Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali güvencesinde yer alan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygulanan ve Dünya Bankası’nın fonladığı “Türkiye’de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesine (KABEV)” Üniversitemiz kabul edildi. Ballıca Güneş Enerjisi Sistemi (GES) Projesi ile kendi enerjisini üretecek ve yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlayacak.
Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında hazırlanan Ballıca GES Projesi ile üniversitemiz yerleşkelerinin; Ballıca Kampüsü, Canik Kampüsü, Kavak MYO Kampüsü ve Rektörlük Ofisi’nin tamamının enerji tüketimini karşılayacak önemli enerji verimliliği yatırımı yapılmış olacak.
Bu proje ile atıl durumda olan yaklaşık 10 dönüm arazi güneş enerjisi panelleri ile kaplanacak ve Üniversitemiz elektriği güneş enerjisinden üretilecek. Bu şekilde yaklaşık 800 KW gücünde elektrik üreterek Üniversitemiz elektrik faturalarında tasarrufa gidilecek. Bu tasarruf üniversitemizin yıllık ödediği elektrik faturasında yaklaşık 500 bin TL, yıllık ise 6 milyon TL civarında tasarrufu sağlayacak. Ballıca Kampüsündeki hangarların çevre dostu ve yeşil kampüs politikası gereği geri tadil ve tadilattan geçirilerek dönüşümle canlanıp tekrar hayat bulması daha az bir maliyetle sadece eskiyi yeniye dönüştürmeyi sağlamamış aynı zamanda eskinin dokusunun, duygusunun ve hafızasının da günümüze başarılı bir şekilde aktarılmasını beraberinde getirmiştir. Bu GES Projesi ile de üniversitemizin çevre dostu, sürdürülebilir, yeşil kampüs hedeflerine ulaşması hedeflenmektedir.
Projenin hazırlanmasında ve onay sürecinde emek veren Üniversitemiz Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam’a, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardmcısı ve TTO Üniversite Sanayi İşbirliği Sorumlusu Öğr. Gör. Ali Samet Ayvaz’a ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz.