Aday Öğrenciler İçin Sıkça Sorulan Sorular

Duyurular 07 Ağustos 2020

  1. İki yıllık bölümlerde çift anadal yapabiliyor mu?

İki yıllık bölümlerde çift anadal yapılamamaktadır.

  1. Çift ana dal nasıl yapılır?

Herhangi bir lisans programına yerleşen öğrencinin Üniversite bünyesindeki bir başka eşdeğer programda protokol kapsamında belirlenen alan yeterlilik derslerini alarak yapılabilmektedir.

  1. Çift diploma nasıl oluyor?

Çift anadal diploması anadal diploması ile eşdeğerde ve aynı özellikte verilmektedir. Çift anadal diplomasının üzerinde çift anadal mezunu ibaresine yer verilmemektedir. Ayrıca çift anadal programından mezun olan öğrenciye ilgili programdaki tüm derslerin gösterildiği transkript ve diploma eki verilmektedir.

  1. Çift dal yapabilmek için şartlar nelerdir?

Not ortalamasının 3.00 ve üstünde olması ve sınıfın % 20’lik başarı diliminde bulunması gereklidir.

  1. Mühendislik bölümlerinde çift ana dal imkanı var mı?

Samsun Üniversitesindeki tüm lisans programlarında çift anadal yapma olanağı bulunmaktadır. Mühendislik fakültesine ait bölümlerimizin kendi bölümleri arasında çap yapma olanağı olduğu gibi,  Havacılık ve Uzay Mühendisliği ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültelerine ait bölümlerde de çap yapma imkanı bulunmaktadır.

  1. Yan dal imkanı var mı?

Üniversitemiz Çift anadal eğitimine önem vermekte olup, yandal eğitimi imkanı bulunmamaktadır.

  1. Akademik takvim belli mi?

Ulusal ve uluslararası düzeyde yaşanan pandemi kaynaklı yaşanmakta olan belirsizlik nedeni ile akademik takvim henüz yayınlanmamıştır.

  1. Diploma ile alımın cevapları ne zaman açıklanacak?

Soruna neyin kastedildiği tam olarak anlaşılamamıştır. Eğer kastedilen METEM kapsamında alımdan bahsediliyorsa, son birkaç yıldır ÖSYM diploma ile öğrenci kabul etmemektedir.

  1. Yurtlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öğrenci yurtları KYK sorumluluğundadır. Üniversite olarak farklı bir devlet kurumu olan KYK ile ilgili tasarrufta bulunması mümkün değildir. Ancak mevcut durumda Ballıca Kampüsünde halen öğrencisi bulunan KYK kapsamında yurt bulunmaktadır. Canik kampüsündeki mevcut yurt binası KYK tarafından yapımı devam etmekte olup,  2020-2021 eğitim öğretim yılı başlangıcında öğrenci kabulüne başlayacağı yönünde bilgimiz bulunmaktadır.

  1. İlk dönem uzaktan eğitim olma ihtimali nedir?

Derslerin kısmen uzaktan eğitim yolu ile verilmesi planlanmaktadır.

  1. Yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?

Başvurular değerlendirilmiş olup, yerleşen öğrencilerin meil adreslerine kabul mektupları gönderilmiştir. Ayrıca  yerleşen öğrenci listeleri OİDB web sayfasında yayınlanmıştır.

  1. Erasmus projeleri mevcut mu?

Samsun Üniversitesi 2018 yılı ikinci yarısında kurulmuş ve aynı yıl Erasmus hibe projelerini hayata geçirmeye beşlamıştır. 2019-2020 bahar döneminde Covid-19 nedeniyle ara verilen öğrenci hareketliliği programları yeni Eğitim-Öğretim döneminde yeniden gündeme gelecektir. Üniversitemizin Erasmus Programı kapsamında pek çok üniversite ile ikili anlaşmaları mevcuttur.

  1. Meteoroloji bölümünüz hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de 2 devlet üniversitesinde olan programlardandır. Nitelikli öğretim üye kadrosu ile kaliteli eğitime öncülük eden bölümlerimizdendir.

  1. Güz dönemi yüz yüze mi olacak online mı?

Yüzyüze olması planlanmakta olup, derslerin belli bölümü ise uzaktan eğitim yolu ile verilecektir.

  1. Uzaktan eğitim olacak mı?

Kısmen olacaktır.

  1. Her bölümden çift diploma alma hakkımız kesinleşti mi acaba?

Kesinleşmiş olup, karşılıklı protokoller ve kontenjanlar öğrenci işleri daire başkanlığı web sayfasında yayınlanmıştır.

  1. Canik kampüsüne yaşam merkezi açılacak mı?

Mevcutta Canik kampüsünde öğrenci kantini ve öğrenci kafeteryası bulunmaktadır. İlerleyen dönemlerde yaşam merkezi yapımı planlanmaktadır.

  1. Çevre mühendisliği bölümü açılacak mı?

Bu yönde bir planlama bulunmamaktadır.

  1. İl dışından gelen öğrenciler için yurt imkanı sağlanacak mı?

KYK bünyesinde Ballıca kampüsünde yurt bulunmakta olup, Canik kampüsünde 2020-2021 eğitim öğretim yılında faaliyete geçecektir.

  1. Ulaşım için kolaylaştırıcı önlemler yeni dönemde alınacak mı?

Ulaşım hizmetleri büyükşehir belediyesi sorumluluğunda olup, bu hususta belediye yetkilileri ile her türlü görüşmeler yapılmaktadır.

  1. T3 seferlerinde sık sık kalkma durumu nasıl?

T3 Seferleri derslerin başlangıç ve bitiş saatleri de dikkate alınarak düzenli olarak yerine getirilmektedir.

  1. Yabancı öğrenci diplomayla alım sonuçları ne zaman açıklanacak?

Sonuçlar açıklanmıştır.

  1. Ön lisans bölümleri açmayı düşünüyor musunuz?

Öncelikle mezun olacak öğrencilerin istihdam olanakları göz önünde bulundurularak, Samsun ilinin ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda programla açılabilecektir.

  1. Havacılık ve uzay bilimleri fakültesini neden tercih etmeliyim?

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulundurduğu Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Uçak Bakım ve Onarımı ve Meteoroloji Mühendisliği bölümleri ve bu bölümlerin imkanları sayesinde Türkiyedeki sınırlı sayıdaki Havacılık Kampüslerinden birine sahiptir. Ayrıca yine bünyesindeki uluslararası deneyime sahip akademisyenler sayesinde yurtdışındaki Fakültelerle yarışan bir eğitim ve araştırma kabiliyetine sahiptir. Üniversitenin sahip olduğu Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Mühendislik Fakültesinin imkanları da bu Fakültemizi ve havacılık bütüncül bakışımızı destekler niteliktedir. Fiziksel imkanlarımız ile ilgili bilgiler Fakültemiz internet sitesinde detaylı bir şekilde bulunmaktadır.

  1. Uçak ve uzay mühendisliği neden havacılık ve uzay mühendisliği oldu, aralarındaki farklar neler?

Uçak ve Uzay mühendisliği ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği lisans programları arasında her hangi bir fark bulunmamaktadır. YÖK’ün aldığı inisiyatif doğrultusunda bölümlerde açılan program isimleri teke düşürülmüştür, başka bir amacı bulunmamaktadır. İki programın da ismi ingilizce Aerospace Engineering olarak geçmektedir, Türkçeye çevrildiğinde ise farklı isimler verilmiştir.

  1. Pilotaj eğitimi ile ilgili bilgi alabilir miyim?

Pilotaj eğitimi Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisi bünyesinde verilmektedir. Hem akademiden hem de Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinden Pilotaj Bölümünden gerekli bilgiler alınabilir.

  1. Türkiye’de bu kadar işsiz varken neden üniversiteye ille de fakülte açma çabasındasınız?

Samsun Üniversitesi Fakülte veya Fakülteye ait bölümler açmak için, ülkenin ve bölgenin gelecek 20 yıllık ihtiyaçları ile özellikle özel sektördeki istihdam olanakları ön planda tutularak açma yolunu tercih etmektedir.

  1. Sosyal etkinlikler neden hiç yok üniversitemizde?

Sosyal etkinlikler öğrenci kulüpleri bünyesinde ve kulüpleri talepleri doğrultusunda yerine getirilmektedir. Bu amaçla bu yıl 21 adet öğrenci kulübü faaliyete geçmiştir. Mevcut kulüplerle iletişime geçerek veya ilgi alanınıza uygun kulüp oluşturarak talep etmiş olduğunuz sosyal etkinlikler için öncülük yapmanız bu yönde katkı sağlayacaktır.

  1. Bu seneki bölüm puanlarında yükselme düşme yaşanabilir mi? (Samsun Üniversitesi için)

Üniversitemiz kurulduğu ilk yıl % 100 doluluk oranı ile bölgenin en yüksek doluluk oranına sahip üniversite olmayı başarmıştır. Bundan sonraki yıllarda daha yüksek puanlı öğrencilerle Üniversitemizin buluşması beklenmektedir.

  1. Üniversitenin ne zaman açılması düşünülüyor?

Çok kısa sürede akademik takvim yayınlanacaktır.

  1. Yüksek lisans bölüm başvuruları ne zaman başlayacak?

Başvurular başlamış bulunmakta olup, akademik takvim Lisansüstü eğitim enstitüsü web sayfasında yayınlanmıştır.

  1. Kamu yönetimi yüksek lisans bölümü için başvuru tarihleri ne zaman başlayacak?

Başvurular başlamış bulunmakta olup, akademik takvim Lisansüstü eğitim enstitüsü web sayfasında yayınlanmıştır.

  1. Sağlık bölümleri açmayı düşünüyor musunuz? (ön lisans)

Sağlık alanında lisans ve ya Önlisans programlarının açılması planlanmaktadır.

  1. Neden Samsun Üniversitesi makine mühendisliğini seçelim?

Samsun Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü bir yıl önce, hem lisans, hem de yüksek lisans programlarını eş zamanlı başlatmış, eğitim kadrosunu hızlı e güçlü bir şekilde oluşturmuştur. Bölümümüzde 2 profesör, 1 doçent ve 4 Dr. Ogr. Üyesi görev yapmaktadır. Bölümümüzde özellikle modern üretim yöntemleri, sonlu elemanlar analizleri, kompozit üretimi, ısı depolama gibi çok güncel konular çalışılmaktadır. Bu konular sayesinde öğretim elemanlarımız, ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarıyla işbirliği yapmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz, hem sanayi eğitimi, hem de istihdam konularında bir avantaj elde etmektedir. Mezunlarımız istediğinde ve gerekli şartları sağladığında, lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedir.

  1. Geçen sene ilk tercihine yerleşenlere bu sene neden verilmiyor?

Devlet üniversitelerinin kamu bütçesinden her ne ad altında olsun öğrenci bursu ödemesinde bulunması mümkün değildir. Geçen yıl Üniversitemiz ödemeyi taahhüt etmiş olduğu bursu İlimizdeki iş adamlarının katkıları ile yerine getirmiştir.

  1. İİSBF için stajlar son yıl mı?

Müfredatlara göre farklılık göstermektedir. Ayrıntılı bilgi için bilgi paketinden ilgi duyduğunuz bölüme ait müfredattan staj dönemini görmeniz mümkündür.