur. Bu itibarla, fakültemizin adının Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmesi bu sene Samsunumuzda gerçekleşecek olan TEKNOFEST 2022 heyecanımızı daha da taçlandırmıştır. Ülkemize, Şehrimize ve Üniversitemize hayırlı olmasını dilerim.

Bu itibarla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol ÖZVAR’a, YÖK üyelerine, Bayraktar ailesine, fakültemizin kuruluşundan bugüne emeği geçen bütün akademisyen ve idarecilerine teşekkürü bir borç bilirim.”

İsim değişikliğinin gerekçeleri ve Üniversitemize, Samsun’a, Karadeniz’e, Ülkemize katkıları:   

Pratik/uygulama bilgisi ile teorik/akademik bilginin bir araya getirilmesi vizyonumuz…

Üniversitemizin temel vizyonlarından biri, öğrencilerimize sadece teorik bir eğitim vermek değil, aynı zamanda onları üretime dönük, üretimin içerisinde bireyler olarak yetiştirmektir. Bu nedenle, Ülkemizin havacılık sanayiinin en önemli simalarından biri olan Özdemir Bayraktar’ın adının Fakültemize verilmesi, eğitim vizyonumuzla örtüşmektedir. Bu itibarla pratik sahadaki bilgi ile akademik bilginin çeşitli iş birlikleri aracılığıyla önünün daha da fazla açılmasına katkısı büyük olacaktır.

Karadeniz Bölgesi’nin tek Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olan Fakültemizin de içinde yer aldığı Ballıca Kampüsümüz ve Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi…

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü konumu, içeriği ve potansiyelleri bakımlarından çeşitli kıymetler barındırmaktadır. Deniz kıyısında yer alan Kampüsümüzde, 1200 metre (başlangıç-bitiş 960 metre) uçak pisti, Uçuş Akademisi, Üniversitemize ait 8 adet eğitim uçağı, simülatörler, 2 adet 5000 m2’lik uçak hangarı, 1 adet 5000 m2’lik laboratuvar hangarı, ayrıca 60 adet 1000 m2’lik hangardan oluşan bir eğitim alanı bulunmaktadır. Kampüsümüzde yer alan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizde ise 2010 yılından bu yana eğitime devam edilmektedir. Mezunları Ülkemizin birçok yerinde çalışma hayatı içerisindedirler. Halihazırda Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Bakım Onarım Bölümleri ile Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinde yaklaşık 1500 öğrenci eğitim görmektedir. Fakültemiz Karadeniz Bölgesinin alanında tek fakültesi, yukarıda sayılan özellikleri ile Ülkemizin en önde gelen havacılık ve uzay bilimleri fakültelerindendir. Bu itibarla, havacılık tarihimizin önemli isimlerinden olan Özdemir Bayraktar’ın adının, ülkemizin bu alandaki önemli fakültelerinden birine verilmesi dikkate değer bir biraraya geliştir.

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ve akademik kazanımlar…

Üniversitemiz bünyesinde Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Merkezin çalışma alanları olan hava araçları ve alt sistemleri tasarımları, testleri, imalatı doğrudan fakülte öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin araştırma ve eğitim alanlarına hitap etmektedir. Merkezin sağladığı imkânlar ile ülkemizin havacılık ve savunma sanayii firmalarıyla da çeşitli iş birlikleri yapılmaktadır.

Yerel sanayinin desteği ve iş birliğiyle roket teknolojileri konusunda yapılan çalışmaların daha da ileri bir boyuta taşınabilmesi, öğrencilerimize ve akademisyenlerimize havacılığa yönelik bir eğitim ve araştırma ekositem ortamını oluşturmamızda “Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi” önemli bir rol sahibidir.

Üniversitemizde aktif olarak varlığını sürdüren inovatif teknoloji alanındaki öğrenci kulüplerimizin elde edeceği kazanımlar…

Temel vizyonumuzla bağlantılı olarak Üniversitemiz bünyesinde faaliyetlerini sürdüren öğrenci topluluklarımız bulunmaktadır. Bunlar:

  • Uçak ve Uzay Mühendisliği Topluluğu,
  • Havacılık Topluluğu,
  • Makine Teknolojileri Topluluğu,
  • Yazılım ve İnovasyon Topluluğu ve
  • Meteoroloji ve Klimataloji Araştırma Topluluğu’dur.

Fakülte adının Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri olarak değiştirilmesiyle alanında öncü sanayi ve teknoloji insanı olan Özdemir Bayraktar’ın ismine fazlasıyla aşina olan, topluluklarda aktif görev yapan öğrencilere bir vizyon gösterilmiş, bütün öğrencilerimizin araştırmaya ve üretime teşvik edilmesi sağlanacaktır.

Özdemir Bayraktar ve ailesinin en büyük destekçisi olduğu Türkiye Teknoloji Takımı T3 Vakfı ile daha önce yaptığımız ortak çalışmalarımız ve öğrencilerimizin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e başlangıcından itibaren aktif katılımları ve aldıkları ödüller

Öğrencilerimiz yaptıkları çalışmalarda T3 Vakfı’ndan çeşitli katkılar ve teknik destekler almışlardır. Ayrıca öğrenci kulüplerimiz, T3 Vakfı’nın ana düzenleyicisi olduğu, 2018’den bu yana düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e her yıl düzenli olarak katılım sağlamışlar ve çeşitli ödüller almışlardır. Bu katılım ve ödüller onların mesleki gelişimlerine son derece önemli katkılar sağlamıştır. TEKNOFEST takımlarımız ve katılım yılları şu şekildedir:

Öğrenci takımlarımızın katılımları ulusal ve uluslararası yarışmalarda aldıkları ödüller ise şunlardır:

TEKNOFEST istatistiklerine göre Üniversitemiz, Türkiye genelinde öğrenci sayısına oranla başarı sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. T3 Vakfı ve TEKNOFEST ile bu denli iş birliği olan ve öğrencilerimizin kazanımlarının olduğu bir çerçevede, Özdemir Bayraktar’ın isminin Fakültemize verilmesi daha ileri iş birliklerinin önünü açacaktır.

2018 yılından bu yana her yıl düzenlenen, beşincisi düzenlenecek olan TEKNOFEST 2022’nin Karadeniz’de, en önemli ayağı olan Festival ayağının ise Samsun’da gerçekleşecek olması…

Yukarıda sayılan gerekçelere ek olarak TEKNOFEST 2022’nin Samsun’da düzenlenecek olması çeşitli açılardan önemlidir. TEKNOFEST’in akademik paydaşlarından biri olan Üniversitemiz ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizin bizatihi varlığı, etkinliğin Samsun’da düzenlenecek olmasının gerekçeleri arasındadır. Bu itibarla, “Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi” ismi anlamlı bir buluşmayı da sağlamış olacaktır.

Özdemir Bayraktar kimdir?

Karadenizli anne babanın çocuğu olarak 1949 yılında İstanbul’da doğan, 18 Ekim 2021 yılında vefat eden Özdemir Bayraktar, “Türkiye’nin insansız hava araçlarının öncü ismi olarak biliniyor” (Anadolu Ajansı). Sanayi sektöründe çok sayıda fabrikanın kuruluşunda ve geliştirilmesinde rol oynadı. 1984 yılında Baykar Makina’nın kuruluşunda yer aldı. 2005-2009 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri için ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA’nın geliştirilmesinde, Bayraktar TB2, Bayraktar AKINCI TİHA modellerinin tasarımı ve üretiminde öncü rol oynadı. 2021 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı’na layık görüldü. (Ayrıntılı bilgi: https://baykartech.com/tr/ozdemir-bayraktar/)