Rektör Yardımcısı Kaynak: “Samsun’un Gayri Safi Yurt içi Hasılaya Katkısı 9 Milyar Dolar Civarında”

SAMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak “Marka Şehir Samsun Yerli Üretim ve Patentlerin Ekonomiye ve İhracata Katkısı Webinarı”nda Konuştu
Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak Türkiye Patent Hareketi Platformu tarafından düzenlenen “Marka Şehir Samsun Yerli Üretim ve Patentlerin Ekonomiye ve İhracata Katkısı” konulu webinara katıldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Proje ve Teknoloji Ofisi Müdürü Prof. Dr. H. Kurtuluş Özcan’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte; SAMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak’ın yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Samsun İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş, Türkiye Patent Hareketi Platformu Başkanı Av. Ali Çavuşoğlu, OKA Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin ve Samsun Yurt Savunma San. A.Ş. Genel Müdürü C. Utku Aral konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmasında Samsun’un marka şehir olması, patent ve ekonomi ilişkisine değinen Prof. Dr. Kaynak, patentlerin ticarileştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Samsun özelinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda elde edilen verileri paylaşan Kaynak, “Daha fazla Ar-Ge çalışması, daha fazla patent ve daha fazla yüksek teknolojik ürün ihracatı ile ülkemizin ekonomik gücünü, çok daha ileri boyuta götürebilme potansiyelimiz bulunuyor. Samsun’da sektörler arasında hizmet sektörünün öne çıktığını görüyoruz. Samsun’un gayri safi yurt içi hasılaya katkısı yıllık 9 milyar dolar civarında, Türkiye genelinde ilk 500’de 3, ilk binde ise 17 firması bulunuyor ve tescil edilen 7 patente sahip,” dedi. Konuşmasında Samsun Üniversitesi’ne de değinen Prof. Dr. Kaynak, “Samsun Üniversitesi yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen orta vadedeki hedeflerini kısa sürede gerçekleştirdi. Özellikle mühendislik, uzay ve havacılık, sağlık, tıp, iktisadi ve idari bilimler bakımından güncel ve dünya müfredatıyla uyumlu, sanayinin taleplerine uygun mezun verebilecek bir yapıyla yolumuza devam ediyoruz,” şeklinde konuştu.
Öğrenci Destek Hattı