İstiklâl Marşı Güftesinin Büyük Millet Meclisi Tarafından Kabulünün 104. Yıl Dönümünde Edebî ve Tarihî Bir Canlandırma Gerçekleştirildi

Haberler - 12 Mart 2025 Çar

İstiklâl Marşımızın kabulünün 104. yıl dönümü dolayısıyla, Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Metinlerin Işığında İstiklâl Marşı’nın Kabulüne Edebî ve Tarihî Bir Yolculuk” etkinliği, öğrencilerimizin sergilediği etkileyici canlandırma ile gerçekleştirildi. Canik Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Bilgin ve Prof. Dr. Salih Kesgin ile üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Günil Özlem Ayaydın Cebe’nin Dr. Öğr. Üyesi Yücel Özdemir ve Arş. Gör. Erdem Celal Gören’in destekleriyle koordine ettiği “Metinlerin Işığında İstiklâl Marşı’nın Kabulüne Edebî ve Tarihî Bir Yolculuk” başlıklı etkinlik, salonu dolduran yüzlerce kişiyi âdeta bir asır öncesine taşıdı. Etkinlik kapsamında, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin yanı sıra Mütercim ve Tercümanlık, Psikoloji ve Tarih Bölümlerinden öğrenciler tarafından İstiklâl Marşı’nın kabul süreci, dönemin ruhunu yansıtan edebî metinler, Meclis tutanakları ve tarihî tanıklıklar eşliğinde sahnelendi. Öğrencilerimiz, Millî Mücadele dönemindeki atmosferi yaşatmak amacıyla dönemin gazetelerinden alıntılar, şiirler ve tarihî konuşmalardan oluşan bir senaryoyu sahneye taşıdı. Namık Kemal’in 1868’ten itibaren kaleme aldığı makaleler, şiirler ve tiyatro oyunlarıyla başlatılan canlandırmada, Tevfik Fikret, Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Celal Sahir Erozan, Yusuf Ziya Ortaç, Halit Fahri Ozansoy gibi şairlerin yanı sıra Halide Edip’in Sultanahmet Mitingi konuşması ve Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığı diğer şiirlerden oluşturulan metinlerarası bir bağlamda vatan, millet ve bağımsızlık bilincinin adım adım oluşumu ve gelişimi izleyicilere sunuldu. Ardından, bir millî marş seçilmesi için Büyük Millet Meclisi tarafından açılan yarışma çerçevesinde Mehmet Âkif’in İstiklâl Marşı’nı yazma süreci, dönemin milletvekillerinin tartışmaları ve marş güftesinin kabulü, Meclis tutanaklarından hareketle sergilendi. Sahne ışıkları altında, Millî Mücadele’nin zorlu günlerindeki Ankara’ya adım atan izleyiciler, sararmış gazete sayfalarından yükselen haberler, cepheden yazılan mektuplar ve Meclis kürsüsündeki ateşli konuşmalarla o dönemin heyecanlı atmosferini teneffüs ettiler. Öğrencilerimiz, Âkif’in mütevazı odasında İstiklal Marşımızı kaleme alışından, marşın meclis salonunda ayakta alkışlanışına kadar geçen süreci, ustalıkla canlandırdılar. Etkinlik hatıra fotoğrafı çekimi ardından sona erdi.

Mobil Uygulamamızı İndirin!

Google Play Google Play'den İndir