Samü’de Afrika’da Bilim Geleneği Konulu Konferans Düzenlendi

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafındanAtakum Sanat Merkezinde “Afrika’da Bilim Geleneği ” konulu konferans gerçekleştirildi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi eski Dekanı ve eski Çad Encemine Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın konuşmacı olarak katıldığı “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihi Yılı münasebetiyle Afrika’da Bilim Geleneği” konulu konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Katılımın yoğun olduğu konferansta Prof. Dr. Ahmet Kavas, Afrika’da bilim geleneğinden, Osmanlı Devleti’nin Afrika’ya verdiği katkıdan ve orada yapmış olduğu faaliyetlerden bahsederek bakış açımızı farklılaştırmamız gerektiğini ortaya koydu.

Kavas, Afrika ülkelerinin zengin doğal kaynaklara sahip olmasına rağmen ekonomik yönden zayıf olduklarını ifade ederek, Afrika’nın zengin Afrikalıların ise fakir, Avrupa’nın fakir ancak Avrupalıların zengin olduğu gerçeğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Afrika’da neden olması gerektiğine de değinen Kavas, Türkiye’nin sömürgeci devletlerin aksine sömürmek için değil, “sorumluluk” hedefiyle Afrika’da olduğunu belirterek tarihsel süreçte Avrupa’nın kısıtlı imkanlara sahip olduğunu ve bu coğrafyadan çıkabilmek, zengin doğal kaynaklara sahip olmak için Afrika’ya yöneldiğini ancak karşılarında Osmanlı Devleti’ni bulduğunu ve Osmanlı’nın orada bulunuş amacının da oradaki insanları diğer devletlerden korumak olduğunu dile getirdi.

İngiliz Neville Chittick adlı bir araştırmacının Afrika’nın bir ucunda unutulan tarihi ticaret şehri Kilve’ye ömrünü tahsis edip iki devasa cilt halinde “Kilwa An IslamicTrading City on The East AfricanCoast” adlı eserini yayınladığını ve  günümüzde Çin, Rusya ve bir çok Avrupa ülkesinin Afrika’daki etkisinin giderek artırdığını da dikkat çeken Kavas; çok köklü bağlarımız bulunan Afrika ile akademik ve eğitim alanında daha fazla birlikteliğimizin ve çalışmalarımızın olması gerektiğini söyledi.

Program, Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Kavas’a, günün anısına, hediye takdim  etmesi ile sona erdi.

Afrika’da Bilim Geleneği Konulu Sunum İçin Tıklayınız