SAMÜ ve OKA’dan İşgücü ve Mesleki Eğitim Sektör Analizi

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 24 Aralık 2019 Salı günü ajans binasında “Değişen Meslekler için Yeni Beceriler” teması ile “Gelecekte İş” Konferansı düzenlendi. Konferansa Samsun Valisi Osman KAYMAK, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin KAYNAK, İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, TR83 bölgesindeki Üniversitelerin temsilcileri, Teknopark yöneticileri, OKA yetkilileri, Çorum, Amasya, Tokat ve Samsun iş dünyasından temsilciler, Üniversite Sanayi işbirliği temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin KAYNAK konferansta bir konuşma yaparak OKA ve Samsun Üniversitesi ortak çalışması sonucu oluşturulan “TR83 Bölgesi Geleceğin Meslekleri Kapsamında İşgücü ve Mesleki Eğitim Sektör Analizi” raporunun içeriğini paylaştı. Rapor sürecinde Amasya, Çorum, Tokat ve Samsun’da SGK, İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TSO, Üniversite, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, KOSGEB yetkilileri ile özel sektör temsilcilerinden toplam 104 paydaşla çalıştaylar düzenlendiğini ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Kaynak, istihdam ve toplumsal yapı arasındaki ilişkiye ve gelecekte Dünya’da ayakta kalacak meslekler, yeni meslekler ve ihtiyaç duyulmayacak meslekler, Türkiye’de geleceğin meslekleri ve TR83 bölgesinde işgücü talep eden sektörlere değinerek konuşmasını sürdürdü. Prof. Dr. Kaynak, TR83 bölgesinde 200 civarı mesleki eğitim veren kurum ve buralarda 80 binin üzerinde öğrencinin eğitim aldığına vurgu yaparak, bölgede işgücü arzı olduğunu fakat işgücü arzıyla talebi arasındaki farklılıklardan dolayı nitelikli eleman ihtiyacı açığı oluştuğuna dikkat çekti.

TR83 bölgesine ilişkin işgücü arzı ve talebini çeşitli boyutlardan ele alarak ortaya somut sonuçlar ve öneriler çıkardıklarını ifade eden Prof. Dr. Kaynak’ın konuşmasının satır başları şu şekildedir;

• Öğrenciler, özel sektörün talep ettiği niteliklerden habersiz
  • Öğrencilere verilen uygulamalı eğitim yetersiz
  • Meslek Liselerinin toplum nezdinde itibari düşük
  • Mesleki eğitim kurumlarının müfredatları güncel değil
  • Mesleki ve teknik eğitime geç yaşlarda başlatılıyor
  • Staj uygulamaları çok yetersiz
  • Mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri yetersiz

Prof. Dr. Kaynak, son olarak

Mesleki ve teknik eğitime yönelik bölgedeki sorunların tespitinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, TR83 bölgesinde nitelikli işgücüne dair karar vericilere şu önerilerde bulundu.

• Kamu-Üniversite-Sanayi platformunun daha aktif olmalı
  • Özel sektör temsilcileri bazı derslere davet edilmeli
  • Organize sanayi bölgeleri içerisine nitelikli mesleki ve teknik eğitim kurumları açılmalı
  • Staj konusu ciddi bir şekilde ele alınmalı
  • Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının altyapı eksiklikleri giderilmeli
  • Mevcut mesleki eğitim müfredatları güncellenmeli
  • Öğretmen/öğretim elemanlarına güncel olana dair sürekli hizmet içi eğitimler verilmeli
  • Geleceğin sağlıklı planlanması için mesleki eğitim daha küçük yaşlara indirgenmeli
  • TR83 bölgesinde mesleki beceri merkezi ve/veya yetenek merkezleri inşa edilmelidir.